Zadnji komentari

Tako država čuva selo i seljaka! Italija zabranila umjetno meso

Pin It

Postaje li laboratorijsko meso isplativa investicija? – u utrku ulazi i  Nestle

Talijanski zastupnici glasali su za zakon kojim se zabranjuje proizvodnja, prodaja ili uvoz uzgojenog mesa ili stočne hrane, što desničarska vlada naziva obranom talijanske tradicije. “Italija je prva zemlja u svijetu sigurna od društvenih i ekonomskih rizika sintetičke hrane”, rekao je ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida

piše Index.

Glasanje u parlamentu praćeno je skupovima za i protiv zabrane. U jednom trenutku izbila je tučnjava između farmera i pojedinih zastupnika.

Čelnik velike organizacije farmera Coldiretti, Ettore Prandini, u jednom se trenutku sukobio s dvojicom zastupnika iz oporbene stranke Više Europe, nazvavši ih “kriminalcima” jer su se protivili zabrani laboratorijski uzgojenog mesa s plakatima koji su je osuđivali kao “antiznanstvenu” i “antitalijansku”.

Jedan od zastupnika Benedetto Della Vedova optužio ga je da je huligan. Kolege centristi pozvali su poljoprivredni lobi na ispriku, a predsjednik donjeg doma parlamenta Lorenzo Fontana rekao je da se “razlike u mišljenjima nikada ne bi smjele spustiti u oblike nasilja”.

Kršenje zakona povlači kaznu do 60.000 eura

Unatoč burnoj sjednici, parlament je podržao prijedlog zakona sa 159 glasova za i 53 protiv. Kršenje zakona značilo bi kaznu do 60.000 eura. Za sada će zakon imati vrlo malo učinka jer je meso uzgojeno u laboratoriju do sada bilo odobreno za prehranu ljudi samo u Singapuru i SAD-u.

EU još nije dala zeleno svjetlo nikakvom mesu uzgojenom u laboratoriju, koje se opisuje kao “nova hrana”. Međutim, ako se to dogodi, Europska bi komisija mogla osporiti novi talijanski zakon. Wolfgang Gelbmann iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) rekao je u rujnu da nijedan prijedlog još nije poslan tijelu na odobrenje.

“U Europi još nemamo takve proizvode na tržištu… jer ih regulatori, Europska komisija i države članice smatraju novom hranom i za to je potrebna procjena sigurnosti EFSA-e, autorizacija država članica i Europske komisije”, rekao je.

Pobjeda talijanskog ministra poljoprivrede

Novi zakon pobjeda je talijanskog ministra poljoprivrede koji je prije godinu dana obećao spriječiti da “sintetička hrana” dospije na stolove u Italiji. Pohvalio je zastupnike jer su podržali novi zakon, koji je došao kao odgovor na peticiju koju je organizirala lobistička skupina Coldiretti.

“Čuvamo našu hranu, naš sustav prehrane, održavajući odnos između hrane, zemlje i ljudskog rada u kojem smo uživali tisućljećima”, rekao je Lollobrigida za talijansku televiziju pa dodao: “Moramo zaštititi naše radnike, naše poljoprivredne poduzetnike i građane koji imaju pravo dobro jesti.”

Lollobrigida je i ranije veličao ponosnu talijansku tradiciju kulture hrane i vina. No peticiju je osudila prof. Elena Cattaneo, doživotna senatorica i vodeća stručnjakinja za bioznanost, rekavši da je riječ o emotivnom letku u stilu crtića koji prirodnu hranu klasificira kao dobru, a kultiviranu kao lošu i napravljenu od “ludih stanica u bioreaktorima”.

Što zabranjuje zakon?

Zakon zabranjuje sintetičku hranu proizvedenu iz životinjskih stanica bez ubijanja životinje i sprječava proizvođače da koriste riječi koje se odnose na meso na etiketama za opisivanje biljnih proteina. Kritičari ističu da meso uzgojeno u laboratoriju nema ništa sintetsko, jer ono nastaje uzgojem prirodnih stanica bez genetske modifikacije.

Zakon je također udarac za skupine za dobrobit životinja, koje su istaknule laboratorijski proizvedeno meso kao rješenje za zaštitu okoliša od ugljika.

priznajem.hr