Zadnji komentari

Slovenija odgodila priznanje Palestine, Janša upozorava na štetu

Pin It

Janša za Hrvatsku, a koalicija je protiv - Večernji.hr

Slovenski parlament trebao bi u utorak raspravljati o priznavanju palestinske države, ali neće o tome glasati zbog poziva oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) da se o tome održi konzultativni referendum, javio je HRT.

Slovenska vlada u četvrtak je objavila da se pridružuje nevelikom broju europskih država koje priznaju palestinsku državnost.

Predsjednik vlade Robert Golob rekao je tada da se njegova vlada složila u odluci da prizna Palestinu i da će tu mjeru dati parlamentu na konačno odobrenje.

Referendum vjerojatno neće zaustaviti priznanje, Janša upozorava na štetu

No slovenski SDS je u ponedjeljak podnio zahtjev da se održi konzultativni referendum o priznavanju Palestine.

Kako prenose slovenski mediji, čelnik SDS-a Janez Janša rekao je da je vladina odluka o priznanju Palestine već nanijela dugoročnu štetu Sloveniji jer podržava terorističku organizaciju Hamas.

Referendum vjerojatno neće zaustaviti priznanje Palestine jer vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu, ali će ga odgoditi za najmanje 30 dana, navodi STA.

Slovenija bi priznavanjem palestinske države slijedila put Irske, Norveške i Španjolske. Te su zemlje prošli tjedan službeno priznale neovisnu Palestinu. Švedska je taj potez napravila prije deset godina.

Svi ti potezi ojačali su palestinsko pitanje u svijetu, no razgnjevili su Izrael.

Slovenija priznanjem nagrađuje Hamas, tvrdi Izrael

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošli je tjedan osudilo najavu Slovenije o priznanju neovisne palestinske državu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je taj potez nagrada Hamasu za ubojstva i silovanja.

U priopćenju Katz je kazao da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti “bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda”.

“Nadam se da će slovenski parlament odbaciti ovu preporuku”, dodao je.

Više od 140 od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Države dugo su bile iznimka.

narod.hr