Zadnji komentari

Milanović promptno reagirao na pljačku vojnih špijuna: Ravnatelja VSOA-e ne želi više vidjeti na čelu agencije

Pin It

HRT: Milanović o Putinu i upadu EU tužiteljstva u HAMAG-BICRO

Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost.

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno- obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako „postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor“.

Višak novca spremali u džepove

Podsjetimo, u srijedu je potvrđeno da su agenti Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) lažiranjem troškova “zamračili” dva milijuna kuna, a u tom najnovijem skandalu o nezakonitom trošenju državnog novca potvrđeno je i da je nadzor gotov te da je utvrđen je cijeli niz prekršaja koji su se sustavno ponavljali.

Oni špijuni koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama – u Poljskoj, Libanonu, Litvi, pronevjerili su najmanje dva milijuna kuna. To je prvi iznos za koji se sada sumnja. Lažirali su troškove, a višak novca spremali su u svoje džepove.

dnevno.hr