Zadnji komentari

Opravdavaju li ministar i ravnateljica nova buduća nasilja prema učiteljima i profesorima?

Pin It

Nasilje nad učiteljima – Udruženje mreža za izgradnju mira

A istrazivanje prof. dr. Vesne Bilić pokazuje da 75 % nastavnika i učitelja u Hrvatskoj doživljava neki oblik nasilja od učenika. Ogroman postotak i od roditelja. Ministar i ravnateljica svojim ponašanjem kao da opravdavaju nova buduća nasilja prema učiteljima i profesorima.

Nedavni događaj u zagrebačkoj strojarskoj školi gdje je nastavnik, isprovociran zadirkivanjem učenika postupio prema njemu, kako se ustvrdilo, nasilno i neprimjereno, izazvao je kritike u javnosti. Od onih koji prozivaju ”nasilne” školske djelatnike do onih koji, razumijevajući kontekst događaja, smatraju da se prema nastavniku postupilo prestrogo.

Na ovaj događaj osvrnuo se i naš kolumnist prof. dr. sc. Zlatko Miliša koji je i sam bio najprije školski pedagog, a potom i profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru na katedri Pedagogije gdje i sada predaje, te pomoćnik ministra prosvjete i športa RH i ravnatelj Zavoda za školstvo.

Učenikovo nasilje nije osuđeno

”Ravnateljica škole i ministar su bili vrlo brzi i složni u davanju otkaza nastavniku koji je bio nasilan prema učeniku. Ne vidim da su tako brzo i jasno osudili nasilje učenika prema profesoru. Nisu pokazali imalo empatije prema traumama koje je profesor nedavno doživio.

Ne vidim kod ministra nimalo volje da zaštiti djelatnike u svom resoru.

75 % nastavnika i učitelja u Hrvatskoj podvrgnuto nasilju

A istrazivanje prof. dr. Vesne Bilić pokazuje da 75 % nastavnika i učitelja u Hrvatskoj doživljava neki oblik nasilja od učenika. Ogroman postotak i od roditelja. Ministar i ravnateljica svojim ponašanjem kao da opravdavaju nova buduća nasilja prema učiteljima i profesorima. A da ne govorimo o urušavanju nastavničkog autoriteta! To je problem na koji sam više puta apelirao!”, poručio je Zlatko Miliša.

Nije ovo jedini slučaj nasilja u školama, s naglaskom na učeničko verbalno i fizičko nasilje prema nastavnicima, a posebice srednjih muškim školama.

Da ovaj problem nikoga u Ministarstvu ne zanima, pokazuju sve popustljivije mjere koje Ministarstvo prosvjete postepeno, već godinama uvodi na uštrb autoriteta nastavnika, a na volju roditelja koji također nemali broj puta postupaju izrazito nasilno prema školskom osoblju ukoliko škola ne ispunja njihova očekivanja.

narod.hr