Zadnji komentari

Potpišite peticiju za anonimne porode i gnijezda za bebe u hrvatskim bolnicama

Pin It

Bebe.hr portal

Udrugu U ime obitelji, koja je i nositelj Hoda za život, uputila je na prijedlog hitnog zakona koji omogućuje anonimni porod u bolnicama i otvaranje posebnih punktova, tzv. gnijezda za bebe, gdje bi roditelji mogli ostaviti svoju tek rođenu djecu za koju se ne mogu ili ne žele skrbiti.

Na to je potaknula strašna situacija iz svibnja, kada je tek nekoliko sati staro novorođenče pronađeno u kanti za smeće u Zaprešiću. Potpisivanjem peticije i vi možete pomoći i podržati mogućnost anonimnih poroda i gnijezda za bebe u hrvatskim bolnicama.

Zahvaljujući ovakvim mjerama, novorođenčad ostavljena u skrbi države može brzo naći novi dom. Naime, za svako dostupno dijete u Hrvatskoj, postoji šest parova spremnih za usvajanje, što osigurava da svako dijete dobije priliku na ljubav i sigurnost u novoj obitelji.

Potpišite peticiju i podržite zahtjev U ime obitelji ministru zdravlja izv. prof. dr. sc. Viliju Berošu i ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću da odmah u saborsku proceduru upute prijedlog takvog zakona. Peticiju potpišite na ovom linku!

Anonimni porodi i gnijezda za bebe spašavaju živote

Na ovaj prijedlog udrugu U ime obitelji potaknuo je slučaj iz Zaprešića. Naime, sredinom svibnja tek rođeni dječak, star sat do dva, pronađen je u kanti za smeće u pothlađenom stanju. Život mu je spašen zahvaljujući odgovornoj reakciji dvojice mladića te brzoj i profesionalnoj intervenciji zdravstvenog osoblja.

“Moramo djelovati brzo. Iz ovog tragičnog slučaja vidimo kako najranjivije žene rađaju u nesigurnim uvjetima, riskirajući svoje živote i živote svojih beba. Anonimni porodi i gnijezda za bebe spašavaju živote”, poručuju iz Udruge.

U Austriji takva mogućnost postoje već više od 20 godina. Pri dolasku u bolnicu majka nije dužna dati svoje podatke niti podatke o ocu djeteta. Ako ostane pri tom da ga ne želi ili ne može zadržati, rađa u sigurnim uvjetima i zatim predaje centru za socijalnu skrb. U Austriji pravo na anonimni porod koristi oko 35 žena godišnje.

“Pobjeda u ovoj kampanji dovela bi do značajnih pozitivnih promjena. Najugroženije trudnice i rodilje bi imale pristup sigurnim okruženjima za porod. Pružanjem legalne alternative roditeljima koji se ne mogu brinuti za svoju novorođenčad smanjio bi se rizik čedomorstva i pružila zdravstvena skrb najugroženijim rodiljama”, dodaju.

Javno zdravstvo i socijalna skrb u nadležnosti su Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ovi prijedlozi izravno se odnose na zdravlje majke i djeteta, usklađujući se s njihovim temeljnim dužnostima. Rješavanje problema nesigurnog poroda i potpora ranjivim skupinama promiče socijalnu pravdu, smanjuje razlike u pristupu zdravstvenoj skrbi i uslugama promičući jednakost i pravednost. Ulaganje u zdravlje majke i djeteta donosi dugoročnu društvenu korist. Briga o majkama i djeci pozitivno pridonosi zajednicama, poboljšavajući društvenu koheziju, ekonomsku produktivnost i opću dobrobit.

narod.hr