Zadnji komentari

Ministar Dabro: Vlada RH će novim zakonima unaprijediti razvoj hrvatske poljoprivrede

Pin It

Josip Dabro novi je ministar poljoprivrede - Poljoprivredne vijesti |  Agroklub.com

Nužno je potaknuti promociju i prepoznatljivost hrvatskih poljoprivrednih proizvoda

Na 15. sjednici Vlade ovoga je tjedna usvojen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji.

Zakonom o poljoprivredi određuju se ciljevi i mjere poljoprivredne politike, pravila vezana uz zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda, mjere informiranja i promocije, pravila o jakim alkoholnim pićima, prikupljanje podataka i izvješćivanje o cijenama poljoprivrednih proizvoda.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi propisuju se načela postupanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u slučajevima sumnje na prijevaru, umjetnog stvaranja uvjeta, financijskih korekcija i kazni za korisnike potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. 

Kako bi se dodatno potaknula promocija i prepoznatljivost hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uočena je potreba kroz dodjelu državne nagrade dati osobito priznanje poljoprivrednicima koji su svojim radom i zalaganjem postigli istaknute rezultate u promociji hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te na taj način potaknuti i druge poljoprivrednike na unaprjeđenje svog djelovanja.

Cilj Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji je učinkovita provedba Zakona te bolja i učinkovitija kontrola uzgoja kultura kratkih ophodnji. Predloženim izmjenama i dopunama Zakona izvršene su korekcije koje će poboljšati primjenu Zakona te omogućiti učinkovitiju provedbu u cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta od eksploatacije u nepoljoprivredne svrhe, a istodobno korištenje poljoprivrednog zemljišta lošijeg boniteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije.