Zadnji komentari

Propali SDPovac ponovno o Jasenovcu

Pin It

Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je na sjednici tijekom rasprave ustvrdio kako se Vladin program rada bazira na selektivnoj kulturi sjećanja.

"Kažete da će se za da će se za obrazovanje djece i mladih nastaviti provoditi projekti provoditi posjeti djece Vukovaru, Kninu, Pakracu i Karlovcu - zašto ne i Jasenovcu", pitao je Peđa Grbin te istaknuo kako bi i posjetu Jasenovcu trebalo biti mjesta u nastavnom programu.

"Baš me zanima hoćete li dignuti ruku za ovakav prijedlog rada Vlade. Ja na vašem mjestu ne bih. Ali to je ne kultura ne sjećanja, nego selektivnog sjećanja, samo onoga što je u jednom trenutku bitno", naglasio je Grbin te dodao: "Koliko god je bitna žrtva Vukovara, bogami je bitna i žrtva koja se dogodila u Jasenovcu".

Na kraju je izrazio čuđenje, obraćajući se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. "Ono što me također čudi, gospodine Grliću Radmanu - zašto je jedino predsjednik RH Milanović reagirao na skandalozne Dodikove izjave upućene prema Hrvatskoj? Gdje ste bili vi kad nas je on napao? Jedino predsjednik Republike...", zaključio je Grbin.

Neprihvatljive i štetne izjave

Naime, srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore 12. svibnja u Donjoj Gradini prilikom komemoracije za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac, ponovno su višestruko uvećavali broj onih koji su tamo ubijeni, a poslali su i poruke kojima su nijekali genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. 

Spornu brojku od 700 tisuća ubijenih ponavljao je i Dodik uz tvrdnje kako su se u Hrvatskoj "stotinu godina oštrile sjekire" da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe, pa je sugerirao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša. "Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima", kazao je Dodik. Na tu njegovu izjavu odmah je stigla reakcija iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića, u kojoj je istaknuo kako to apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod.

direktno.hr