Zadnji komentari

Milanović tvrdi da su europski izbori nevažni: ‘Preko Hrvatske se prolazi kao preko prljavog tepiha’

Pin It

Pročitajte životopis Zorana Milanovića, novog hrvatskog predsjednika -  tportal

Europski izbori nisu bitni za Hrvatsku, a premijer Andrej Plenković namjerio se na poziciju predsjednika Europskog vijeća, rekao je u petak predsjednik Zoran Milanović, dodavši da bi Plenković svoje ambicije trebao podijeliti s hrvatskim biračima. “U ovoj godini su jedni važni izbori, to su izbori za Hrvatski sabor.

Izbori za Europski parlament, koji je poludemokratsko tijelo koje nema snagu pravog parlamenta nego stvara fikciju demokratičnosti u Europskoj uniji, nisu bitni. To nisu važni izbori za Hrvatsku, nisu ni za jednu zemlju u Europskoj uniji, ali su tu”, rekao je Milanović novinarima u Splitu gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice.

Predsjednik je dodao da su europski izbori bitni Plenkoviću i da si je on “zapiknuo mjesto Charlesa Michela i tu se sad igraju velike igre”. Aktualni predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je da će se kandidirati za Europski parlament, što znači da će prije vremena napustiti svoju trenutačnu funkciju. Pošto Mađarska 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, EU će morati brzo pronaći Michelova nasljednika ako želi spriječiti da mađarski premijer Viktor Orban bude privremeni nasljednik.

Milanović je poručio Plenkoviću da treba reći hrvatskim biračima ako cilja na europsku fotelju. “Idealno za našeg tipa. Idealno. Legitimno, ali izvoli to podijeliti s javnošću”, poručio mu je predsjednik.

Američka vojna vježba i odnos s Dodikom

Američki borbeni zrakoplovi F-16 letjeli su u ponedjeljak iznad Bosne i Hercegovine u znaku potpore teritorijalnom integritetu te zemlje, a na putu prema susjednoj zemlji preletjeli su i Hrvatsku. “Nas ne moraju ništa pitati. Preko Hrvatske se prolazi kao preko prljavog tepiha”, komentirao je Milanović to prelijetanje i istovremeno kritizirao što je Hrvatskoj odbijeno sudjelovanje u misiji Althea u BiH. “Mi smo tu da se preko nas da ne kažem šta sve, da se tu leti, da se fuma, što god treba, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a od 2009., članica EU-a od 2013., kaže: ‘Čujte mi bi ušli unutra’, a to je tražio ovaj vlasnik kafilerije koju su ukrali u komunizmu, trenutno ministar vanjskih poslova, kada je to tražio, ali su ga otpilili kao zadnjeg balavca”, rekao je Milanović.

Predsjednik je komentirao i svoj odnos s Miloradom Dodikom. “Šef HDZ-a može doći i reći: živjela Republika Srpska. Čuvajte Republiku Srpsku. Dragan Čović“, rekao je Milanović aludirajući na Čovićevu izjavu u Skupštini Republike Srpske prije dvije godine. “A ja ne mogu reći: okej ti si predstavnik Srba, imamo 150 kilometara granice, idemo razgovarati. Nisi krvav iz rata, pričaš svašta, ali si autentični predstavnik tog naroda. Srbi su stvarni, to je narod koji ima identitet i ponos. I interese koji se katkad kose s našima. Što ćemo sad, prestati razgovarati ili samo kad Plenkoviću odgovara, dok ne zbriše za Bruxelles”, rekao je Milanović.

geopolitika.news