Zadnji komentari

Janša: ‘Ljevičarska vlada misli da je rješenje legalizacija ilegalne migracije’

Pin It

Migration [What Think Tanks are thinking] | Epthinktank | European  Parliament

Bivši slovenski premijer Janez Janša upozorio je da su Slovenci sve više ljuti, jer Vlada pokušava legalizirati problem migracija. To je pridonijelo preplavljivanju migrantskih centara diljem zemlje, piše Remix News.

“Nezadovoljstvo raste u Sloveniji jer vladajući u Ljubljani misle da je rješenje problema uzrokovanih strancima legalizacija ilegalne migracije”, rekao je bivši slovenski premijer Janez Janša za mađarski medijski izvor Magyar Hírlap na konferenciji CPAC Hungary 2024.

“Najnoviji podaci pokazuju da se proporcija migranata povećala nekoliko puta u odnosu na prethodno razdoblje. Robert Golob, slovenski premijer lijevog krila, pozvao je migrante, govoreći da je rješenje ilegalne migracije u tome da se učini legalnom. Migracijski centri su puni, a to je rezultat ove politike. Naravno, stanovništvo to ne odobrava”, rekao je Janša.

Dodao je da migracija još nije postala kritično društveno pitanje samo zato što vlast prikriva njezin stvarni obujam.

Janša: ‘Vlast kontrolira medije’

“Možda se o migraciji ne može još govoriti kao o glavnom pitanju, jer vlast kontrolira medije. Tako se može sakriti stvarni broj migranata i problemi koje oni uzrokuju. Ali činjenica je da nezadovoljstvo raste, a pitanje je postalo središnje za trenutne izbore za Europski parlament”, kazao je.

U prošlosti, slovensko migrantsko stanovništvo gotovo u potpunosti je činilo Europljane iz susjednih zemalja bivše Jugoslavije. Općenito, Slovenija je zadržala svoj status kao homogena i mirna zemlja. Međutim, sada postoje rastući valovi ne-EU migranata koji dolaze na njen teritorij slijedeći trend koji se vidi i u drugim srednje i istočnoeuropskim zemljama, koje su donedavno izbjegavale opasnosti masovne imigracije.

Janša: ‘Moja stranka nije glasala za tu inicijativu’

Upitan o novom migracijskom paktu EU-a, Janša je rekao da njegova stranka nije glasala za to zbog inherentnih problema povezanih s migracijom koje pakt ne uspijeva riješiti.

“Neki elementi novog pakta o migraciji prihvatljivi su, ali cjelokupni pristup problemu je neadekvatan. Ovdje mislim na obvezni kvotni sustav, koji bi raspodijelio migrante među članicama EU-a. Zbog toga moja stranka, Savez slovenskih demokrata, nije glasala za tu inicijativu u Europskom parlamentu”, rekao je Janša.

Dodao je da novi migracijski pakt nije dovoljan za rješavanje problema.

Također je istaknuo da, kao i u mnogim drugim europskim zemljama, nevladine organizacije učinkovito potiču migraciju.

Ozbiljan problem u Sloveniji

“To je ozbiljan problem u Sloveniji jer prema našem zakonodavstvu postoje ograničenja za financiranje kampanja registriranih političkih stranaka. Na primjer, privatnim tvrtkama nije dopušteno doprinijeti troškovima političkih stranaka. Privatni donatori također su dopušteni samo u ograničenom opsegu. Međutim, nema ograničenja za nevladine organizacije”, rekao je Janša.

“Te organizacije mogu biti financirane od bilo koga bez kontrole. Dakle, nevladine organizacije mogu provoditi kampanje za lijeve prije izbora. Na primjer, mogu utjecati na političku klimu, iako ne sudjeluju na izborima”, kazao je.

Dodao je da su one, zapravo, “paramilitarni podržavatelji lijevih stranaka”.

“Robert Golob redovito se pojavljuje u slovenskim medijima, sjedeći za istim stolom s Alexandrom Sorosom. To sve objašnjava”, zaključio je Janša.

narod.hr