Zadnji komentari

Ruski medij: Macronovi prijedlozi oko Ukrajine maskiraju njihov debakl u Africi

Pin It

Pozive francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na potencijalno raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini osudila je većina europskih prijestolnica, uključujući i Moskvu, a zapravo je riječ o pokušaju podizanja krize na višu razinu, piše Izvestija, ruski medij blizak vladi.

Ruski Stručnjaci ističu da Macron, političar koji je ne tako davno bio dosljedan glas za dijalog, sada provokativno izaziva Rusiju. Međutim, oštra retorika Pariza o Ukrajini nije potaknuta samo razvojem na bojištu u samoj Ukrajini, već i razvojem u francusko-ruskim odnosima, koje karakterizira oštra konfrontacija u nekim regijama svijeta.

Od poljoprivrede do prodaje oružja

Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač u Europskoj uniji. Prije samo deset godina afričke su zemlje bile među najvećim kupcima francuskog žita. Međutim, situacija se sada dramatično promijenila. Konkretno, Francuska je gotovo izgubila alžirsko tržište 2023., dok je Rusija značajno povećala izvoz.

Osim toga, interesi Rusije i Francuske također se sukobljavaju na međunarodnom tržištu oružja. U srpnju 2023. izaslanstva iz 48 zemalja sudjelovala su na samitu Rusije i Afrike, gdje je potpisano 40 sporazuma o obrambenoj suradnji. Promjena u frankofonskoj zapadnoj Africi, koja je započela 2021., lišila je Pariz velikog dijela tradicionalnog političkog i gospodarskog utjecaja u regiji, a da ne spominjemo njihovu istaknutu vojnu prisutnost.

Francuska vojska sada se povukla iz Malija, Burkine Faso, Nigera i Srednjoafričke Republike. U međuvremenu, ruske oružane snage uspostavile su svoj “Afrički korpus” krajem 2023., za koji se očekuje da će dostići svoju punu snagu do ovog ljeta.

Natjecanje Rusije i Francuske na nekoliko geografskih područja

Rusko-afrička vojna suradnja već je dala opipljive rezultate. U studenom je malijska vlada, uz pomoć ruskih vojnih stručnjaka, oslobodila niz naseljenih središta na sjeveru zemlje od džihadista koji su to područje kontrolirali deset godina. Slabljenje položaja Francuske u regiji, katalizirano Moskvom, velika je iritacija za Pariz, istaknuo je Dmitri Suslov, zamjenik ravnatelja ruskog Centra za sveobuhvatne europske i međunarodne studije na Visokoj školi ekonomije.

Francuska sada nastoji pojačati svoje aktivnosti u onim regijama koje su osjetljive za Rusiju. Naime, tijekom prošle godine povećali su vojno partnerstvo s Armenijom. Osim toga, francuska delegacija predvođena Macronom posjetila je Moldaviju početkom ožujka. Sklopljeni sporazumi predviđaju, posebice, uspostavu francuske vojne misije u toj bivšoj sovjetskoj zemlji.

“Francuska je zainteresirana djelovati kao svojevrsni dirigent u izgradnji bližih veza između nacija Mediterana u širem smislu (od Afrike do Južnog Kavkaza) i Europske unije te također kao promicatelj vanjske politike EU-a. Suradnja s Armenijom i Moldavijom su način da se izvrši pritisak i na Moskvu i na Ankaru”, istaknuo je Pavel Timofejev, voditelj Odsjeka za regionalna pitanja i sukobe na ruskom Institutu za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose.

geopolitika.news