Zadnji komentari

Stiglo prvo istraživanje za predsjedničke izbore: Milanović i dalje vodi

Pin It

Krajem ove godine održat će se izbori za predsjednika Republike Hrvatske. RTL je objavio prvu anketu koja pokazuje da bi trenutni predsjednik Zoran Milanović, da su izbori održani ovaj vikend, imao veću podršku nego u prvom krugu prošlih izbora, s povećanjem od više od 4 postotna poena. Trenutno ga podržava trećina ispitanika (35,9%).

Milanović bi imao dvostruko više glasova od Davora Ive Stiera, bivšeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, koji je spominjan kao potencijalni HDZ-ov kandidat, a trenutno dobiva 15,4% podrške.

Drugi kandidati, poput Dragana Primorca (7,7%) i Marije Selak Raspudić (7,3%), imaju manju podršku. Primorac je nezavisni kandidat sklon desnici, dok Raspudić čeka podršku šireg kruga ili stranke.

Ivana Kekin (5,9%), Ivan Penava (5,7%), Božo Petrov (4%) i Mislav Kolakušić (2,4%) imaju manje šanse i manju podršku. 12% ispitanika je još uvijek neodlučno, dok je 3% spomenulo neka druga imena, uključujući 0,3% koji su spomenuli premijera Andreja Plenkovića.

Drugi krug

U slučaju da se Milanović i Stier nađu u drugom krugu izbora, Milanović bi s lakoćom pobijedio s 54,2% podrške naspram Stierovih 31,6%.

Milanović uživa gotovo 96% podrške SDP-ovih birača, a podršku mu daje i 12% HDZ-ovih birača, te 34,7% birača Domovinskog pokreta i više od 61% MOST-ovaca.

Oko tri posto ispitanika spomenulo je neko drugo ime – samoinicijativno premijera Andreja Plenkovića njih 0,3 posto, a zanimljivo je da je 12 posto neodlučnih.

Neodlučnih 12 posto

Neodlučnih je manje u srazu Milanovića i Stiera u drugom krugu. Milanović tu premoćno osvaja još 5 godina na Pantovčaku uz povjerenje više od polovice ispitanika (54,2 posto) u odnosu na HDZ-ovog kandidata kojeg odabire gotovo 32 posto ispitanika (31,6 posto). Ostali su ili neodlučni ili ne bi glasali u 2. krugu.

I dok aktualni predsjednik očekuje podršku SDP-a, nju i ima. SDP-ovi birači daju mu gotovo 96 posto podrške, ali ima i obožavatelje među glasačima HDZ-a. Njih gotovo 12 posto glasalo bi za Milanovića, a ne za Stiera.

Milanović koketira s desnicom i to se vidi i u podršci birača Domovinskog pokreta, među kojima ga bira svaki treći (34,7 posto), dok više od polovine MOST-ovaca Milanovića vidi kao svog predsjednika (61,9 posto).

Dok se desnica premišlja, Milanović postaje sve draži njihovim glasačima. Do izbora je manje od pola godine. HDZ-u vrijeme curi, a ključno je i koga će podržati DP.

Istraživanje je provela agencija Promocija plus za RTL od 1. do 4. srpnja 2024. godine na uzorku od 1300 ispitanika, uz mogućnost greške uzorka od 2,7 posto te razinu pouzdanosti od 95 posto.

maxportal