Zadnji komentari

Muškarac koji se predstavlja kao žena izgubio na sudu: Ne smije nastupati na OI

Pin It

Penn. Swimmers Say Trans Teammate Lia Thomas Should Not Compete

Biološki muškarac koji se predstavlja kao ‘transrodna’ žena, Lia Thomas, ne može se natjecati na Olimpijskim igrama nakon što je izgubila pravnu bitku protiv Svjetske organizacije vodenih sportova (WA).

Slučaj je izgubila jer “jednostavno nije imala pravo sudjelovati na natjecanjima Svjetske organizacije vodenih sportova kao što su Olimpijske igre ili svjetska prvenstva” jer više nije članica američke reprezentacije.

WA je pozdravio odluku Suda te poručio: “Vjerujemo da je ovo velik korak naprijed u našim naporima da zaštitimo ženski sport.”

Podsjetimo, Thomas je došla u centar pozornosti kada je u ožujku 2022. osvojila žensku NCAA titulu, što je najveća titula na koledžu u Sjedinjenim Američkim Državama. WA je tada izmijenio pravila i time zabranio natjecanje u ženskoj kategoriji svakome tko je, kako su objasnili, prošao “bilo koji dio muškog puberteta”. Thomas je od tada zabranjeno plivati u ženskoj kategoriji.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) tražila je da poništi promjene pravila, tvrdeći da su nevaljana, nezakonita i diskriminirajuća, ali sad je to u konačnici odbijeno.

Atletske prednosti muškaraca

Profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian, rekao je za Runner’s World: „Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu, a velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max), zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene.”

Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente, što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

narod.hr