Zadnji komentari

Postajemo europski kontejner za trećerazrednu robu

Pin It

Sve je više slučajeva u kojima se kupci žale da su donijeli kući i platili neispravne prehrambene namirnice. Od dijelova pakiranja u hrani, pa čak i onoga što se tamo ne bi trebalo naći, općeniti je dojam da je kvaliteta hrane sve lošija. To potvrđuju i učestale vijesti o povlačenju polica s proizvoda. Posljednje se odnosilo na kobasicu domaćeg proizvođača u kojoj je pronađena opasna bakterija.

Stoga su tajni kupci, odnosno aktivisti građanske inicijative “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske”, tijekom petka i subote obišli 22 trgovine i mesnice vodećih trgovačkih lanaca u Zagrebu i okolici. U nedjelju su, pak, izvijestili kako su rezultati njihova istraživanja katastrofalni. Dio onoga što su kupili, izložili su medijima. Radilo se o trulom voću i povrću te mesu sumnjive kakvoće.

“U sve 22 trgovine utvrđeni su proizvodi s isteklim rokom trajanja koji nisu smjeli biti na policama, veliki broj proizvoda bio je sumnjivog izgleda ili im cijene nisu odgovarale onima koje su na kraju na blagajni potrošači trebali platiti”, prenosi N1 riječi Josipa Kelemena, aktivista i savjetnika u redakciji Halo, inspektore.

Dogovor s menadžmentom?

Time su samo potvrdili navode Splićanke kojoj je pakiranje mesa poskupjelo od police do blagajne, kao i brojnih drugih kupaca koji su u posljednje vrijeme neugodno iznenađeni svotama na računima ili sadržajem svojih vrećica. Uostalom, to je bio i motiv aktivistima da naprave ovo istraživanje.

Kelemen je dodao da se sniženja u pojedinim trgovačkim lancima odnose na pokvarenu i trulu hranu, koja je nejestiva čak i uz termičku obradu. Odgovornost je, istaknuo je, na trgovcima i voditeljima poslovnica koji bi trebali obavljati nadzor.

“Osim ako to nije u dogovoru s menadžmentom pojedinih trgovačkih lanaca, a imamo izjave bivših i sadašnjih zaposlenika pojedinih trgovačkih lanaca gdje uprave naređuju trgovcima da to stave u prodaju, iako ne bi smjeli”, upozorio je Kelemen.

Ogledalo našeg zdravlja

Svoje će nalaze aktivisti prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. “Kaže se da je hrana ogledalo našeg zdravlja. Je li ovo što se nalazi iza mojih leđa ogledalo našeg zdravlja”, upitala je stručnjakinja za zaštitu potrošača i članica HSU-a, Ema Culi, ujedno i kandidatkinja na europarlamentarnim izborima.

Ona tvrdi da je Hrvatska dosad već morala usvojiti stroge europske regulative o zaštiti potrošača i zdravlja, ne samo na papiru, već i u praksi. “Zalagat ćemo se da Hrvatska ne postane kontejner hrane trećerazredne kvalitete, upitne kakvoće koja je štetna za naše zdravlje, za zdravlje osoba koje imaju niži socijalni status, za umirovljenike, ali i za majke i djecu”, poručila je Culi te navela kako vlasnici trgovačkih centara ne prodaju pokvarenu hranu jer za to u drugim zemljama plaćaju visoke kazne.

dnevno.hr