Zadnji komentari

Za sabotažu plinovoda Sjeverni tok osumnjičen Ukrajinac

Pin It

Njemačke vlasti izdale su nalog za uhićenje ukrajinskog inspektora ronjenja Volodymyra Z., osumnjičenog za sabotažu plinovoda Sjeverni tok u rujnu 2022. godine – izvještava njemački DW. Prema izvješćima, Volodymyr Z. je zajedno s dvojicom sudionika postavio eksplozivne naprave na plinovode koji vode iz Rusije u Njemačku.

Osumnjičeni je posljednji put viđen u Poljskoj, no vjeruje se da je pobjegao u Ukrajinu prije nego što su vlasti mogle izvršiti uhidbeni nalog. Mediji izvještavaju da je Volodymyr Z. povezan s korištenjem jahte “Andromeda” za postavljanje eksploziva.

Njemački savezni javni tužitelj također istražuje još dva ukrajinska instruktora ronjenja, uključujući jednu ženu, pišu novine Sueddeutsche Zeitung. Sumnja se da su njih troje zajedno činili posadu jahte Andromeda koja je u središtu njemačke istrage.

Njemačke vlasti dobile su informacije o osumnjičeniku od strane obavještajnih službi, ali do sada nisu pronađene veze između osumnjičenih i ukrajinske vlade.

Tvrtka Nord Stream izvijestila je 27. rujna 2022. da su tri niti morskih plinovoda Nord Stream 1 i 2 pretrpjele neviđenu štetu, a švedski seizmolozi su 26. rujna zabilježili dvije eksplozije duž plinovoda Sjeverni tok – prenosi ruska agencija TASS.

Američki istraživački novinar Seymour Hersh kasnije je objavio članak u kojem tvrdi da su ronioci američke mornarice, uz pomoć norveških stručnjaka, podmetnuli eksplozivne naprave ispod plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u lipnju 2022.

Eksplozije su izazvale međunarodnu pažnju, a optužbe između Rusije i Zapada dodatno su pogoršale odnose. Iako je Njemačka pokrenula opsežnu istragu, poljske vlasti nisu uspjele pravodobno djelovati po nalogu za uhićenje, što je omogućilo osumnjičeniku da nestane.

geopolitika.news