Zadnji komentari

Pojačana bošnjačka unitarizacija prema hercegbosanskim Hrvatima

Pin It

U BiH uhićena dvojica bivših mudžahedina - tportal

U prošlom Uvodniku pisao sam o „Bošnjakinji“ Saneli Jenkins i njezinoj kupnji zemljišta na Hvaru, a sada pogledajmo tko je Sanela. Dovoljno je samo pročitati što je o njoj napisano 15. studenoga 2021. na militantnom bošnjačkom islamističkom portalu Bošnjaci.net

(bosnjaci.net/prilog.php?pid=74385&SANELA_JENKINS:_SPASIMO_BOSNU,_DA_BI_SPASILI_SVIJET! SANELA JENKINS: SPASIMO BOSNU, DA BI SPASILI SVIJET!): »Pomno pratim situaciju u Bosni i Hercegovini koja prolazi kroz najveću poslijeratnu političku krizu prouzrokovanu djelovanjem onih snaga koje imaju za cilj podjelu naše zemlje. Svima nama kojima je Bosna i Hercegovina na srcu, pod pritiskom smo dezinformacija koje stvaraju zbunjenost u javnosti i ubijaju volju i nadu za bolje sutra. Iako na prvi pogled izgleda sve složeno, u stvarnosti se radi o jednostavnoj borbi koja traje već 30 godina gdje se jedna strana zalaže za demokratske europske vrijednosti bazirane na proklamiranim ljudskim pravima i slobodama, dok druga strana ne može izaći iz nacionalnog vrtloga podjela uništavajući sve oko sebe. Destruktivne snage imaju podršku onih centara moći koji se suprotstavljaju stabilnoj Europi i prosperitetu i Bosne i Hercegovine i Balkana u cjelini. Međutim, mi smo Bosanci i jedino mi, koji volimo svoju zemlju, bez obzira tko kojem narodu ili vjeri pripada, znamo što znači naša unutarnja snaga, inat i naša sposobnost. Ponekad smo opušteni i djelujemo nezainteresirani, ali kad je Bosna u pitanju, tu nema kompromisa. Ako i kad hoćemo, mi možemo čuda napraviti.

Bošnjaci, kao i Srbi, ne žele ni u EU ni u NATO

Vrijeme u kojem trenutno živimo zahtijeva od nas da napravimo čudo i upoznamo prijatelje u svijetu što se događa u našoj jedinoj domovini. U Bosni i Hercegovini se trenutno brane demokratske vrijednosti slobodnog svijeta i to rade građani Bosne i Hercegovine koji žele integracije u Europsku uniju i NATO. Mi znamo da smo odlučni u tome, ali isto tako ćemo lakše dobiti našu bitku za demokraciju ako imamo i podršku prijatelja, prije svega Amerike, Velike Britanije i zemalja Europske unije. U tom smislu trebamo podržati i naše nevladine organizacije koje su pokrenule akciju skupljanja podrške za pravljenje europskog, civiliziranog i demokratskog ustava koji će štititi prava svakog čovjeka. Pozivam sve javne ličnosti i naše građane u zemlji i svijetu, da učinimo makar toliko i na stranici www.izmjeneustava.com damo podršku izgradnji prosperitetne i europske BiH. Moramo odlučno pokazati što želimo da nas svijet čuje!

Unitarističke laži

Na drugom planu kontaktirajmo sve svoje prijatelje gdje god živimo i recimo da se u Bosni i Hercegovini ponovno vodi borba za ljepši i civiliziraniji svijet. Svoje prijatelje sam upoznala što se događa i to ću nastaviti raditi dok se ne promijeni klima i ne dobijemo bitku za bolju Bosnu i Hercegovinu i za svakog njenog čovjeka ma kojoj naciji ili vjeri pripadao. Jednakost i uvažavanje drugog i drugačijeg je budućnost cijelog čovječanstva, a ne samo Bosne i Hercegovine. Budućnost civilizacije je u šarenilu kultura, vjera i naroda, a nikako u podjelama, jer u protivnom idemo svi u sunovrat. Ako trenutno u Bosni nadvlada fašizam nad demokracijom, to će biti jasna poruka svim nacionalistima u svijetu da se zlo i nasilje isplate. To ne smijemo dozvoliti, zbog toga spasimo Bosnu, da bi spasili svijet!« Tako je zborila Sanela Diana Jenkins. Unitaristički. Za nju su svi stanovnici BiH „Bosanci“. Unitaristički. Ona je ona koja se skriva iza fraza da su u BiH svi „građani“. Samo što ne kaže: jedan čovjek – jedan glas! I takva osoba, inače bogata, kupuje hrvatsku zemlju od hrvatske sirotinje. A izdajnička hrvatska vlast šuti!

Sanelin “građanizam”

U nedjeljnoj jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr. vlč. Oliver Jurišić, upali su unutra četiri mlada nadobudna Bošnjaka. Najprije su sjeli u zadnje klupe na desnoj strani, a poslije nekog vremena, tijekom propovijedi, ustali i krenuli prema izlaznim vratima te s podsmijehom povikali „Bajram barećula“ i izašli. To je taj Sanelin „građanizam“.

Bošnjačko svojatanje Dubrovnika

Sarajevski muslimani – koji su od 1993. sami sebe preimenovali u „Bošnjake“ – na svim se poljima bore kako bi izmislili svoju bogatu i bošnjačku i islamsku povijest. Iako su do dolaska Turaka – tih posljednjih barbara s istoka kako ih je nazivao hrvatski geopolitičar Radovan Pavić – njihovi preci bili Hrvati katolici, a neki i bogumili „krstjani“, oni ne odustaju od širenja povijesnih laži. Takozvanim „istoričarima“ u zadnje vrijeme priključila se i izvjesna Nataša Bartula Hebert, koju bošnjački unitarni mediji tituliraju kao „kanadsko-bosanskohercegovačkog pisca“, koja je potekla iz „mješovitog braka“. Iako priznaje da nije povjesničarka, bavi se poviješću i izmišljanjem „bošnjačke istorije“. U tom cilju napisala je i knjigu, ona veli roman, pod naslovom „Dubrovnik, grad nabožićki“ u kojem tvrdi da je hrvatski Dubrovnik „srednjovjekovni starobosanski grad“. Napisala je još i jedan roman pod naslovom „Majka kraljica Katarina Kosača-Kotromanić“ u kojem svojata i Katarinu Kosaču. U tom pamflet-romanu naglasak stavlja na to da je kraljica “prešla na katoličanstvo”. Kako nisam čitao njezin roman, samo razgovor s njom koji je objavljen u sarajevskom Oslobođenju, ne znam je li ju proglasila „Bošnjakinjom“ islamske vjeroispovijesti, ali ni to nije isključeno, jer njezina izjava da je “prešla na katoličanstvo” to nedvojbeno sugerira. Osim nabrajanja onoga što je autorica u toj knjizi-romanu napisala, pogledajmo što je izjavila za unitarno i neojugoslavensko Oslobođenje: »Narod je opterećen, pa i često zaveden ideologijom stranki kojima pripada, a koju svatko skraja po svom modelu. Tako uvijek ostajemo u sjenci modela ili pak hodamo u tuđim cipelama nesvjesni koliko nas u biti žuljaju, jer nisu u funkciji našeg broja. Historija nije šuplja cipela da je nosimo na krpanje kod bilo kojeg priučenog šustera, niti haljina poderanih rubova pa da njezine šavove zašivamo po vlastitom nahođenju. Ako bi povijesti svi prilazili iskreno i suvremena današnjica bila bi iskrenija, a samim tim uvjetovanija za bolji život u kojem će vladati više tolerancije, harmoničnog suživota i poštovanja. To je temelj uspješnog i naprednog kolektiva. Došlo je vrijeme da izađemo iz kalupa tuđih cipela, da danas skrojimo budućnost po našoj mjeri« (https://www.oslobodjenje.ba/magazin/kultura/pramajka-svih-bosanskih-vrlina-972975). Ovo je očiti unitarni pisani uradak isti kao i brojne povijesne knjige koje su zadnja tri desetljeća napisali brojni muslimansko-bošnjački povjesničari i pisci, a i na tragu Sanele Diane Jenkins.

Unitarna Srpkinja iz hrvatske Ljubine

A tko je Nataša Bartula Hebert? Iz onoga što objavljuju unitarni bošnjački mediji ne piše što su joj roditelji po narodnosti i vjeroispovijesti: Muslimani, Srbi ili Hrvati? Rođena je u hrvatskoj Ljubini kod Ilijaša u kojoj je prema popisu pučanstva 1991. živjelo 199 stanovnika, od čega 168 Hrvata, 14 Jugoslavena, 12 Muslimana i 5 Srba. Ne piše koje je godine njezina obitelj izbjegla iz Ljubine, jedino znamo da je otišla u jugozapadnu Srbiju, u Ivanjicu. Školovala se u Nišu i nakon toga u kolovozu 1995., dakle nakon Oluje, s obitelji iselila se u Kanadu gdje i danas živi. Iako je iz „miješanoga braka“ u njezinom odgoju i obrazovanju pobijedilo je srpstvo, i kada mu još dodate muslimansko-bošnjački unitarizam, dobijete ono što Nataša Bartula Hebert danas jest, a jest bošnjačka unitarka koja je svoje pisanije dobro iskoristila i unovčila.

Smišljeni napadi na kršćanstvo

Evo nekih komentara na portalu engleskoga medija Daily Maila o sramnom otvorenju Olimpijskih igara u Parizu: »Ceremonija otvaranja bila je sramota i šamar svim kršćanima«; »Jeste li ozbiljni?!? To je bogohulno i Bogu se ne ćete rugati!«; »Zašto bi, zaboga, itko toliko gurao da uvrijedi što više kršćana? Ludo je da je ova vrsta “emisije” uopće prošla fazu prijedloga.«; »Poštujte Isusa Krista i odbacite svako ismijavanje Isusove Posljednje večere. Retweetajte ako stojite uz«; »Spektakl je bio vrijedan prijezira, uvrjedljiv i krajnje podli.«; »Hoće li ovo biti prve Olimpijske igre koje nikada nisu bile? Tko će biti prva zemlja dovoljno hrabra da bojkotira? Držim palčeve«; »Ceremonija otvaranja bila je sramota i šamar svim kršćanima«; »Kakvo sramotno otvaranje«… (https://www.dailymail.co.uk/news/article-13679859/Thousands-threaten-not-watch-Olympics-global-switch-boycottOlympics-trending-Paris-2024-opening-ceremony-slammed.html). Tisuće korisnika društvenih mreža zaprijetile su bojkotom Olimpijskih igara u Parizu nakon što je ceremonija otvaranja bila naširoko globalistička i protukršćanska. Posebno im je zasmetao goli plavi muškarac, pa je jedan komentator napisao: »Nije me ni briga za Olimpijske igre, ali sada ih 100 posto bojkotiram«. Mnogi su također bili uznemireni kasnijim nastupom francuskog heavy metal benda Gojira, koji je svirao ‘Ah! Ça Ira’ – popularnu pjesma tijekom krvave Francuske revolucije. Bendu se pridružila operna pjevačica Marina Viotti, kao i mnoštvo obezglavljenih figura koje predstavljaju ubijenu kraljicu Mariju Antoanetu. Sve je bilo sračunato protiv kršćanstva. Čak su i olimpijsku zastavu podignuli naopako. Organizatori su pokušali braniti ismijavanje Posljednje večere, a golog plavog čovjeka tumačili da je on grčki bog Dioniz iako Dioniz, grčki bog plodnosti, nema veze s Posljednjom večerom. Stoga je čak i kontroverzni influencer na društvenim mrežama Andrew Tate bjesnio da je ceremonija otvaranja bila sotonistička i optužio Zapad da ‘štuje đavla’. »Sotonisti kontroliraju Zapad i pokazuju vam da štuju đavla. To nije teorija urote. Doslovno vam pokažu. Jesi li slijep?«, rekao je Tate. Vlasnik Tesle i SpaceX-a Elon Musk također je rekao da su scene bile »krajnje nepoštovanje prema kršćanima«, dodajući: »Kršćanstvo je postalo bezubo«. Usprkos svemu prkosni mason Emmanuel Macron organizatorima je rekao: »Bravo! Učinili ste da Francuska zablista.«

Laburistička vlast na strani islamista

U Engleskoj vodi se rat za slobodu. Otkako su nedavno došli laburisti na vlast (drugo ime za socijaliste i komuniste) stanje se pogoršalo. Današnji britanski laburisti na razini su naših komunista, globalista, marksista, lažnih antifašista iz SDP-a, Možemo i sličnih protuhrvatskih stranki i strančica. Razlika je samo u tomu što u Hrvatskoj oni još ne vladaju, a u Britaniji su na vlasti. Nakon ubojstva troje djevojčica samo zato što su vježbale balet, a to se sljedbenicima Francuske revolucije ne sviđa, stanje je izmaklo kontroli komunističkim vlastima u Londonu. Najprije su ubacili medijsku vijest da je ubojica maloljetan, pa da je nekakav Ali, a kasnije su progurali vijest da je maloljetni ubojica podrijetlom iz Ruande. Tko je ubojica – nije sigurno. Ipak je bolje da pročitamo što je napisala Blanka M. Matković koja živi u Coventryju u središnjoj Engleskoj i puno je pozvanija da nam dočara stanje u državi Henrika VIII.: »Prije 18 mjeseci na konferenciji u Estoniji je rečeno da je komunizam najveća prijetnja Europi. I to je potpuno točno jer bez komunizma ne bi bilo ni drugih sra..a. A obrazac je isti: čim komunisti zavladaju, svi drugi problemi postaju još teži. Svi oni koji se ne slažu s komunistima, bez obzira tko su i što su bivaju obilježeni kao rasisti, fašisti i nacisti. U UK (Velika Britanija) su komunisti došli na vlast prije manje od mjesec dana. Umirovljenicima su već sasjekli određene beneficije, invalidima su najavili isplatu invalidnine u vaučerima, otpisali su zakon koji je na sveučilištima garantirao slobodu govora, a jučer su najavili obračun sa svima koji ne misle kao oni i koji se usude reći nešto protiv njihove politike.

Mirne prosvjednike proglasili razbojnicima i huliganima

Prijetnja ograničenjem kretanja i putovanja je veoma ozbiljna za ljude u zemlji u kojoj mnogi svakodnevno putuju na posao u susjedne gradove. Narativ je isti: fašisti, nacisti, radikalni desničari, huligani, razbojnici. Veći je broj snimki od različitih osoba na kojima je u cijelosti vidljiv čitav prosvjed u Londonu. Ti “razbojnici i huligani” su bili mirni prosvjednici koji su prosvjedovali zbog ubijene djece. Nitko od njih ništa nije napravio. Snimljena je zapovijed policajcima “uhiti koga želiš”. Uhićivani su maloljetnici, starci, invalidi, obični ljudi koji su dobili suzavac u oči, koji su bacani na pod, koji su dobivali šake u glavu dok su već lisice imali na rukama, na ženi u kojoj nije ni 50 kila su sjedila četiri fašistička pandura. U svom obraćanju naciji premijer kojega ne podržava 80 % stanovništva je obećao da će biti još gore (uključujući cenzuru) jer on će pod svaku cijenu zaštititi jednu zajednicu – islamsku. Dotle su pod napadom kršćani, Židovi, Sikhi i svi ostali koji plaćaju porez, a na nikakvu zaštitu ne mogu računati. Uopće ne sumnjam da će biti gore jer mi Hrvati znamo kako izgleda komunizam, a ono što vidimo na zapadu nosi potpis kakav smo i sami iskusili – udba, milicija, sve zvuči poznato. Do ovoga su doveli glupi ljudi koji su ovdje izašli na izbore i odlučili kazniti torijevce na način da luđake dovedu na vlast. I sad se čude kao pura dreku jer, eto, oni su mislili da glasuju za ono što su laburisti bili 1960-ih. Među njima je i puno umirovljenika sa spikom “pa čitav život glasujem za laburiste”, a sad kmeče jer ne znaju kako će preživjeti zimu. Nikako. Jedna članica laburista im je doslovno poručila neka crknu. Ovo što se događa na zapadu nezavisni mediji u UK već otvoreno nazivaju “čistkom” odnosno “purge” po filmu “Purge”. Komunistička čistka je krenula posve otvoreno i zato su Estonci bili u pravu. Najveća opasnost po Europu jest komunizam. Komunizam se pobijediti mora ili nas ne će biti. Koliko su stvari ozbiljne pokazuje i to da mnogi Britanci koji mogu to sebi priuštiti već organiziraju da žene i djece pošalju izvan države jer znaju da je rat neizbježan. Prije koji dan mi je jedan hrvatski povjesničar napisao “vratit ćeš se nama kad tamo počne”. To je rekao i moj otac. Ne ću. Moj je izbor borba protiv komunizma do kraja. A takvu je borbu bolje voditi daleko od hrvatskih granica jer dok ljudi daleko od hrvatskih granica budu držali bojišnicu, dotle će Hrvatska i druge zemlje u istočnoj Europi imati više vremena pripremiti se. U ovom trenutku hrvatska dijaspora mora biti prva linija bojišnice, naročito mi koji u domovini imamo obitelji… u kojima ima djece, a toj djeci treba kupiti vrijeme da narastu, da barem doguraju do 18. i budu spremni za borbu. Nema bježanije, nema München bojni, nema ničega. Dana 2. i 3. listopada naša udruga će u Zagrebu i Splitu održati znanstveni skup pod nazivom “Hrvatska dekomunizacija i protuteroristički otpor”. Nema boljeg trenutka za to, naravno, ako doživimo listopad.

Čvrsta komunistička ruka

Tko želi čuti malo više o čvrstoj komunističkoj ruci na zapadu koja je u krevetu s islamistima s palestinskim zajednicama, evo nekih nezavisnih medija na Youtube: Paul Thorpe, Tousi TV, Jeff Taylor, Councillor Antony Antoniou Kingsthorpe Northampton. TalkTV ima svjetlih trenutaka (posebno emisije s Alexom Phillipsom), a nakon što je u Londonu policija zarobila novinara GBNews, i taj je medij okrenuo ploču. Nemam televizor, ne plaćam nikakve BBC pretplate, u Hrvatskoj uporno tražim od matere da otkaže HRT pretplatu. Ta sra..a nikome ne trebaju. Internet je puno kvalitetnog sadržaja s vijestima koji događaje pokrivaju iz svakog kuta. Sve drugo – odje..!« (https://www.facebook.com/blanka.matkovic) To što Blanka nije nimalo pjesnički nastrojena, možda je i bolje. U današnjoj Engleskoj i cijeloj Britaniji se svakoga dana tuče narod i nije vrijeme za ode i ditirambe.

Sultan mora braniti kršćane…

Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan poslao je priopćenje svoga predsjedništva i najavio da će nazvati poglavara Katoličke Crkve papu Franju zbog “odvratnog napada na svete vrijednosti čovječanstva tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, što je uvrjeda za kršćanski svijet i nametanje ideja LGBT lobija” (https://www.aa.com.tr/en/sports/olympics-opening-ceremony-artistic-director-says-controversial-scene-not-inspired-by-the-last-supper/3290022#). U priopćenju turskog predsjedništva navodi se da je Erdoğan kazao Papi da su “Nemoralne predstave tijekom ceremonije otvaranja OI-ja izazvale uznemirenost”, da je “nepoštovanje vjerskih vrijednosti označilo zvono za uzbunu zbog moralnog sloma u koji je svijet uvučen”. Erdoğan je poznat po izjavama da je “LGBTQ zajednica perverzni trend koji on ne priznaje”, te da se kod ovoga slučaja “ljudsko dostojanstvo gazi pod krinkom slobode izražavanja i tolerancije”. “Globalisti se otvoreno rugaju vjerskim i moralnim vrijednostima, što vrijeđa muslimane podjednako kao i kršćanski svijet. Stoga vjerujem da je potrebno zajednički podići glas i zauzeti zajednički stav protiv ovih trendova”, kaže turski predsjednik. Iako je papu Franju zatražio da se pobuni protiv te počasti, znamo da on ne će ni prstom maknuti, jer je on dio te agende.

Trovanje iz zraka

Zaprašivanje iz zrakoplova (eng. chemtrailsi) postoji. Ono je stvarnost i na taj način globalistički fašisti nas truju. Taj način zaprašivanja provodi se već godinama, pa i desetljećima. U ovim su kemijskim mlaznicama pronađeni sljedeći agensi:

– Pseudomonas aeruginosa je uobičajena inkapsulirana, gram-negativna, aerobno-fakultativno anaerobna bakterija u obliku štapića koja može uzrokovati bolesti u biljaka i životinja, uključujući ljude. Ova bakterija napada većinom respiratorni sustav čovjeka.

– Pseudomonas fluorescens je česta gram-negativna bakterija štapićastog oblika. Pripada rodu Pseudomonas; Analiza 16S rRNK kao i filogenomska analiza smjestile su P. fluorescens u skupinu P. fluorescens unutar roda, po kojem je i dobila ime. Izaziva infekcije krvi i respiratornog sustava.

– Serratia marcescens je vrsta štapićastih, gram-negativnih bakterija iz porodice Yersiniaceae. To je fakultativni anaerob i oportunistički patogen kod ljudi. Otkrio ga je 1819. godine Bartolomeo Bizio u Padovi u Italiji. Izaziva upalu pluća, upalu mozga, upalu srčanog mišića.

– Mycoplasma fermentes incognitus je ljudska invazivna bakterija tipa Mycoplasma, kao i uzročnik bolesti koji može uzrokovati niz različitih bolesti. M. incognitus je imunomodulatorno sredstvo, što znači da može oslabiti imunološki odgovor smanjenjem sposobnosti imunološkog sustava da proizvodi antitijela. To je vrsta patogenog mikroorganizma za koju se pretpostavlja da je bio-inženjerirana u američkim vojnim laboratorijima i koja je pronađena kod 45 posto američkih vojnika koji boluju od tzv. golfskog sindroma.

– Streptomyces je najveći rod Actinomycetota i tipski rod obitelji Streptomycetaceae. Opisano je preko 700 vrsta bakterija Streptomyces. Kao i kod drugih Actinomycetota, streptomicete su gram-pozitivne i imaju vrlo velike genome s visokim sadržajem GC.

– Neke vrste kvasaca

– Određene bakterije koje sadrže specifične enzime koji su u stanju da izmjene genom čovjeka.

– Bioakumulacija barija bakterijskim biofilmovima i implikacije za Ba ciklus i korištenje Ba proxy. Utječu na mozak čovjeka.

– Aluminij – čestice mikronskih dimenzija. Ljudi koji pate od alzheimerove bolesti imaju veću količinu aluminija u mozgu.

– Ethylene dibromide (dibrometan) C2H4Br2 – kancerogeni dodatak za gorivo i insekticid, mirisa sličnog kloroformu; izaziva depresiju CNS-a, edem pluća i nadražuje sluznicu respiratornog trakta; čini se da je on uzročnik i karakterističnog kašlja (‘chemtrails kašalj’) koji se javlja kod ljudi nakon zaprašivanja određenog područja.

– Dehidrirane ljudske crvene i bijele krvne ćelije (eritrociti i leukociti).

– Fibrozni filamenti – njihova uloga je navodno da omoguće određenim mikroorganizmima koji se nalaze u ovoj kemijskoj smjesi da živi stignu do zemlje, jer bi ih normalni atmosferski slojevi uništili. Tako se na područjima zaprašivanja mogu naći smeđe fibrizne niti slične paučini koje su veoma toksične.

– Virusi i prioni nisu još potvrđeni; njihova nazočnost se samo nagađa.

Hajdukov model protiv Hajduka

Dolazak slavnoga hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića u Hajduk – nakon Ivana Perišića – izazvalo je veliko oduševljenju ne samo kod navijača bilih, nego i u cijelom medijskom prostoru koji je privržen Hajduku. Već se slavi titula nakon 20 godina! Zato je dobro – i u trenutku velike euforije – podsjetiti na model financijskoga poslovanja u klubu otkako ga je preuzela fantomska udruga »Naš Hajduk«. Ne treba puno umovati, dovoljno je prenijeti napis na facebooku Walkyja Stenga od 17. travnja 2024.:

»Lip model nema što!

Navijač uplati 20,00 €

a do Hajduka stigne 7,16 €

i to samo na privremeno raspolaganje!

SUKLADNO SA POTPISANIM UGOVOROM

IZMEĐU HAJDUKA I UDRUGE NH

HAJDUK MORA KNJIŽIT 100 % OD UPLATE

ČLANARINA KAO IMOVINU / POZAJMNICU

UDRUGE NH!

ZNAČI POSUDE HAJDUKU 7 €

A TRAŽE DA IM SE VRATI 20 €

SVE ZA LJUBAV I VELIKOG HAJDUKA

Uplatili od članarina u 2024. = 1.500.00 €

Odbili po ugovoru 25 posto = 375.000 €

(od toga 158.900 € za plaće NH)

Pozajmica Hajduku = 1.125.000 € +

Zakonska kamatna stopa za pozajmice u 2024. godini 3,25 posto = 36.560 €

Kazne Hajduku u 2024. = 350.000 €

Šteta Hajduku zbog 2 utakmice bez publike (prodaja ulaznica, Fan shopa, pića…) blago računato = 200.000 €

Ostalo Hajduku = 538.440 € (35,8 posto)

(I to se ionako mora financijski knjižiti da je to imovina NH za preuzimanje Hajduka putem dokapitalizacije).« (Walky Steng, https://www.facebook.com/photo/?fbid=2531002683746141&set=gm.1632174094285494&idorvanity=365871867582396)

Mislim da nije jako komplicirano. Jednostavno je za shvatiti ovaj model od kojega koristi ima samo čelništvo udruge »Naš Hajduk«, a sâm klub ne. Klub je uvijek dužan “Našem Hajduku”!

Iseljeni Hrvati vladaju Čileom

Carlos Cuadrado ljevičarski je gradonačelnik čileanskoga grada Huechurabe koji se nalazi u sastavu glavnoga grada Santiaga de Chilea. Kako se Cuadrado ne može više kandidirati za novi mandat iz proceduralnih razloga, borba za gradonačelničko mjesto izbila je un prvi plan u ovoj južnoameričkoj državi koja ima 19 milijuna stanovnika. Od tih 19 milijuna možda i pola milijuna su Hrvati ili potomci doseljenih Hrvata najviše u drugoj polovici XIX. stoljeća. Jedan od potomaka Hrvata je aktualni predsjednik Čilea Gabriel Borić. Još daleke 1970. godine demokršćanski političar Radomiro Tomić (Calama, 7. V. 1914. – Santiago de Chile, 3. I. 1992.) tijesno je izgubio od marksističkoga ljevičarskog kandidata Salvadorea Allendea. Tomić je potomak doseljenih siromašnih Hrvata u pustinju Atacamu, koji je završio pravo u glavnom gradu i cijelo vrijeme života bavio se politikom. Za razliku od demokršćanina Tomića, aktualni čileanski predsjednik G. Borić miješanog je hrvatsko-katalonskog podrijetla i ljevičar je. Zanimljivo da za njega nije bio na izborima 2021. Maximiliano Lukšić, glavni kandidat za gradonačelnika Huechurabe, modernoga poduzetničkog grada od nepunih sto tisuća stanovnika. Tridesetšestogodišnji Maximiliano Lukšić (Santiago de Chile, 14. IX. 1987.) potomak je čileanskog milijardera hrvatskih korijena Andronica Lukšića Craiga. Školovao se u Čileu, SAD-u i Švicarskoj i dokazao na poslovnom planu posebice kada je sanirao televizijski Canal 13. Kao sin najbogatije čileanske obitelji Maximiliano je favorit za izbor gradonačelnika ovoga grada gdje mu je protukandidatkinja Carolina Rojas, potomkinja domorodaca iz plemena Aymara. Rojas je ljevičarka, dok je Lukšić politički neovisan i ne pripada ni jednoj političkoj stranci. Hoće li postati gradonačelnik ovoga uspješnog poduzetničkog čileanskog grada uskoro ćemo saznati. Bez obzira na to, lijepo je čuti da potomci Hrvata – čiji su preci iselili iz hrvatskih zemalja prije 150 i više godina – uspijevaju i na političkom planu.

Zelenskom darovana Tora na ruskom jeziku

Na društvenim mrežama o agresiji Rusije na Ukrajinu piše se svašta. I istina i laži. Posebna medijska, obavještajna i politička tema je utjecaj ruskih Židova na rusku agresiju na Ukrajinu. S druge strane, šire se razne vijesti o utjecaju Države Izrael na ovaj rat. Budući da i u Ukrajini živi brojna i utjecajna židovska manjina, pogledajmo što je napisala Rosella Tercatin u vijesti prije pet godina – 7. svibnja 2019. – po izboru ukrajinskoga Židova Volodimira Zelenskoga za ukrajinskoga predsjednika: »NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK UKRAJINE SASTAO SE S LOKALNIM GLAVNIM RABINIMA – Izaslanstvo rabina uručilo je Volodimiru Zelenskom Toru napisanu na ruskom jeziku. Novoizabrani predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u ponedjeljak s izaslanstvom izaslanika Chabad-Lubavitch koje služe kao glavni rabini u nekoliko gradova zemlje. Kada bivši komičar koji je postao političar, Zelenski, preuzme dužnost početkom lipnja, bit će prvi židovski predsjednik u povijesti Ukrajine. U travnju je njegova pobjeda protiv aktualnog predsjednika Petra Porošenka označila dramatičan izborni preokret. Zelenski (42) sastao se s glavnim rabinom Kyiva Moshom Asmanom, kao i s rabinom Shmuelom Kaminetzkim (Dnjipr), rabinom Moshom Moskovitzom (Harkiv), rabinom Avrahamom Wolffom (Odesa), rabinom Shlomom Wilhelmom (Zhitomir) i rabinom Pinchom Vishetzkiyem (Donjeck). Razgovarali su oko sat vremena, pokrivajući povijest izaslanika Chabada u bivšem Sovjetskom Savezu i raspravljajući o trenutnoj situaciji i izazovima židovskog života u Ukrajini. Izaslanstvo je Zelenskom uručilo Toru prevedenu na ruski jezik i poželjelo mu uspjeh na novoj poziciji.« (https://fjc-fsu.org/president-elect-of-ukraine-meets-with-local-chief-rabbis/).  

Marijan Majstorović/hrvatski-fokus.hr