Zadnji komentari

Dok se intenziviraju borbe u Donjecku, Britanija opasno testira ruske granice

Pin It

Dok Rusija evakuira još jedan okrug u regiji Kursk, ruske snage uzvratile su udarac, zauzimajući još teritorija oko ukrajinske regije Donjeck. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga nije potvrdio niti demantirao te informacije, rekavši samo da su u tijeku intenzivne borbe te da je Kijev koncentrirao svoje napore na grad Pokrovsk u Donjecku.

Tijekom noći, vršitelj dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov rekao je u izjavi za Telegram da se evakuira okrug Gluškovski u Kursku, koji ima 20.000 stanovnika.

Otkako je Ukrajina pokrenula ofenzivu na Kursk, “rekao bih da su se stvari pogoršale na našem dijelu fronte”, rekao je Ivan Sekach, glasnogovornik ukrajinske 110. mehanizirane brigade, koja je trenutno raspoređena u okrugu Pokrovsk u regiji Donjecka. “Dobijamo još manje municije nego prije, a Rusi guraju”, rekao je za POLITICO.

Britanski potez

Unatoč navodnim ruskim uspjesima u Donjecku, ukrajinski upad na ruski teritorij postavlja pitanja o značaju izjava ruske vojne doktrine i učestalih usmenih prijetnji o uporabi nuklearnog oružja.

Iako ofenziva u kolovozu predstavlja najteže moguće kršenje ruskog suvereniteta, Moskva još nije izdala nikakva upozorenja o nuklearnoj eskalaciji, što možda već sada ostavlja posljedice.

Naime, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo je da Ukrajina može koristiti britansko oružje na ruskom tlu – prenio je BBC. Podsjetimo, Velika Britanija je ranije donirala Ukrajini protutenkovske rakete Javelin i Nlaw, a smatra se da su ukrajinske trupe već koristile britanske tenkove Challenger 2 u svojoj ofenzivi unutar Rusije, saznaje Sky News.

Kremlj je ranije najavio takozvanu “antiterorističku operaciju” pod zapovjedništvom Federalne službe sigurnosti (FSB), čime je značenje prodora ukrajinske vojske u Kursku oblast snizio na uobičajenu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Potencijalna razmjena zarobljenika

Kijev je objavio da je Ukrajina u srijedu zarobila 102 ruska vojnika u regiji Kursk — što je rekordan broj za jedan dan. Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmytro Lubinets rekao je u srijedu tijekom nacionalnog teletona za prikupljanje sredstava da je Rusija javno odbacila mogućnost razmjene zarobljenika, dok je moskovski ombudsman predložio informativni razgovor o toj temi.

“Nadam se da će ova situacija [u Kursku] promijeniti njihov stav o blokiranju razmjene ratnih zarobljenika. Sada barem pokreću razgovore”, rekao je Lubinets.

Kijev  sada također razmatra uspostavu vojnih zapovjedništava u regiji Kursk kako bi se civili sigurno evakuirali i omogućila humanitarna pomoć, rekao je Zelenski tijekom sastanka vlade u srijedu poslijepodne.

Podsjetimo, ukrajinski upad u Kursk je prva vojna ofenziva velikih razmjera koju provodi ukrajinska službena vojska, za razliku od prethodnih pješačkih napada na ruski teritorij, koje su provodile manje, poluregularne jedinice, a uključuje velik broj osoblja i širok raspon naoružanja.

geopolitika.news