Zadnji komentari

Le Pen protiv francuskoga dalekometnog oružja za Ukrajinu

Pin It

French far-right leader Le Pen softens image for election | AP News

Desno orijentirana francuska stranka Nacionalno okupljanje (RN) neće dopustiti Ukrajini da koristi francusko dalekometno oružje u borbi protiv ruske invazije u slučaju da se o tomu bude pitalo i tu stranku u sklopu vlade, a nakon održavanja drugoga kruga parlamentarnih izbora, rekla je Marine Le Pen.

U izjavi za američki CNN, Le Pen, vjerojatna kandidatkinja RN-a na predsjedničkim izborima 2027., rekla je da će se čelništvo Nacionalnog okupljanja založiti za to da francuske trupe ni pod kojim okolnostima ne budu stacionirane u Ukrajini.

Le Pen je potvrdila taj stav RN-a nakon što je predsjednik Emmanuel Macron ranije ove godine odbio isključiti mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu koje bi ondje trebale pomagati u obuci ukrajinskih vojnih snaga.

Očekuje ih većina u parlamentu, ali ne i apsolutna

Premda se slaže s tim da bi Ukrajina trebala imati mogućnost obraniti se od ruske agresije, čelnik RN-a Jordan Bardella jasno je kazao da je stranka protiv isporuke oružja, jer bi to moglo rezultirati eskalacijom rata. Istaknuo je da Francuska ne bi trebala isporučivati ​​Ukrajini ni projektile ni ostalo oružje koje može dosegnuti ruski teritorij.

RN želi preuzeti ključnu ulogu u francuskoj vladi nakon održavanja drugoga kruga izbora koji se održava u nedjelju. Nada se da će, osvoji li većinu u parlamentu imenovati premijera iz svojih redova. Prošle je nedjelje u prvome krugu glasanja stranka bila u vodstvu, a nedavne ankete upućuju na to da će stranka ponovno voditi i u drugome krugu, no neće uspjeti osigurati apsolutnu većinu u parlamentu.

geopolitika.news