Zadnji komentari

Kina je s mirovnim planom za Ukrajinu stvorila savršenu zamku za SAD

Pin It

What Are the Long-term Costs of the China-U.S. Trade War? - Knowledge at  Wharton

Kineski mirovni plan  od 12 točaka za Ukrajinu prebacio je lopticu izravno na teren SAD-a, tvrdi izraelski sigurnosni analitičar Robert C. Castel za mađarsku radijsku postaju KarcFM. Kad nema previše mirovnih planova na stolu, svi su takvi dokumenti vrijedni pažnje i rasprave, rekao je Castel, dodavši da postoje dva javna plana, jedan koji je potpisao papa Franjo, a drugi Kina.

Prema riječima stručnjaka za sigurnost, “stanovnici kula od bjelokosti” na Zapadu imaju jasnu ideju “kako nametati ideje jedni drugima” kada je riječ o mirovnim planovima za Bliski istok, na primjer, ali ovakva “mirotvorna groznica” nije nastupila u slučaju Ukrajine. Međutim, “svojim mirovnim planom Kina je postavila savršenu zamku za Sjedinjene Države i Europu”, rekao je Castel, koji je dodao da SAD može izvući iz ove situacije samo ako stavi svoj mirovni plan na stol.

Kineski mirovni plan je, naravno, u interesu Kine i mnogo manje u interesu Ukrajine, tvrdi. Nadalje, analitičar predviđa da je američka diplomacija trebala predvidjeti potez Kine i objaviti vlastiti mirovni plan kao preventivnu mjeru. To bi Washington i učinio da je njihova diplomacija ozbiljna kao što je bila pod predsjednikom Johnom F. Kennedyjem, tvrdi Castel.

Kina je sada dovela Washington u nezgodan položaj. Tim više što SAD tvrdi da ne žele prekid vatre u Ukrajini što ostavlja vrlo loš imidž za državu koja se predstavlja kao svjetski mirotvorac. Mir je kao ideja vrijedna u svim civilizacijama.

Cilj posjeta kineskog čelnika Rusiji nije sama Rusija, koja je “Kini već u džepu”, rekao je stručnjak. Umjesto toga, prava meta bila je Ukrajina, koju podržava Zapad. Prema Castelu, kada dvije strane govore o “toksičnom oružju” kao što je streljivo s osiromašenim uranom, kojeg je London najavio poslati Kijevu, to je dio informacijskog rata koji snažno bjesni između Zapada i Rusije. Na kraju je gotovo sve na bojnom polju otrovno, a izraelski stručnjak kaže da propisi, primjerice, zabranjuju vojnicima nošenje vatrootporne odjeće izvan borbe jer je i takva odjeća vrlo štetna za njihovo zdravlje. U tom pogledu se posebno ne ističe streljivo koje sadrži osiromašeni uran, tvrdi stručnjak.

Što se tiče međunarodnog naloga za uhićenje Putina, izraelski stručnjak je rekao da taj potez potkopava autoritet i ozbiljnost suda jer Putin “nije predsjednik banana države nego vođa velike sile”.

geopolitika.news