Zadnji komentari

Večeri Slobodana Novaka (1924. - 2024.)

Pin It

Slobodan Novak: Uvijek sam nosio crnu ljagu na sebi - Večernji.hr

POVODOM OBILJEŽAVANJA 100. GODIŠNJICE NJEGOVA ROĐENJA

TEATAR  &TD  23. i  24. LISTOPADA 2024. GODINE

Hrvatski književnik, akademik Slobodan Novak svojim je djelom ispisao neke od najvrjednijih i najintrigantnijih stranica u hrvatskoj književnosti. U Novakovu, opsegom nevelikom, ali snagom grandioznom opusu sadržana su gotovo sva esencijalna promišljanja o sudbini današnjeg svijeta.Njegov roman „Mirisi, zlato i tamjan“ bogat je značenjima i predstavlja vrhunac hrvatske egzistencijalističke proze. U njemu se isprepleću život i legenda, mitsko i realno, ateizam i religioznost

„VEČERI SLOBODANA NOVAKA“ s prigodnim programom održat će se kao sjećanje na njega u Studentskom centru u Zagrebu, u Teatru &TD 23. i 24. listopada 2024. godine.Na taj način odajemo počast dragom nam književniku prema čijem je romanu, upravo u ovom teatru davne 1974. godine, BOŽIDAR VIOLIĆ režirao kultnu predstavu „MIRISI, ZLATO I TAMJAN“.Prema ocjeni teatrologa i kazališnih kritičara, radi se o antologijskoj predstavi hrvatskog glumišta 20. stoljeća. Premijerno je izvedena 14. siječnja 1974.u velikoj dvorani Teatra &TD, a posljednji put odigrana je 1994. godine. Tako je postala jedna od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava s preko 300 izvedbi. Uspješno je gostovala po brojnim gradovima u Hrvatskoj, kao i na međunarodnom kazališnom festivalu BITEF u Beogradu.

Istovremeno s obilježavanjem Novakove obljetnice, naš Teatar obiljžit će i 50. godišnjicu od premjerne izvedbe ove predstave.

Prema pričama Slobodana Novaka i Božidara Violića, drugovi iz Gradskog komiteta SKH  tjednima su dolazili s jedinstvenim nalogom da predstavu zabrane. No, dolazili su mrki, a odlazili nasmijani. Glavnu ulogu Madone igrala je Nada Subotić. Izet Hajdarhodžić bio je Mali, a Marija Kohn Erminija. U epizodnim ulogama su bili Ivka Dabetić,Tanja Knezić, Miljenka Androić, Ljubo Kapor, Drago Krča, te Ivo Fici. Nakon nekoliko sezona Izeta Hajdarhodžića je zamijenio Ivica Vidović.

Program „VEČERI SLOBODANA NOVAKA“ sastoji se iz dvije večeri:

Prva večer u srijedu 23.10. 24.: 

- u 19 sati– u kafiću &TD-a otvorenje prigodne izložbe o predstavi „Mirisi, zlato i tamjan“.                                   

- Nakon izložbe, u polukružnoj dvorani Teatra &TD-a studenti ADU-a pročitat će jedan odlomak iz Violićeve dramske adaptacije „Mirisi, zlato i tamjan”.

- u 20 sati –u istoj dvorani,glumica Maruška Aras iz Teatro VeRRdi,izvest će monodramu „Školjka šumi“ prema motivima romana Slobodana Novaka „Izvanbrodski dnevnik“, a u režiji Hrvoja Korbara.

Maruška Aras je za izvedbu ove predstave dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za „izuzetne i zaboravljene scenske slobode“ na 8. Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020. godine. 

Druga večer u četvrtak 24.10.24.: 

- u 19 sati u MM centru Teatra &TD, održat će se razgovor s ljudima koji su na neki način bili vezani uz Slobodana Novaka i predstavu „Mirisi, zlato i tamjan“, ili bili prisutni u doba njenog izvođenja (Miro Međimurecrežiser predstave i filma „Školjka šumi”, glumica Miljenka Androić „švora“ iz predstave „Mirisi“,Andrija Tunjić glumac u predstavi prema Novakovoj noveli „Riba Jonina“, zatim tonski snimatelj Branko Vodeničar i sinovi Ranko i Javor Novak.Tijekom ovih razgovora Javor Novak predstavit će svoju knjigu „San u zavičaju“(sjećanje na oca). Moderator večeri biti će akad. Boris Senker.

-Nakon razgovora u MM centru slijedi projekcija filma Ante Babaje „Mirisi, zlato i tamjan“

iz 1971.godine. 

-Domjenak u kafiću &TD-a (planirani završetak do 23 sati)

Teatar &TD