Zadnji komentari

Vasiljević ima 84 godine. Što su čekali do sada?

Pin It

Vasiljević ima 84 godine. Što su čekali do sada? - Kamenjar

Na Županijskom sudu u Osijeku na 20 godina zatvora osuđen je ratni zločinac, bivši šef jugoslavenske Kontraobavještajne službe (KOS) Aleksandar Vasiljević. Teretilo ga se za  niz zločina počinjenih u vrijeme velikosrpske agresije, odnosno stvaranja hrvatske države.

Mnogi su ovu presudu čekali godinama, a mnogi je nisu ni dočekali.

Vasiljeviću se sudilo pet godina, gotovo u medijskoj tišini, iako su na sud dovedeni brojni svjedoci.

Ova presuda je nepravomoćna, a osuđenik nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Živi u Beogradu, a oni ga sigurno neće izručiti, jer je tamo (sada još i više) – „narodni heroj“!

Međutim, i nakon ove presude,nešto je nažalost ostalo u zraku – što se čekalo s ovim suđenjem, odnosno presudom? Naime, Vasiljević danas ima 84 godine, a kad presuda postane pravomoćna možda će imati i 90 i više godina života, pa se stječe dojam da je ovo suđenje samo „igra“ za nadobudne!

Neki kažu kako će za njim biti raspisana međunarodna tjeralica i da neće moći nigdje izvan Srbije (osim u Republiku Srpsku!).

S obzirom da se ovom starcu vjerojatno više i ne putuje, a i bolest ga pritišće, ostat će u Beogradu, među svojima, koji ga ionako dobro čuvaju.

Nu, sada se hrvatskom pravosuđu postavlja i pitanje – što ste čekali do 2023. godine?

Dokaze i svjedoke nisu trebali tražiti, jer su ih imali od početka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata!

Nakon ove presude, koja je iznimno blaga, za jednog ovakvog ratnog zločinca, također se pitamo – hoće li presuda obvezivati i Republiku Srbiju da plati ratnu odštetu  hrvatskim logorašima, jer je Vasiljević osuđen i za osnivanje koncentracijskih logora u Srbiji i Hrvatskoj, u kojima su završili brojni nevini hrvatski civili, ali i branitelji?

Pojedini osuđeni hrvatski branitelji prisiljeni su plaćati i odštete Srbima, pa onda je nekako logično da i jedan Vasiljević platiti odštetu svima onima koje je progonio i koji su zahvaljujući njemu i – ubijeni.

A ovaj visoko rangirani zločinac, bio je umiješan i u već zaboravljena uhićenja tzv. Virovitičke skupine (25. siječnja 1991.).

Po(neki) će se vjerujemo prisjetiti daje tog dana uhićen Antun Habijanac, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Općine Virovitica, a potom i ostali njegovi prijatelji i suradnici: Đuro Dečak, Ivan Belani, Vinko Belobrk, ali i bivši pripadnici zločinačke JNA: Franjo Kovač, Vlado Šabarić i Josip Kovač. 

Optuženi sušto su (kako piše u optužnici) u razdoblju od  „polovice 1990., pa dalje, sudjelovali u pripremanju oružane pobune na teritoriju Republike Hrvatske upravljene na ugrožavanje Ustavom  SFRJ utvrđenog državnog  uređenja i bezbjednosti  Jugoslavije“.

Tom prigodom bio je optužen i tadašnji ministar obrane RH Martin Špegelj, ali njega nisu uspjeli uhititi ni nakon krivotvorenog dokumentarnog „filma“.

Pod pratnjom pripadnika zločinačkog KOS-a, na čijem je čelu bio ratni zločinac Aleksandar  Vasiljević, prebačeni su u zagrebački Vojni zatvor u Gajevoj 4 (gdje se sada nalazi Državno odvjetništvo RH) i „u ime naroda“ suđeni.

O tom događaju već je trebao biti snimljen i dokumentarni, ali i igrani film.

Zar stvarno „nikoga“ ne zanima što se događalo i kako je  proteklo uhićenje i dani pritvora prvih hrvatskih političkih zatvorenika, u režiji KOS-a, odnosno Vasiljevića?

O tome je Antun Habijanac objavio i knjigu „Za slobodnu Hrvatsku“ (Meditor, 1997.), a u čijem sastavljanju je sudjelovala i moja malenkost. Tomi je dalo ideju da, kao scenarista, pokrenem i snimanje dokumentarnog filma za Hrvatsku radioteleviziju – „Virovitica u Domovinskom  ratu“.

Za obranu svoje, hrvatske Domovine,Habijanac je na Vojnom sudu, 20. svibnja 1991., osuđen  na tri godine i šest mjeseci zatvora, Dečak na tri, Kovač na dvije godine i šest mjeseci, Šabarić na jednu godinu i tri mjeseca, Belobrk na jednu godinu i Kovač na tri godine i tri mjeseca strogog zatvora.

Nakon izricanja presude, zbog ogromnog pritiska javnosti, Virovitičani su oslobođeni ili bolje rečeno pušteni  na „privremenu“ slobodu, tako da se više i nisu vratili u zatvor.

Međutim, zanimljivo je da ova presuda još do današnjih dana nije povučena!?

A tek sada je osuđen (nepravomoćno) i glavni „režiser“ velikog zla nad hrvatskim narodom- Aleksandar Vasiljević.

Da su čekali još „malo“ zločinac bi presudu možebitno dočekao i u 100-toj godini!

Nu, ne gubimo nadu, možda ga Srbi i izruče, (malo sutra!), kao što su nam svojedobno velikodušno izručili hrvatskog branitelja Veljka Marića, kojeg su u Beogradu osudili, bez dokaza, za smrt jednog srpskog civila na 12 godina zatvora!

Vasiljević je, srećom,  dobio ipak nešto više!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)