Zadnji komentari

Putin upozorio da bi Rusija mogla naoružati neprijatelje zapadnih zemalja koje Ukrajini dostavljaju oružje

Pin It

Vladimir Putin Is All-In On Ukraine And It's Cheaper To Stop Him Than Lose  - Bloomberg

Očekivano, najviše su odjeknule Putinove riječi o tome pod kojim uvjetima bi Rusija mogla uporabiti nuklearno oružje, kao i one o mogućem naoružavanju ruskim suvremenim oružjem neprijatelja zapadnih država diljem svijeta, kao odgovor na njihovo naoružavanje Ukrajine i davanja Kijevu dozvole za gađanje u dubinu ruskog teritorija.

Na stišavaju se reakcije svjetskih medija na jučerašnje izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina na susretu s predstavnicima vodećih svjetskih agencija u sklopu jučer otvorenog Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Očekivano, najviše su odjeknule Putinove riječi o tome pod kojim uvjetima bi Rusija mogla uporabiti nuklearno oružje, kao i one o mogućem naoružavanju ruskim suvremenim oružjem neprijatelja zapadnih država diljem svijeta, kao odgovor na njihovo naoružavanje Ukrajine i davanja Kijevu dozvole za gađanje u dubinu ruskog teritorija.

Vezano uz ovo posljednje, obratili smo pozornost na američki CNN koji navodi kako je „predsjednik Vladimir Putin upozorio zapadne zemlje da poduzimaju “vrlo ozbiljan i opasan korak” isporukom oružja Ukrajini, što bi moglo rezultirati time da Moskva naoružava njihove neprijatelje“.

Bidenova oprezna dozvola

Medij podsjeća kako je prošli tjedan američki predsjednik Joe Biden po prvi put dao dozvolu Kijevu da koristi američko streljivo za izvođenje ograničenih napada unutar ruskog teritorija, nakon što je nekoliko europskih zemalja uklonilo takva ograničenja.

“Opskrba zone sukoba oružjem uvijek je loša stvar”, rekao je Putin urednicima međunarodnih novinskih agencija u St. Petersburgu. “Pogotovo ako je to povezano s činjenicom da oni koji ih opskrbljuju ne samo da isporučuju oružje, već njime i upravljaju.”

“Na kraju, ako vidimo da su se te zemlje uključile u rat protiv nas, ono što rade ih čini izravno uključenima u rat protiv Ruske Federacije, zadržavamo pravo postupiti na isti način”, rekao je Putin i napomenuo kako to „općenito dovodi do ozbiljnih problema.”

Povećao je izglede za osvetu pitajući zašto Rusija “ne bi imala pravo isporučivati ​​naše oružje iste klase onim regijama svijeta gdje će biti napada na osjetljive objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije ?”

CNN navodi, pozivajući se na jučerašnje riječi  zamjenika predsjednika Odbora ukrajinskog parlamenta za nacionalnu sigurnost Yehora Chernieva, da je ukrajinska vojska počela koristiti američke raketne sustave HIMARS za gađanje ruskih sustava protuzračne obrane, skladišta oružja i drugih vojnih ciljeva na ruskom teritoriju.

Putin je kritizirao i Njemačku, pojava čijih tenkova u Ukrajini je rezultirala “etičkim šokom” u Rusiji, gdje je odnos prema Njemačkoj ranije bio “jako dobar”.

“Sada, kada kažu da će se pojaviti još raketa koje će gađati mete na ruskom teritoriju, to, naravno, u konačnici uništava rusko-njemačke odnose”, dodao je ruski čelnik.

Ukrajina je mjesecima molila Washington da joj dozvoli napasti mete na ruskom tlu američkim oružjem, u vrijeme kad je Rusija pokrenula zračni i kopneni napad na Harkiv, smješten nedaleko od ruske granice.

SAD čvrsto stoji pri tome da ne dopusti Ukrajini da upotrijebi najstrašnije streljivo koje joj je dano da ispaljuje na Rusiju: ​​projektile dugog dometa  ATACMS koje mogu pogoditi ciljeve udaljene 300 kilometara.

Umjesto toga, Ukrajina može koristiti samo rakete kraćeg dometa poznate kao GMLRS, koje imaju domet od oko 70 kilometara (oko 40 milja).

geopolitika.news