Zadnji komentari

Desnica pomela izbore u Austriji: Scholz u Njemačkoj doživio debakl

Pin It

Desničari i nakon golemog skandala debelo najpopularnija stranka u Austriji

Krajnje desno orijentirana Slobodarska stranka vjerojatni je pobjednik izbora za Europski parlament u Austriji, pokazala su predviđanja utemeljena na anketi provedenoj za austrijske tv kuće i novinsku agenciju APA-u, a objavljeno je u nedjelju nakon zatvaranja birališta.   

Analiza, utemeljena na anketi provedenoj prošli tjedan na 3600 ljudi za nacionalnu radioteleviziju ORF, za Puls 24 TV i agenciju APA-u, pokazala je da je Slobodarska stranka (FPO) na prvome mjestu s 27,0 posto glasova.

Slijedi je konzervativna Narodna stranka (OVP) s 23,5 posto te Socijaldemokrati (SPO) s 23,0 posto glasova. Slijede Zeleni s 10,5 posto te austrijska liberalna stranka NEOS s isto toliko - 10,5 posto. Margina pogreške iznosila je 2,5 postotnih bodova.

Slični podaci još nisu objavljeni za Hrvatsku u kojoj se glasovati može do 19 sati, ali zato jesu za Njemačku gdje ih je objavila javna  televizije ARD.

Poraz njemačke vladajuće koalicije

Sve tri stranke koje čine vladajuću koaliciju njemačkog kancelara Olafa Scholza pretrpjele su gubitke na europskim izborima u nedjelju, a krajnje desna Alternativa za Njemačku ostvarila je solidan rast, pokazuju izlazne ankete.

Među koalicijskim partnerima, najviše su pali Zeleni na 12 posto s 20.5 posto na izborima 2019. godine. Scholzovi socijaldemokrati su dobili 14 posto glasova u odnosu na 15.8 posto, a Slobodni demokrati su pali s 5.4 posto na 5 posto.

Konzervativci su kao što se očekivalo najjača stranka s osvojenih 29.5 posto glasova u odnosu na 28.9 posto 2019., a AfD je drugi s osvojenih 16.5 posto prema 11 posto na prethodnim izborima.

direktno.hr