Zadnji komentari

Više to nisu moji časopisi (Puno noževa u mojim leđima)

Pin It

AKADEMIK PEČARIĆ : “Srbi dijele Hrvate na 'ustaše' i 'srpske sluge', a ja  ne volim biti sluga!” | 7dnevno

Radi se o četiri časopisa koja su napravljena u izdavačkoj kući Element o kojima sam više puta pisao pa i nedavno. Naime časopis Journal of Mathematical inequalities (JMI) je na Q1 listi za ovu godinu i to kao jedan od dva hrvatska znanstvena časopisa na toj listi.

Ono što je još impozantnije JMI je top 5% matematičkih časopisa, tj. 15. od 329 matematičkih časopisa koji se tiskaju u svijetu. Časopis Mathematical Inequalities and Applications (MIA) koji je bio prvi hrvatski matematički časopis na SCIE listi i koji je do skoro bio na Q1 sada je na Q2 listi, kao jedan od dva hrvatska znanstvena časopisa na toj listi. 59 Q2 polovina ili 50% su moji časopisi. Svi ostali hrvatski znanstveni časopisi imaju slabije impact faktore i oni su na listama Q3 ili Q4, a među njima je još jedan moj časopis. Moj četvrti časopis je na Scopusovoj listi.

MIA

Prof. Elezović me pozvao da za njegov „Element“ napravim časopis iz nejednakosti. Već sam surađivao s „Elementom“ koji je tiskao knjižicu korisnu za takmičenja iz matematike:

Nejednakosti,  Hrvatsko Mat. Društvo i Element, Zagreb 1996.

Elezović je bio u zvanju izvanredni profesor i nije namjeravao dalje raditi u znanosti, dakle ni napredovati na Fakultetu. Pozvao sam ga da se priključi mojoj grupi što je i prihvatio, vrlo brzo dostigao najviše zvanje. Sa mnom ima 21 rad nastala na mojim idejama, ali je od jednog pravca koji je rađen po mojoj ideji krenuo u drugom pravcu pa je ima i dva svoja doktora znanosti.

Ali vratimo se časopisu MIA. Tada se već pojavio takav časopis profesora Agarwala pa nisam odmah bio sklon prihvatiti stvarati još jedan takav časopis. Tek tijekom boravka u Lahoreu sam se odlučio i dok sam bio tamo već oformio Editorial Board.

JMI

JMI nisam stvarao za Element već na poziv jedne izdavačke kuće u Indiji. Kada sam završio formiranje i tog časopisa doznao sam da oni planiraju da bude open acces. Pogriješio sam, jer za razliku od „Elementa“ koji je može dobivati potporu Ministarstva oni posluju na tržišnoj osnovi pa im taj novi model zapravo omogućava uspjeh, pa im nisam dozvolio da krenu s tim časopisom. Kasnije sam se dogovorio s Elementom da ga tiskaju oni.

Prvi sukob

Prvi sukob koji smo imali oko mojih časopisa bio je 2009. g. kada je jedan beogradski matematičar napisao pismo tadašnjem predsjedniku RH Mesiću. Bio sam u Pakistanu i akademik Ivan Aralica mi je preko prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana javio da je Mesićev savjetnik za znanost dolazio u HAZU, ali je Akademija stala na moju stranu. Onda su počele dolaziti iz Elementa nekakve poruke da trebaju biti napisane recenzije za rad tog beogradskog matematičara, kome smo uzgred budi rečeno već objavili jedan rad. Nije mi bilo drago ali pustio sam ih da rade  kao da je sve ok. Obavili su sve što treba, recenzije su bile pozitivne i oni su unaprijed pripremili članak tisak. Ali ja kao glavni urednik trebam to odobriti i odbio sam.

 Nedavno sam u tekstu MOJA ANKICA 4. (Ankičin značaj za hrvatsku matematiku) pisao o tome i zapravo pokazao kako mi već tada profesor Elezović sakrivao istinu:

„Po povratku iz Pakistana imali smo proslavu mog rođendana koju je organizirala moja grupa za nejednakosti – vjerovao ili ne – u istom restoranu u kojemu smo bili na karminama za moju Ankicu. Večer je protekla u uvjeravanjima. Htio sam se povući iz svih časopisa u kojima sam glavni urednik. Neven je samo konstatirao: „Papa ne daje ostavku“ (….)

Tada sam rekao:

Neka Ankica odluči!

I brzo je sve bilo gotovo, jer je Ankica rekla:

Ako Joško prihvati objavu tog članka ja ću se razvesti od njega!

I tada smo doznali u kakvim je problemima bio Neven. Naime rođak Mesićeva savjetnika bio je član suradnik HAZU i Nevenov profesor na fakultetu prof. dr. sc. Ibrahim Aganović. Izet nije došao u „Element“ kao što je išao u HAZU već je angažirao kolegu Ibrahima za pritiske na „Element“. Drugim riječima sam Predsjednik države je 'pritisnuo' Element.“

Zahvaljujući mojoj Ankica vidio sam tu spremnost na prevare, ali valjda zbog problema koji su oni imali jer sam im ja suradnik, ponašao sam se kao da nisam to vidio.

Ponuda za kupovinu časopisa (2011. i 2012.)

Stigla je ponuda iz jedne velike izdavačke kuće iz Indije za dva druga moja časopisa koja su bila na svjetskim listama. Nudili su 240000$. Odbili smo ih pa je došla ponuda za JMI, dakle za časopis koji sam stvarao za jednu drugu izdavačku kuću u Indiji koja je bila duplo veća. Inzistirao sam na prodaji jer je to bilo rješenja mog problema da poslije prve kćeri kojoj smo pomogli u kupnji stana, to uspijem i sa druge dvije. Pojavila se tvrdnja da će država uzeti pola od ponuđene svote, ali Neven će isplatiti mojih 50% udjela u časopisu (predložio on uz napomenu da mu supruga misli da je to premnogo). Naime ja sam u časopise uložio svoje ime, a oni novac koji nije bio njihov već su računali na Ministarstvo znanosti, za koji su tvrdili da nije dovoljan. Neven je tvrdio da će me isplatiti od svog novca, nije išlo glatko već je to išlo iz dva puta i na kraju jedna četvrtina od polazne brojke postala je mnogo manja od one koje čak i ja znam izračunati. Poslije priče od 50% koju bi uzela država, slijedila je priča on nekim novim dažbinama koje bi se trebale platiti. Ja očekujem da on podigne svoj novac iz banke i da mi ga da u ruke kad već čovjek daje svoj novac, ali navodno je moralo ići preko banke i morao se umanjiti, i to doznam tek kada dobijem prvu 'polovicu'.

Ali išao sam u Pakistan i prvu uplatu iskoristio za rješavanje problema jedne kćerke, a poslije pola godine i druge. Vremenom sam posve zaboravio da sam morao dodavati i uvjerio sam sebe da je i to što sam dobio bilo dovoljno za ta dva stana. Zabavlja nas je sama priča da je za JMI stigla duplo veća ponuda od prve za dva druga časopisa. Ponuda od blizu pola milijuna!

Elementu ugled raste

Ne treba biti mnogo inteligentan i shvatiti činjenicu da je za 50% svih hrvatskih Q1 i Q2 časopisa zaslužnije ime nekoga koga nazivaju „king of inequalities“, a područje iz kojih su ti časopisi njegovim kraljevstvom (kako je to učinio i prof. Persson na međunarodnoj konferenciji u povodu mog 70-og rođendana: Andrea Aglić Aljinović, Ivan Perić, Lars-Erik Persson: Josip Pečarić - and his life in mathematics and politics. MIA 22 (2019), 1067-1080.) od Elementa čiji je ugled zahvaljujući mojim časopisima sigurno porastao tako da su mogli i sami napraviti časopis koji je došao na svjetske liste.

Problem im je bio što su meni dolazile ponude za JMI pa čak i za časopis koji je 'samo' na Scopusovoj listi.

Odlučili su i da MIA-u pretvore u open ascces časopis, razgovarali s drugima iz Editorial Boarda i onda mene obavijestili. Primio sam k znanju Nevenovu informaciju, a kako je sada njegov sin na čelu Elementa upitao ga znali za moj dogovor s njegovim ocem. Ispostavilo se da ne zna. Uslijedio je razgovor s Nevenom i ispostavilo se da se ni on ne sjeća već su me oni isplatili ne za JMI već za ova dva koja sada idu u open acces, nije bila ponuda o kojoj ja i moje kćerke pričamo godinama i izazivali nevjericu da je neki časopis toliko vrijedio i sl. Neven je zapravo zvao iz svoje kuće u Opatiji pa je rekao da će po povratku potražiti to čega se ne sjeća a nas četvoro sjećamo. Naravno dva sina su mu stručnjaci za računala sa završenim FER-om i nije mu palo na pamet da bi oni možda mogli to pronaći, a ni po povratku nije bio jako zainteresiran za izvršavanje dogovorenog.

Onda sam mu proslijedio moj odgovor na najnoviju ponudu koju sam dobio za MIA-u:

200000$. S obzirom da znam i ja i moje kćerke a i oni kojima su one o tome pričale za onu ponudu blizu pola milijuna glatko sam ih odbio kazavši im da je to premalo i da smo ranije dobivali puno veću ponudu. Opet su se javili i rekli da im damo svoj prijedlog.

I Neven nije smatrao da se treba doznati kolika je sada vrijednost MIA-e, jer očito je da su spremni platiti mnogo više, a onda bi imao natezanje sa mnom oko dokazivanja oko tih 50%.

Nije uopće ni odgovorio na moj e-mail, već su uradili onako kako su oni htjeli, tj. odlučili da dogovor o 50% koji nije dan na papiru ne postoji.

Pretpostavljam da je ključni moment bio kada sam pisao o tome desetorici matematičara s najviše radova na toj listi i to povezao s časopisima jer sam dao i podatke koja su prva četvorica od tih deset na MathSciNetu:

MathSciNet:                      publikacija

1.   Agarwal, Ravi P.             1763

2.   O’Regan, Donal             1590

3.   Srivastava, Hari Mohan  1434

4.   Pečarić, Josip                  1359

I pohvalio se da su editori u mojim časopisima, a Agarwal i Srivastava i suautori.

Poslao sam svima i reagiranje prof. Elezovića koje je već ušlo i u jednu moju knjigu:

Subject:

Re: Fwd: LISTE SA STANFORDA, FAH IDIOTI I JOSIP ŠIMUNIĆ,,(Zahvala prof. dr. sc. Veri Čuljak)

Date:

Fri, 6 Oct 2023 13:36:18 +0200

From:

Neven Elezović

To:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dragi Joško,

kako Verica kaže, dobrodošao tamo gdje pripadaš. Impresivno je vidjeti na vrhu liste četvoricu s originalnog popisa editora MIA-e! I mala nadopuna, i ja imam zajednički rad sa Srivastavom. Preko njega, Tebe i Agarwala imam tri grane grafa do Erdoša duljine 3.

Pozdrav, Neven

Vjerujem da je ovo i izazvalo zaboravnost oko podjele 50% prema 50% i uvjerenja da u trenutku kada se ja s nečim ne slažem tj. nisam i ja zaboravio takvu sitnicu, a i danas nije teško izbrojiti koliko im je moglo biti isplaćeno za JMI  i koliko je to puta više od onoga kad sam ja isplaćen, ali za ove časopise ne za JMI, jer ja mogu onda tražiti da podijelimo ovo što su do sada dobili za JMI koji sam osnovao za Indijce (više od pola milje u Eurima), a sada bi mogli doznati koliko je to mnogo više od 200000$ koliko mi je ponuđeno za MIA-u.

Da, zašto bi im uopće trebao kad već ima trojicu koji si ispred mene? A oni i ne spominju nikakav dogovor 50 % za neki smiješni ugled, prema njihovim novcima koje nisu mogli dobiti dovoljno od Ministarstva!

Zato se nije uopće javljao ni ispunio ni ono što je davno obećao ni odgovorio mjesec dana na novu ponudu. Zapravo odgovor je bio: Tko Te j… mi ćemo uraditi ono što mi želimo, nismo ludi da ti imaš pravo na 50 % kada smo toliko zaradili na JMI-u do sada a koliko ćemo još zaraditi, i još sada s dva nova.

Tek kada se izv. prof. dr. sc. Julije Jakšetić povukao iz uredništva MIA-e na moj poziv mojim doktorima uključio se u raspravu koja je završila njegovom ponudom-ultimatumom jer je napokon on sam a njegovi sinovi STRUČNJACI ZA RAČUNALA pronašao te e-maile koji pokazuju da su moje tvrdnje netočne. Čudno, ni brojke ni same priče koje pričamo 12 godina nisu iste u tim 'dokazima'. Valjda sam ja šenuo zajedno sa svojim kćerkama još 2012., a eto on ili njegovi sinovi eksperti za računala su pronašli ono što sam tražio prije pola godine, a oni su to pronašli sada. Puno je mojih doktora toliko zahvalno da su listom stali na stranu prof. Elezovića.

Moj zahtjev da se poštuje dogovor od pola-pola je više od načela za koje Neven zna da ću inzistirati na njemu, već iz zbog činjenice da se u RH ne poštuje ni činjenica da ti moji časopisi uopće jesu dobri časopisi (tim časopisima sam i zbog napada i na njih same časopise - zbog mene - posvetio jednu knjigu), a i zbog činjenice da je moja kćerka bila puno godina bez posla a i sada je na pola radnog vremena poslao sam njemu i kolegama (iz grupe koju sam ja uglavnom stvorio od onih kojima mentori nisu mogli pomoći da doktoriraju pa su se obratili meni) dva priloga.

Prvi prilog je ZNANSTVENA FANTASTIKA, o razgovoru između Nevena i nje u kome su spomenute knjige koje tiska Element i to samo one u kojima je ona koautor – njih 5, mada smo tiskali 22 u seriji koju sam ja pokrenuo, Samo za 11 posljednjih Element je dobio od Ministarstva 227 345 kn tj., 30 312  Eu. Ostaje mi pitati u Ministarstvu koliko su im oni dali i za ostale jer smo u financiranju monografija sudjelovali i mi sa naših projekata. Od svih 22 monografija samo sam ja dobio nekakav honorar samo za prvu.

Uz taj tekst dajem i popis mojih doktora koji su odbili podržati mene, a koji su došli kod mene kada već nisu imali nikakvu šansu uopće doktorirati i trebali su napustiti sveučilišta ili čak već i napustili jer nisu uspjeli doktorirati,

Danas su postali i dekani i prodekani i predsjednici HMD-a itd, i ne smatraju da mi treba vjerovati. Puni su zahvalnosti za sve što sam uradio za njih i eto razumiju da baš nisam normalan jer se sve to odvija poslije smrti moje Ankice, a Neven je valjda sjajan jer mi to rade pa čak i šalje ponudu-ultimatum poslije smrti moje Ankice. Gadljivo, zar ne?

Zato sam im poslao i čestitku jednom od njih koji je sada ostao jedini Editor-in-Chief u danas 15. matematičkom časopisu u svijetu (onom kojeg sam stvarao za Indijce) uz napomenu da će i njemu biti pisano još. U knjizi u kojoj namjeravam sakupiti svu prepisku koja je dovela do mog zahtjeva da se u mojim časopisima ne spominje moje ime bit će takvih priča i o drugim koji misle da kad postignu ono što treba i ne trebaju moje ideje za ostvarenje svojih interesa slobodno mogu zabiti nož u moja leđa.

Nije valjda da se čekalo da ode Ankica, kad je već ona zaustavila onaj prvi pokušaj kada su htjeli objaviti članak „Beogradskog ucjenjivača“ kako sam to opisao u mojim knjigama.

Vjerujem da će ovaj moj tekst biti zanimljiv čitateljima i da će kasnije čitati i knjigu o tome. Sada svi mogu vidjeti da je „Element“ u pravu i da je moja zasluga toliko minorna da bi mogli usmeno dogovoriti podjelu pola-pola.

Da to je doista samo plod činjenice da mi je supruga umrla. Zar ne.

Da to je doista dobro primijetila jedna od mojih doktorica kojoj je eto žao pogotovo što joj ja jesam pomogao, ali ne misli dalje raditi u znanosti jer je postigla sve što treba.

Ili je tako nešto bila slamčica spasa za njihov ponos. Ako ga imaju!

Kako ih ima toliko puno sigurno su u pravu, pa im je eto žao što ću se ja obrukati pišući knjigu o toj slamčici spasa koja je posljedica smrti moje Ankice. Inače ja nisam tako loš čovjek.

Zgodna priča od „Papa ne daje ostavku“, do toga da se u časopisima ne spominje moje ime, zar ne?

Josip Pečarić

PRILOZI

ZNANSTVENA FANTASTIKA

Neven kaže mojoj kćerki:

Element je od Ministarstva dobio za knjigu_

Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 342.

kojoj si Ti koautor 32.017,00   kn

Za knjigu:

M. Adil Khan, S. Ivelić Bradanović, N.Latif, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Majorization Inequality and information theory / Selected topics of majorization and applications, Monographs in inequalities 16, Element, Zagreb, 2019., pp 380.

kojoj si Ti koautor 41.600,00 kn

Za knjigu:

S. I. Butt, L. Horváth, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Cyclic improvements of Jensen's inequalities / Cyclic inequalities in Information theory, Monographs in inequalities 18, Element, Zagreb, 2020, pp. 167.

dobili smo 13.006,00 kn.

Za knjigu:

M. A. Khan, K. A. Khan, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Some New Improvements of Jensen’s Inequality / Jensen’s Type Inequalities in Information Theory, Monographs in inequalities 19, Element, Zagreb, 2020, pp. 137.

dobili smo 10.641,00 kn.

I na kraju za knjigu:

M. Andrić, V. Čuljak, Đ. Pečarić, J. Pečarić, J. Perić, New Developments for Jensen and Lah-Ribarič Inequalities / Current Trends in Convex Analysis, Monographs in inequalities 22, Element, Zagreb, 2023, pp. 120.

dobili smo 13.125,10 kn

S obzirom da Ti nismo ponudili posao kada si skoro pet godina bila bez posla, a u zadnje vrijeme radiš na pola radnog vremena ali i sa manjom plaćom jer te plaćaju kao docenta, a Ti si u rangu izvanrednog profesora mi u Elementu smo odlučili da sve ove novce koje smo dobili za ove knjige damo Tebi. To Ti je ukupno 110389,10 kn tj. 14.718 Eu.

Moja kćerka (koja ima manja primanja nego asistenti na sveučilištima)  ushićeno:

Hvala, baš ste me ugodno iznenadili.

MOJI DOKTORI KOJI SU PODRŽALI PROF: ELEZOVIĆA

Mathematical Inequalities & Applications

Editorial board

EDITORS-IN-CHIEF

Ivan Perić, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sanja Varošanec, Department of MathematicsUniversity of ZagrebBijenicka c. 30, 10000 Zagreb, Croatia sanja.varosanec@math.h

ASSOCIATE EDITORS

Marjan Praljak, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb

Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Journal of Mathematical Inequalities

Editorial board

EDITOR-IN-CHIEF

Mario Krnić, Faculty of Electrical Engineering and Computing, University of Zagreb, Unska 3, 10000 Zagreb, Croatia  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

EDITORIAL BOARD

Andrea Aglić Aljinović, Department of Applied Mathematics, Faculty of Electrical Engineering and Computing,University of Zagreb, Unska 3, 10000 Zagreb, Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aleksandra Čižmešija, Department of Mathematics, University of Zagreb, Bijenicka cesta 30, 10000 Zagreb, Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Jadranka Mićić Hot, Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture University of Zagreb, Ivana Lucica 5, Zagreb

Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Milica Klaričić Bakula, Department of Mathematics Faculty of Science University of Split, Ruđera Boškovića 33, 21000 Split

Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ana Vukelić, Department of Mathematics,

Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Fractional Differential Calculus

Editorial board

ASSOCIATE EDITOR

Maja Andrić, Faculty of Civil Engineering,

Architecture and Geodesy, University of Split, Matice hrvatske 15, 21000 Split

Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

EDITORIAL BOARD

Sanja Varošanec, Department of Mathematics, University of Zagreb, Bijenicka c. 30, 10000 Zagreb, Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ČESTITKA I MOLBA

Poštovani glavni i odgovorni uredniče JMI, redoviti profesore u trajnom zvanju dr. sc Mario Krniću

Čestitam Vam na činjenici da ste postali glavni i odgovorni urednik (ne samo jedan od njih) tako izvrsnog časopisa koji je zahvaljujući Elementu i Vašem ugledu dostigao neslućene visine.

S obzirom da radim knjigu o grupi kojoj ste vi očit predvodnik pa kvaliteti i zaslugama molim Vas da mi pošaljete naslov VAŠEG samostalnog rada jer su priče o samostalnim radovima na Vašoj grupi iznimno zanimljive

U Vašem slučaju Mentor Vas je optužio da ste mu ukrali Vaš 'samostalni' rad i otjerao iz grupe ili prekinuo daljnu suradnju. Vi ste ga uvjeravali da niste,, već da ste ga zamolili da vam dopusti da bude to Vaš samostalni rad i da je on pristao..

Istina čovjek se toga nije sjećao ali Vam je dopustio. (Nisam siguran da sada on u to vjeruje jer se jedino nije sjećao tog slučaja.)

Siguran sam da će Vama biti drago da se ta priča nađe u mojoj knjizi. Bit ćete svijetli primjer uspješnog hrvatskog znanstvenika, kakav je bio i vaš prethodni rektor prof. emerirus dr. sc. Damir Boras.

Sinoć u 'Bujici' je najdoktor u 7 zadnjih godina pohvali Vaše sveučilište da ste bili oko 500. mjesta, ali da ste sada već mnogo bolji i napredovali za više od 500 mjesta pa ste iznad 1000. mjesta.

To je sigurno zasluga tako sjajnih profesora kakav ste Vi.

Čujem da imate i doktorandicu za koju se jako brinete. Ali zbog brige o važnijim stvarima, dajete joj temu za doktorat koje smišlja neki Vaš suradnik nižeg ranga. Lijepo od Vas dajete tako čovjeku šansu da bude ponosan jer je Vaš suradnik.

Vjerojatno bih trebao napisati i cijelu knjigu o Vama. Ali nikad se ne zna, a ovo pismo i Vaš odgovor će sigurno ići u ovu knjigu.

S poštovanjem,

veliki obožavatelj Vaših znanstveni dostignuća,

Akademik Josip Pečarić