Zadnji komentari

Demokrati počinju paničariti zbog Bidena

Pin It

„No neki mediji čak misle da je vrijeme da Biden objavi kako se neće ponovno kandidirati. Na taj način može napustiti dužnost kao demokratski heroj koji je “spasio” zemlju od drugog Trumpovog mandata, ovjekovječiti svoja postignuća i progresivne stavove i omogućiti stranci da nominira nekoga iz mlađe generacije.“ – piše WSJ

Sjedinjene Države bremenite su svojim problemima, o kojima se u našim medijima vrlo rijetko piše. Ali se zato sve češće piše u onim američkim. I to ne samo konzervativnim, koji su velika manjina, već i u onim najutjecajnijim – liberalnim i otvoreno prodemokratskim i pro-Bidenovim.

Tako se i u njima sve češće postavlja pitanje o učinkovitosti pravosudne hajke pokrenute protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja ne samo što ne daje očekivane rezultate, već dovodi i do novih podjela u društvu, ali i do rasta njegove popularnosti. Tako on, sada, već za nedostižnih više od 40% vodi ispred drugoplasiranog kandidata za republikansku nominaciju Rona DeSantisa koji ima tek 13 posto potpore njihovog biračkog tijela.

Sve to, zajedno s evidentnim gafovima aktualnog predsjednika Joe Bidena vezanim prije svega uz poodmaklu životnu dob, ali i neugodnim aferama koje se u pozadini valjaju i koje sve intenzivnije počinje na političku površinu iznositi republikanska većina u Zastupničkom domu Kongresa – predstavlja sve teže breme za Demokratsku stranku.

Upravo o tome 10. rujna piše utjecajni američki medij The Wall Street Journal – WSJ, u tekstu pod naslovom „Demokrati počinju paničariti zbog Bidena”.

Ovom ću prigodom iznijeti najznačajnije dijelove samoga teksta, koji će najbolje i posvjedočiti teze iz uvodnog dijela ovog komentara, i o kojima sam, između ostalog, u više navrata pisao unutar svojih tjednih analiza.

Raste panika

Tako WSJ navodi da su Demokratska stranka „i njezini medijski prijatelji zabrinuti zbog lošeg položaja predsjednika Bidena u anketama“.

A one su krajnje loše pa WSJ dalje piše: „Najnovija panika dolazi nakon što je niz anketa pokazao da samo 42% Amerikanaca odobrava Bidenov rad na mjestu predsjednika. Bijela kuća iz sve snage reklamira svoju “Bidenomiku”, ali birači ne vjeruju Bidenu. Trenutačno je izjednačen u svom revanšu 2024. s Donaldom Trumpom, što pokazuje koliko je Biden slab…“.

„No neki mediji čak misle da je vrijeme da Biden objavi kako se neće ponovno kandidirati. Na taj način može napustiti dužnost kao demokratski heroj koji je “spasio” zemlju od drugog Trumpovog mandata, ovjekovječiti svoja postignuća i progresivne stavove i omogućiti stranci da nominira nekoga iz mlađe generacije.“ – piše WSJ.

Ali odmah dodaje i kako niti jedan utjecajni demokrat to nije htio javno reći, a kamoli izazvati Bidena na unutarstranačkim izborima. Oni su se rukovodili uvjerenjem da da će Trump biti republikanski kandidat, a da će ga najlakše pobijediti Biden, koji je to već jednom i uspio, „ali to je ipak kocka – piše WSJ i odmah navodi, kako kaže – „očite Bidenove političke slabosti“:

Njegova starost i očita nemoć. Iako se mediji svim silama bave Bidenom, glasači vjeruju svojim očima. Skoro 73% registriranih birača reklo je u posljednjoj anketi Wall Street Journala da je Biden prestar za novu kandidaturu.

       . Potpredsjednica Kamala Harris, izabrana na potpredsjedničko mjesto od strane Bidena samo da bi zadovoljio unutarstranački zahtjev za političkom korektnošću. Ali to mu se „obija o glavu jer se više puta osramotila u intervjuima“.

Hunter Biden i obiteljski posao. Republikanci u Zastupničkom domu već su otkrili dovoljno detalja koji potvrđuju da je predsjednikov sin doista koristio ime Biden kao “zaštitni znak”, kako bi obogatio obitelj.

Ekonomija.  Usprkos padu inflacije, realni dohoci ne pokazuju znakove oporavka od rasta cijena u posljednje dvije i pol godine. Ako nezaposlenost poraste na 5% ili 6%, demokrati će pretrpjeti veliku političku štetu.

Pogoršanje migracijskog kaosa. Postoji li očitiji slučaj političkog samoranjavanja od neuspjeha Bidenove administracije da obuzda i zaustavi protok migranata na meksičkoj granici? „… šteta se proširila daleko i naširoko, Čak je i Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka i gorljivi pristaša Bidena, upozorio demokrate da će stranka propatiti 2024. godine ako ne poduzmu nešto.“ –precizno je detektirao utjecajni američki medij.

Zaključak

Za prave znalce stvari sve navedeno u američkom mediju nije ništa novo i revolucionarno. Prodemokratski WSJ sve je ovo sigurno znao i sam, još puno ranije. Međutim, malo se tko od liberalnih medija do sada usudio iznositi istinu na ovakav način i time iskakati iz zacrtanog smjera aktualnog političkog vodstva zemlje iz straha za svoje sinekure.

To samo ukazuje koliko je stanje proključalo i koliki je stupanj uzbune, ili kako navodi WSJ panike, nastao unutar Demokratske stranke. Je li riječ o prekasnom buđenju? Itekako je moguće, jer protukandidata za demokratsku nominaciju Biden nema. Osim, naravno, u slučaju smrti, ali o tome je bespredmetno razgovarati jer bi bilo neumjesno.

Zapravo, ovakve se stvari događaju redovito kada se željeno stavlja ispred mogućeg. Kada se ispred realnosti i vlastitih mogućnosti postavljaju prevelike ambicije i ciljevi, a onda ih se na silu nastoji osigurati – oslanjajući se na svemoć državnog aparata i potpunu kontrolu nad istim.

Ali svaka batina ima dva kraja i lako je moguće da onaj drugi kraj ovoga puta zahvati, za razliku od 2020. godine, Bidena i Demokratsku stranku. Jer problemi u SAD-u unutar Bidenovog mandata naprosto su eruptirali.

O onima na međunarodnoj pozornici suvišno je i govoriti i predugo bi trajalo. Ali zato ih se može oslikati u jednoj jedinoj rečenici: svijet nikada nije bio bliži Trećem svjetskom, odnosno nuklearnom ratu.

Pametnom dosta!

Zoran Meter/geopolitika.news