Zadnji komentari

Ministar Dabro susreo se s austrijskim kolegom: Austrija ima jasnu viziju potpore malim poljoprivrednicima – takav model pomogao bi i našim OPG-ovima da se afirmiraju

Pin It

DP-ovac koji je ponosno objavio prijavu protiv Plenkovića postao je  ministar: Tko je Josip Dabro?

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro sudjelovao je na Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo u Bruxellesu, gdje je održao i bilateralni sastanak s austrijskom delegacijom, a koji je predložio austrijski savezni ministar za poljoprivredu, šumarstvo, regije i vodno gospodarstvo Norbert Totschnig. 

Ministar Dabro se posebno zanimao za austrijski model prodaje poljoprivrednih proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na tržnicama. Naime, austrijski OPG-ovi uživaju određene porezne povlastice kada prodaju svoje proizvode izravno na tržnici te je ministra zanimalo na koji način je taj proces uređen u Austriji kako bi u perspektivi mogli usvojiti elemente istog modela za Hrvatsku. 

Ujedno, postavljeno je i pitanje vezano za kontrolu, odnosno na koji način se ta prodaja kontrolira od strane inspekcija. Austrijski ministar istaknuo je da je to bio strateški proces s jasnom vizijom potpore malim poljoprivrednicima u Austriji, budući da u austrijskoj poljoprivredi prevladavaju mali OPG-ovi.

''Osobno držim kako bi takav pristup uvelike potaknuo naše proizvođače da se afirmiraju i održe kontinuitet svog poslovanja. Posebno mi je drago što je istaknuta spremnost od strane austrijske delegacije za suradnju na ovoj temi kako bi se detaljnije prezentirala njihova praksa na sastanku koji se može organizirati u dogledno vrijeme u Hrvatskoj. Na kraju sastanka austrijski kolega i ja složili smo se kako Austrija  i Hrvatska imaju kontinuitet dobre suradnje'', poručio je ministar Dabro.