Zadnji komentari

Ruska vojska napreduje prema ključnom logističkom čvorištu

Pin It

Ruske snage postupno napreduju prema ključnom strateškom gradu Pokrovsku u istočnoj regiji Donjecka, dok se Ukrajina bori s nedostatkom vojnika, a kašnjenje vojne pomoći sa Zapada koči opremanje novih brigada. Pokrovsk, koji služi kao ključna ruta opskrbe za druge ukrajinske ispostave, postao je glavno žarište borbi u posljednjih nekoliko tjedana.

Rusko ministarstvo obrane tvrdilo je u posljednjih nekoliko dana da je preuzelo kontrolu nad Prohresom i Jevhenivkom – dvama selima istočno od Pokrovska – s naporima koji su sada usmjereni na proboj bliže Pokrovsku. Predsjednik Zelenski je nedavno rekao da se borbe oko goleme crte bojišnice u Donjecku pokazuju kao “iznimno izazovne”, ali da Ukrajina “ima snage za postizanje svojih ciljeva”.

Brža prilagodba ruskih trupa

Rusija troši ogromne resurse kako bi došla do Pokrovska, ali snage “nastavljaju hrabro držati obranu” unatoč “napetoj i teškoj situaciji”, prema Kyiv Independentu. No, ukrajinski vojni analitičar Kostantin Mašovec upozorava da je Rusija blizu operativno značajne vojne pobjede koju bi mogli postići do kraja kolovoza.

Ukrajinski i zapadni vojni analitičari vjeruju da su ruske snage možda stvorile dinamičniju zapovjednu strukturu, budući da se čini da brže reagiraju na ukrajinske ranjivosti brzim preraspoređivanjem trupa, izvijestila je ukrajinska novinska kuća Ukrainska Pravda.

Ukrajina ne posustaje s dalekometnim napadima

U međuvremenu, Ukrajina se usmjerila na zračne napade na Krim koji je pod kontrolom Rusije, dok je deveterokatnica u gradu Sevastopolju evakuirana nakon što je pogođena fragmentom projektila. Fragment je navodno probio krov, ali se zaglavio na tehničkom podu, što znači da nije dospio ni do jednog stanara, prema guverneru grada Mihailu Razvožajevu. Nitko nije ozlijeđen, rekao je ruski guverner, u onome što je opisao kao “masovni” napad na grad dok je upozoravao mještane da se ne približavaju drugim dijelovima projektila.

Krimski vjetar Telegram kanal izvještava da su se daljnje eksplozije čule u Sakiju – gdje se nalazi zračna baza – i Jevpatoriji. Drugi ukrajinski napadi zabilježeni su u zapadnom ruskom gradu Kursku prema aktivnom guverneru Alekseju Smirnovu, dok je ukrajinska vojska gađala TV toranj, skladišta nafte i tvornicu opreme, izvijestila je Liga.net.

Završen brod u Turskoj kojeg će dobiti ukrajinska vojska

Radosna vijest za ukrajinske pomorske snage jest da je turski ratni brod jutros otkriven pred prvom damom Ukrajine, Olenom Zelenskom. Hetman Ivan Vihovski, nazvan po vojskovođi iz 17. stoljeća, protupodmornički je ratni brod proizveden u Turskoj za Ukrajinu.

To je drugi ratni brod tog tipa koji je Turska proizvela za Ukrajinu od izbijanja rata – međutim neće biti službeno predan Ukrajini prije prvog kvartala 2027., izvještava Kyiv Independent. Rustem Umerov, ukrajinski ministar obrane, rekao je da su ratni brodovi izgrađeni “zbog ruske agresije, opremljeni su najsuvremenijim oružjem i postat će značajan dodatak našoj floti”.

Prvi borbeni zrakoplovi F16 stigli su u Ukrajinu, što je značajna nadgradnja flote zrakoplova iz sovjetske ere koju trenutno Ukrajina posjeduje.

geopolitika.news