Zadnji komentari

Rusija i Kina u bilateralnoj trgovini na pragu potpunog izbacivanja američkog dolara

Pin It

Rusija se gospodarski raspada. Može li je spasiti Kina? - Index.hr

Moskva i Peking gotovo su u potpunosti napustili dolar u bilateralnoj trgovini, rekao je ruski premijer Mihail Mišustin na 28. redovnom sastanku šefova vlada dviju zemalja.

Većina plaćanja obavlja se u nacionalnim valutama, a cilj im je dosegnuti 300 milijardi dolara trgovinske razmjene do 2030.

Većina plaćanja u nacionalnim valutama

“Međusobna trgovina porasla je za gotovo jednu trećinu ove godine. U međuvremenu, većina plaćanja, preko 90%, obavlja se u nacionalnim valutama, što pokazuje gotovo punu dedolarizaciju gospodarskih veza”, rekao je.

Rusija i Kina ispunile su zadatak koji su postavili šefovi dviju država o dovođenju bilateralnog trgovinskog prometa na 200 milijardi dolara prije roka, istaknuo je ruski premijer, prenosi agencija TASS.

Trgovinski promet od 200 milijardi dolara

“Ove će godine trgovinski promet Rusije s Kinom premašiti 200 milijardi dolara. To je zadatak koji su čelnici naših zemalja postavili još 2019.”, rekao je.

“Idući cilj je dosegnuti 300 milijardi dolara trgovinske razmjene do 2030.”, dodao je ruski ministar ekonomskog razvoja Mihail Rešetnjikov. “To će sigurno zahtijevati ozbiljno kompliciranje naših trgovinskih, gospodarskih i investicijskih veza, to je veliki izazov”, naglasio je.

narod.hr