Zadnji komentari

Netanyahu: Bez operacije u Rafahu Izrael će izgubiti rat protiv Hamasa

Pin It

Israel launches airstrikes on Rafah, kills at least 52 - War on Gaza - War  on Gaza - Ahram Online

Izraelska vojska mora provesti operaciju u Rafahu gdje se sklonilo oko 1,4 milijuna Palestinaca jer će u protivnom “izgubiti rat” protiv Hamasa, rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Na konferenciji za novinare u Jeruzalemu, Netanyahu je kazao i da će izraelska vojska provesti operaciju u Rafahu čak i u slučaju dogovora s Hamasom o oslobađanju talaca koje taj pokret još drži u Gazi.

Nakon ofenzive na grad Gazu, a potom na Han Junis, Izrael se priprema ući u Rafah, zadnji veliki grad u Pojasu Gaze što izaziva ozbiljne bojazni za sudbinu civilne populacije koja je tamo našla utočište.

Američki predsjednik Joe Biden, čija je zemlja glavni zagovornik Izraela, podsjetio je u petak da se operacija u Rafahu “ne bi trebala odvijati bez vjerodostojnog plana” za zaštitu civila.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da bi operacija u tom gradu dovela do “humanitarne katastrofe bez presedana”.

“Tko god nas želi spriječiti u izvođenju operacije u Rafahu zapravo nam govori da izgubimo rat. Neću se predati tome”, naglasio je izraelski premijer.

On je također rekao da će se borbe u Gazi nastaviti sve dok svi ciljevi ne budu ispunjeni.

Što se tiče pregovora, za Netanyahua se oni mogu nastaviti kada Hamas izmjeni svoje zahtjeve koje je u ovom trenutku nazvao “deluzijama”. 

kamenjar.com