Zadnji komentari

Održana velika vojna parada u Moskvi. Evo što je zastrašujuće rekao Putin

Pin It

Počela je velika vojna parada u Moskvi - tportal

Na moskovskom Crvenom trgu održana je tradicionalna vojna parada povodom 79. godišnjice pobjede u Velikom domovinskom ratu – kako u Rusiji nazivaju borbe u Drugom svjetskom ratu.

Iako je proljeće, u Moskvi se ovih dana izmjenjuju kiša, sunce i snijeg, a tako je bilo i danas, tijekom vojne parade na  Crvenom trgu. Uz opasku, barem tako navode ruski komentatori, kako snijeg do sada nikada u povijesti nije padao tijekom ove manifestacije tj. Dana pobjede – najvećeg ruskog praznika uopće.

Na paradi je sudjelovalo više od 9 tisuća vojnika, uključujući i oko tisuću vojnika koji ratuju na ukrajinskim bojišnicama. Najveći interes uobičajeno je predstavljao mimohod vojne tehnike. Izdvajamo mehaniziranu kolonu Strateških raketnih snaga i defiliranje triju sustava Yars – ruskih interkontinentalnih (strateških) balističkih raketa.

Obraćenje Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom govora na Crvenom trgu rekao da će Rusija učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali istovremeno neće dopustiti da joj itko prijeti: “Naše strateške snage uvijek su u pripravnosti,” – kazao je ruski vođa nakon upućenih oštrih kritika na račun Zapada.

“Naši očevi, djedovi i pradjedovi branili su svoju domovinu i slomili nacizam, oslobađajući narode Europe”, – rekao je ruski čelnik na Paradi pobjede. Istaknuo je da Rusija nikada nije omalovažavala važnost “druge fronte” tijekom rata i poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije.

Istodobno, kazao je dalje, pokušava se iskriviti istina o Drugom svjetskom ratu, jer to smeta onima koji na lažima grade kolonijalnu politiku.

“Na Zapadu bi htjeli zaboraviti lekcije iz Drugog svjetskog rata, ali sjećamo se da se sudbina čovječanstva odlučivala u grandioznim bitkama kod Moskve i Lenjingrada, Rževa, Staljingrada, Kurska i Harkova, kod Minska, Smolenska i Kijeva, u teškim, krvavim bitkama od Murmanska do Kavkaza i Krima”, – rekla je Putin, napominjući kako će Rusija učiniti sve da spriječi globalni sukob i neće dopustiti da bilo tko bude ugrožen.

Putin je rekao kako Rusija sada prolazi kroz teško, prijelazno razdoblje, i da sudbina zemlje i njezina budućnost ovisi o svakom pojedincu., te je naglasio zahvalnost čitave zemlje borcima „Specijalne vojne operacije“ koji ratuju na ukrajinskim bojišnicama.

Anabela Jelenčić/geopolitika.news