Zadnji komentari

Rusija izvela veliki raketni napad, ukrajinska obrana podbacila

Pin It

Rusija je u ranim jutarnjim satima u subotu započela veliki raketni napad na Ukrajinu, čija je protuzračna obrana uspjela oboriti znatno manje projektila nego obično. Rusija je lansirala 37 projektila i tri bespilotne letjelice, a oboreno je osam raketa, reklo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo u priopćenju na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva ranije ovog tjedna rekao je da se Ukrajina sada suočava s manjkom raketa za protuzračnu obranu. Nije zasad jasno je li to razlog za manji broj oborenih projektila. Većina raketa korištenih u napadu su bile izuzetno brze te ih je znatno teže oboriti, priopćilo je zrakoplovstvo. “Trebalo bi istaknuti da više od 20 (komada oružja) na popisu, koji nisu bili uključeni u broj oborenih, nije stiglo do svojih meta, što je rezultat aktivnih protumjera elektronskog ratovanja”, stoji u priopćenju. Nisu pružene pojedinosti o ciljevima napada.

Protuzračna obrana oborila je ruske rakete u najmanje pet regija diljem Ukrajine, prema lokalnim dužnosnicima iz tih pokrajina. Veliki jugoistočni grad Dnjipro je pogođen, rekao je lokalni guverner, no također nije pružio daljnje pojedinosti. Policija u sjevernoj Černihivskoj oblasti objavila je fotografiju velikog kratera nastalog od oborene rakete. “Nekoliko privatnih kuća i nestambenih zgrada je oštećeno, jedna zgrada je praktički uništena, što je rezultat udara krhotina neprijateljske rakete”, rekla je policija.

Rusija izvijestila o korištenju Kinžala

Ruske su snage u subotu ujutro izvele masivan napad na obrambene objekte Ukrajine, koristeći visokoprecizno oružje dugog dometa, uključujući hipersonični raketni sustav Kinžal, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane.

“Jutros su Oružane snage Ruske Federacije izvele masivni napad usmjeren na ukrajinska postrojenja za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 mm, 152 mm i 125 mm, baruta i bespilotnih letjelica, koristeći dalekometno precizno udarno oružje ispaljeno iz mornaričkih topova ili iz zraka, uključujući hipersonični raketni sustav Kinžal”, navodi se u izvješću ministarstva, dodajući da su svi ciljevi uspješno pogođeni.

geopolitika.news