Zadnji komentari

Knjiga o budućem akademiku koji je uklonio Tuđmanovu bistu

Pin It

Akademik Pečarić: Danas su agresorski simboli dobrodošli, a braniteljski  nisu – narod.hr

Nova knjiga akademika Josipa Pečarića „Napadaju Tuđmana – Da umreš od smijeha / HAZU i Tuđmanova bista“ dana je na našem portalu:

LINK

Uskoro će u HAZU biti izabran za akademika čovjek koji je kao ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu uklonio Tuđmanovu bistu iz prostorija tog instituta.

U Uvodu knjige akademik Pečarić piše:

Knjiga je sastavljena od pisama koja sam slao Akademiji kada sam doznao da je kandidat za akademika dr. sc. Stanko Andrić. U prvom momentu to je bilo nepoznato ime, ali kada sam se sjetio da je kao ravnatelj HIP-a u Slavonskom Brodu ružno, bolje je reći priglupo, pisao o akademiku Franji Tuđmanu na to sam upozorio svoje kolege u HAZU. Potom sam njegovo ime povezao i sa uklanjanjem biste Utemeljitelju RH u toj ustanovi pa sam ne spominjući ime to spomenuo u svom govoru na priznanju koje je dobio Miro Gavran, jer je Gavran desetak godina Član suradnik HAZU i ne predlažu ga za akademika. Još je zanimljivije da ne predlažu ni one povjesničare koji imaju mnogo bolje znanstvene uvjete od njihovog kolege koji je uklonio bistu Utemelju RH, a koga se predlaže.

Priznanje koje je dobio Miro Gavran dodjeljuje udruga branitelja kojoj je na čelu Mladen Pavković koji je pisao i sadašnjoj ravnateljici Instituta kao i onom koji ga je osnovao i postavio Tuđmanovu bistu dr. sc. Matu Artukoviću.

Artukovićev odgovor je vjerujem nešto vrlo vrijedno za buduće istraživače hrvatske povijesti jer sam uvjeren da će doći vrijeme kada će hrvatsku povijest pisati povjesničari i da će takve i predlagati i birati u HAZU, a ne 'istoričare' tj. one koji zastupaju jugo-komunističku paradigmu u hrvatskoj povijesti.

Zato kao dio ovog Uvoda dajem njegov odgovor.