Zadnji komentari

Povratak u jugoslaviju: Boyse hapse zbog melodije nastale u čast bana Josipa Jelačića?!

Pin It

POGLEDAJTE VIDEO I ZAKLJUČITE SAMI - KOJA SE KORAČNICA PJEVALA JOŠ U 19. STOLJEĆU!

MARŠIRALA JELAČIĆA VOJSKA

“Marširala, marširala, Jelačića vojska!

Marširala, marširala, Jelačića vojska!

Korak ide za korakom, a ja junak za barjakom…

Boj se bije, bije, zastava se vije, vije,

za slobodu Hrvatske!

Boj se bije, bije, zastava se vije, vije,

za slobodu Hrvatske!”

Drug AP – po receptu Kardelja i Marxa, nastavlja politiku Titove komunističke Jugoslavije i hapsi navijače Dinama - zbog pjevanja pjesme, čiji korijeni sežu još u 19. stoljeće! Riječ je o Domobranskoj koračnici, izvorno posvećenoj banu Josipu Jelačiću...

Iako je MARŠIRALA JELAČIĆA VOJSKA stara hrvatska pjesma, u vrijeme prve jugoslavenske okupacije prisvajali su je, po običaju - Srbi i dali joj naziv “MARŠIRALA KRALJA PETRA GARDA“. Kasnije je hrvatska budnica imala različite izvedenice, a osim u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pjevana je i devedesetih, najviše u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša.

Iako nije riječ o izvorno “ustaškoj“, već zaista - staroj hrvatskoj pjesmi iz 19. stoljeća, Plenkovićeva i Pupovčeva vlast svejedno hapsi navijače zagrebačkog Dinama zbog zbornog nastupa na stadionu u Velikoj Gorici...

Drug AP se u konkretnom slučaju zaista može pozivati na svog idola Edvarda Kardelja, u čije se vrijeme Hrvate slalo u zatvore zbog raznih pjesama posvećenih banu Josipu Jelačiću! Iz Titove komunističke Juge prepisali su čak i članak 133. Kaznenog zakona, temeljem kojeg se i trideset godina nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti i uvođenja demokracije - progoni "nepodobne" mlade Hrvate?!

Druga poznata domoljubna budnica posvećena našem nacionalnom junaku 'Ustani bane' smetala je i zgubidanu Marxu, koji je otvoreno govorio da “Hrvate treba potopiti u Dunavu i izbrisati s lica zemlje“. Karl Marx, koji je naš narod nazivao “bijednim pustolovima, podlim kmetovima i čoporom ništarija“ bio je jedan od glavnih inspiratora za maturalni rad Andreja Plenkovića.

VIDEO/Bujica/Z1: MARŠIRALA JELAČIĆA VOJSKA

Velimir Bujanec