Zadnji komentari

Ruska obavještajna služba: SAD planira smjenu Zelenskog, evo kada bi se mogla dogoditi

Pin It

biden zelenski

Prema informacijama koje su prenijeli ruski izvori, u Sjedinjenim Državama raste nezadovoljstvo među političkom elitom zbog vojne pomoći koju Ukrajina prima od SAD-a. Ove informacije dolaze dok Kijev povećava vojnu aktivnost neposredno preko granice i nastavlja pritisak na Kursk.

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) rekla je da će SAD i njegovi saveznici žrtvovati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za neizbježni vojni poraz od Rusije – prenose ruske RIA Novosti.

Tvrdi se da neki članovi i Demokratske i Republikanske stranke izražavaju sumnje u vezi s vojnim troškovima. Izvješća također sugeriraju da bi mogla postojati informacijska kampanja s ciljem diskreditiranja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s mogućim ciljem njegove zamjene, a bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov se spominje kao mogući kandidat za njegovu zamjenu.

Pokušaji diskreditacije Ukrajine

Ruska državna agencija TASS u lipnju je navela da ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da Zapad za sve nepopularne odluke namjerava okriviti ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i zamijeniti ga nekim drugim u prvoj polovici iduće godine.

Ove tvrdnje, međutim, dolaze iz izvora koje je teško provjeriti, a situacija u vezi s američkom politikom prema Ukrajini i budućnošću Zelenskog je vrlo složena i podložna različitim interpretacijama.

Tvrdnje da Zapad odlučuje o postavljanju ukrajinskog vodstva dio su šire Kremljove retorike koja pokušava diskreditirati ukrajinsku državnost i neovisnost, opravdavajući rat na njenom teritoriju. Takvoj retorici su se priključili i neki proruski orijentirani europski državnici poput slovačkog Roberta Fica i mađarskog Viktora Orbana koji su ranije tvrdili da se Ukrajina više ne može smatrati neovisnom državom.

geopolitika.news