Zadnji komentari

Jadni civili koji žele teroriste na vlasti

Pin It

Hamas militants trained for its deadly attack in plain sight and less than  a mile from Israel's heavily fortified border | CNN

Anketa: Stanovnici Gaze žele da ih predstavlja Hamas

Polovica stanovnika Pojasa Gaze očekuje da će se Hamas vratiti na vlast nakon rata, dok četvrtina misli da će Izrael pobijediti, prema novoj anketi javnog mnijenja koju je objavio Palestinski centar za istraživanje politike i istraživanja (PSR)

nekih osam mjeseci nakon stravičnog napada kojeg je 7. listopada koji je počinio Hamas.

U anketi je sudjelovalo 1500 ljudi, uključujući 760 na Zapadnoj obali i 750 koji su odgovarali na daljinu iz Gaze. Anketiranje je provedeno između 26. svibnja i 1. lipnja tijekom širenja izraelske ofenzive u južnom dijelu Pojasa, uključujući IDF-ovu kontrolu graničnog prijelaza Rafa. Milijuni civila pobjegli su od borbi u Rafi tražeći sklonište u središnjoj Gazi.

Anketa je pokazala da je više od 60% stanovnika Gaze izgubilo članove obitelji u ratu. Dvije trećine smatra da je iznenadni prekogranični napad u listopadu na izraelsku vojsku i većinom civile bio je ispravna odluka, što je pad od 4 postotna boda u odnosu na prethodnu anketu.

Radikalizacija na obje strane

Walid Ladadweh, voditelj Istraživačke jedinice za istraživanje pri PSR-u, rekao je da anketa također odražava nezadovoljstvo palestinskim vlastima sa sjedištem u Ramallahu na Zapadnoj obali koje vodi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji već dugo pokušava pregovarati o stvaranju palestinske države uz Izrael i odbija oružanu borbu.

Abbas, i njegov pokret Fatah  se već dugo se sukobljava s Hamasom oko strategije, a Hamas smatra lošim pristupom bilo kakvo pregovaranja s Izraelom.”Ovaj rat, kao i prethodni, ima učinke radikalizacije na obje strane”, rekao je Ghassan Khatib, predavač na Sveučilištu Birzeit na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

Palestinci ne vjeruju vlastima na Zapadnoj obali

Više od 60% podržava raspuštanje Parlamentarne skupštine, pokazalo je istraživanje, a 89% želi da Abbas podnese ostavku, što je porast u odnosu na 84% od prije tri mjeseca. Prema anketi, da se održe izbori za Parlamentarnu skupštinu, Marwan Barghouti, koji služi pet doživotnih zatvorskih kazni u izraelskom zatvoru, bio bi preferirani vođa u odnosu na Abbasa i političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha.

Kad bi se održali izbori za palestinski parlament, anketa je pokazala da bi 40% dalo prednost predstavnicima Hamasa, a 20% bi dalo prednost pokretu Fatah. 33% je reklo da ne bi podržali niti jedan politički pokret na čelu ili ne znaju, a 51% je reklo da je Hamas prikladniji da vodi palestinski narod. Anketa je pokazala da većina Palestinaca vjeruje da je Izrael počinio ratne zločine u borbama u Gazi, a 90% je reklo da ne vjeruje da je Hamas počinio zločine 7. listopada.

geopolitika.news