Zadnji komentari

Szijjarto: Rata u Ukrajini ne bi bilo da je Trump pobijedio na izborima

Pin It

Szijjarto: Rata u Ukrajini ne bi bilo da je Trump pobijedio na izborima -  Kamenjar

Rat u Ukrajini ne bi se dogodio da je Donald Trump ostao američki predsjednik, a Mađarska stoji uz njega kao „istinskog prijatelja“ koji je pod napadom „liberalnog mainstreama“, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto u razgovoru za američki medij.

„Da je Trump pobijedio na izborima, ovaj rat ne bi izbio“, rekao je Szijjarto u razgovoru za emisiju National Report na kanalu Newsmax.

Mađar je rekao da tijekom mandata republikanca nije bilo „ruskih napada protiv ikoga“ te da Budimpešta na njegov potencijalni povratak u Bijelu kuću gleda kao na nadu za mir u Ukrajini.

Bivši američki predsjednik u utorak se pred sudom u Miamiju izjasnio da nije kriv po optužnici da je nezakonito zadržao povjerljive dokumente nakon odlaska iz Bijele kuće, među kojima i one o nuklearnom naoružanju i o potencijalnim ranjivostima zemlje u slučaju napada.

Protiv Trumpa se vodi i kazneni postupak u saveznoj državi New York zbog navodnog plaćanja pornozvijezdi da šuti o njihovom odnosu.

Szijjarto je u razgovoru za američki medij, koji je u srijedu prenio na svom službenom Facebook profilu, rekao kako te optužnice nisu ništa neuobičajeno, te da se ta situacija ponavlja svaki put kad neki konzervativni čelnik ima priliku preuzeti vlast, što se događa i u Europi.

„Liberalni mainstream se ne libi koristiti razne alate, a pravosuđe je jedno od njih“, kazao je Szijjarto, ministar iz konzervativne vlade koja je također često optuživana za kršenje trodiobe vlasti i netransparentnost.

Prema posljednjem izvješću Transparency Internationala, Mađarska ima najkorumpiraniji javni sektor u Europskoj uniji.

“Stojimo uz Trumpa i držimo mu fige. Pod njegovim vodstvom SAD i Mađarska su imali najbolji odnos u povijesti“, rekao je mađarski ministar, dodavši da republikanac kao „pravi prijatelj“ može računati na podršku Budimpešte.

Prema anketi Reutersa i Ipsosa objavljenoj u ponedjeljak, Trump i dalje stoji bolje od svojih konkurenata za republikansku nominaciju 2024., dok 81 posto republikanskih glasača također gleda na optužbe kao na politički motivirane.

Upitan o tome hoće li Mađarska odobriti švedsko članstvo u NATO savezu, koje još čeka zeleno svjetlo Ankare i Budimpešte, Szijjarto je kazao kako su iz te skandinavske zemlje dolazili napadi slični onima na Trumpa.

Mađarski ministar rekao je da je Stockholm napadao Budimpeštu da je nedemokratska, što su zastupnici parlamenta shvatili kao uvredu.

Naglasio je da vlada podržava proces ratifikacije, no da će zastupnici potvrditi švedsko članstvo „kad za to budu spremni“.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Szijjarto je rekao da tamo ne stradavaju samo Ukrajinci, nego i Mađari. Mađarska manjina u Ukrajini broji 150 tisuća članova, pa su oni često i regrutirani za borbe na prvim linijama, rekao je.

Stoga Mađarska želi primirje što je prije moguće, jer „svaki novi dan rata donosi nove žrtve“.

„Ovaj rat nema rješenja na bojnom polju“, zaključio je.

kamenjar.com