Zadnji komentari

Kineska vojska stigla u Bjelorusiju na vježbe

Pin It

Skupina kineskog vojnog osoblja stigla je u Bjelorusiju, no točan broj njih još nije otkriven. Prema bjeloruskom ministarstvu obrane, kineski vojnici će sudjelovati u zajedničkim protuterorističkim vježbama koje će se održati od 8. do 19. srpnja. Cilj vježbi je postići “koordinaciju između bjeloruskih i kineskih jedinica”, prenosi Sputnik.

Dolazak kineske vojske ima za cilj postaviti temelje za daljnji razvoj bjelorusko-kineske suradnje u vojnoj obuci. U međuvremenu, Peking i dalje negira pružanje bilo kakve vojne pomoći ruskoj vojsci u ratu protiv Ukrajine.

Teritorij Bjelorusije korišten za napad na Ukrajinu

Na početku invazije punog opsega, ruske trupe ušle su u Ukrajinu, djelomično i s bjeloruskog teritorija, koji je korišten za pokretanje raketnih napada na ukrajinske gradove.

Početkom siječnja ove godine pojavila su se izvješća da su četiri zrakoplova iz Kine sletjela u zračnu luku Minsk noseći nespecificirani vojni teret. Nedavno je bjeloruska vojska započela “iznenadnu provjeru spremnosti” na granici s Ukrajinom. Ranije je bjeloruski diktator Lukašenko optužio Ukrajinu za “nagomilavanje trupa” na bjeloruskoj granici i “pripreme za infiltraciju” u Bjelorusiju.

geopolitika.news