Zadnji komentari

U iščekivanju odmazde: Izraelski sigurnosni kabinet dao zeleno svijetlo

Pin It

Izraelski sigurnosni kabinet odobrio je premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovom ministru obrane da odluče o vremenu i načinu odgovora na smrtonosni raketni napad za koji se krivi libanonska šiitska militantna skupina Hezbollah – prenosi BBC.

Na hitnoj sjednici ministara, održanoj nakon napada na Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom, dogovoreno je da će odgovor biti žestok i odlučan. Napad, koji se dogodio u subotu navečer, rezultirao je smrću 12 djece i tinejdžera iz zajednice Druza.

Hezbollah je odbacio odgovornost za napad, okrivljujući za incident neuspjeli izraelski presretač, no izraelske vlasti i dalje su odlučne u vezi poduzimanja mjera. Načelnik stožera izraelske vojske, general pukovnik Herzi Halevi, izjavio je da je raketa ispaljena iz iranskog oružja te da je namijenjena ciljanju civilnih područja, što je, prema njegovim riječima, čin namjernog ubojstva.

Strah od eskalacije sukoba

Ovaj incident, najsmrtonosniji prekogranični napad u posljednjih nekoliko mjeseci, povećao je strahove da bi dosadašnje relativno kontrolirano neprijateljstvo moglo prerasti u sveopći rat.

Zapadne vlade, uključujući SAD i Francusku, pozivaju Izrael na suzdržanost – prenosi Arab News. John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, izjavio je da Izrael ima pravo odgovoriti Hezbollahu, ali je naglasio da nitko ne želi širi rat.

Netanyahu je prekinuo svoj posjet SAD-u i u ponedjeljak poslijepodne posjetio mjesto napada u gradu Majdal Shams, izražavajući sućut pogođenoj zajednici. “Ova djeca su naša djeca,” rekao je. “Država Izrael neće i ne može dopustiti da ovo prođe nekažnjeno. Naš odgovor će biti žestok.”

Tuga i bijes

Izraelski premijer suočio se s prosvjedima lokalnih stanovnika prilikom posjeta Majdal Shamsu, gdje su mnogi izrazili ljutnju zbog nemogućnosti vlasti da spriječe napad.

U Majdal Shamsu su u nedjelju održani pogrebi mladih žrtava, što je izazvalo golemi val tuge i bijesa. Zajednica Druza, koja živi na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom od 1967. godine, duboko je pogođena ovim napadom.

Oko 21.000 Druza živi na tom području, od kojih je oko 20% prihvatilo izraelsko državljanstvo, dok većina i dalje zadržava vjernost Siriji. U ponedjeljak ujutro, izraelski dron napao je područje blizu libanonskog grada Shaqra, pri čemu su poginule dvije osobe, za koje je Hezbollah tvrdio da su njihovi borci. Izrael nije komentirao ovaj incident.

Povećane sigurnosne mjere

S obzirom na rastuću napetost i iščekivanje izraelske odmazde, nekoliko zrakoplovnih kompanija, uključujući Air France, Lufthansa, Swiss International Air Lines i Eurowings, obustavilo je letove za i iz Beiruta.

Bijela kuća je priopćila da je u “stalnim razgovorima s izraelskim i libanonskim kolegama” te da radi na diplomatskom rješenju koje bi okončalo napade duž plave linije, neslužbene granice između Izraela i Libanona. Na povratku iz SAD-a, Netanyahu je održao sastanke s dužnosnicima obrane prije sazivanja sigurnosnog kabineta.

Nakon sastanka, kabinet je izdao priopćenje u kojem se navodi da su “članovi Vlade ovlastili premijera i ministra obrane da odluče o načinu i vremenu odgovora protiv terorističke organizacije Hezbollah”. Sukobi između Izraela i Hezbollaha eskalirali su nakon što je Hezbollah ispalio rakete na izraelske položaje kao podršku Palestincima nakon Hamasovog napada 7. listopada. Situacija na granici ostaje napeta, s mogućnošću širenja sukoba u regionalni rat.

geopolitika.news