Zadnji komentari

Revolucija dronova će političke elite natjerati u podrume

Pin It

Ukrajinski vampirski dronovi teroriziraju moskovske snage

Povijest svijeta može se promatrati kao povijest nenamjeravanih posljedica svjesnih aktivnosti ljudi. Znamo da su mnogi od najvećih pronalazaka čovječanstva bili proizvod čudnog sklopa slučaja, a ne svjesnog plana.

Recimo, penicilin. Također, najveći događaji u povijesti često nisu bili djelo svjesnog plana. Ne bez razloga, Napoleonu se pripisuje izreka: “Najdalje stiže onaj koji ne zna kuda ide”, piše Borislav Ristić za Večernji list.

Dronovi predstavljaju potpuno novu generaciju oružja

Ne moramo za primjerima djelovanja ovakve neobične providnosti ići daleko u povijest. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe i pronaći ćemo obilje primjera. Uzmimo, primjerice, okolnost da je rat u Ukrajini na neočekivan način poslužio za razvijanje tehnologije daljinski upravljanih dronova u vojne svrhe. Nebo nad Ukrajinom puno je dronova kojima Ukrajinci pokušavaju parirati ruskoj premoći u artiljeriji. Iz nevolje se rodila prilika i danas dronovi predstavljaju potpuno novu generaciju oružja, koja prijeti zamijeniti artiljeriju i avijaciju. Na sličan način na koji je artiljerija ostavila na smetlištu povijesti prethodnu generaciju oružja.

Na dronove koji su opremljeni kamerama danas se stavlja eksploziv pa se lako mogu navoditi do željene mete. Do prije par godina takvo što nikome nije bilo ni na kraj pameti, a sada imamo pravu revoluciju dronova. Dronovi su pogodni prije svega jer je njihova izrada jednostavna i jeftina. Upravljanje njima zahtijeva tek minimalnu obuku. Zauzvrat dobivate visokoefikasno oružje, koje na bojištu može pretvoriti u staro željezo tenk ili haubicu, koji koštaju pravo bogatstvo, a obuka na njima dugotrajna je i teška. Dronovi nisu zamjena za artiljeriju, ali dokazano znatno unapređuju efikasnost jedinica na terenu.

Jeftini i lako upadljivi dronovi

Naravno, postoji i druga strana ove priče o jeftinim i lako upravljivim dronovima. Kao što znamo iz povijesti, dobro obučeni vojnici na bojišnici izvrsna su stvar, ali kada rat jednom prestane, oni postaju problem za vlasti. Moderno doba je doba ispunjeno prevratima, revolucijama i atentatima. Prije svega, jer su ljudi obučeni upravljanju oružjem to oružje u jednom trenutku okretali prema onima na vlasti. Nije potrebno biti genij da bi se predvidjelo ovu nenamjeravanu posljedicu revolucije dronova. Zamislite milijune razočaranih vojnika koji se vraćaju s bojišta, od kojih njih deseci tisuća znaju tehnologiju pravljenja i upravljanja dronovima.

To je problem kojim će se uskoro morati baviti sve sigurnosne službe. Valja se nadati da o tome neće početi razmišljati tek kad neki manijak zabije dron u neku državnu zgradu. Sigurnosna industrija već će se pozabaviti pokušajima da riješi ovaj problem. Industrija zaštite od napada dronovima svakako se već razvija i vezano za ukrajinsko bojište, jer oni koji napadaju dronovima i sami mogu postati njihove mete.

Dronovi lako mogu postati sredstvo u političkim obračunima

Navodno su Rusi, zbog izloženosti tim napadima, najdalje dogurali u razvoju tehnologije koja će pokušati riješiti problem napada daljinski upravljanim dronovima. Kako bilo, tu svakako vidimo razvoj jedne nove političke dinamike, jer dronovi lako mogu postati sredstvo u političkim obračunima. Teško je nagađati što bi to moglo značiti u budućnosti.

Premda su u prošlosti bile česta meta terorističkih napada, elite su danas relativno zaštićene od te vrste političkog nasilja. Terorizam se zbog toga okrenuo prema običnim ljudima. O toj promjeni svjedoči razlika između dvadesetoga i našeg stoljeća. Ako su danas političke elite izolirane od naroda debelim sigurnosnim zidovima, revolucija dronova će ih, po svoj prilici, natjerati u podrume. S dronovima politička elita postaje potpuno virtualni fenomen.

narod.hr