Zadnji komentari

Domovinski pokret u rasulu

Pin It

Penava spekulira: Radić nije želio biti ministar jer se uplašio sigurnosnih  provjera? - tportal

Ovo što se sada događa u Domovinskom pokretu bilo je za očekivati nakon što su ušli u koaliciju s HDZ-om i došli na vlast. Vlast je slast. Tko je jednom okusi neće je napustiti, nego je želi sve više i više. To se dogodilo vukovarskom gradonačelniku, potpredsjedniku sabora i lideru DP-a.

Nije mu dosta što  je sve političkom trgovinom dobio i što mu je sve obećano, on želi više. Želi biti apsolutni gospodar u DP-u i sam odlučivati o svemu. To se mnogima u stranci ne dopada, pa su mu se suprotstavili. Mario Radić potpredsjednik stranke nije više mogao gledati kako se DP urušava i slušati sve pogrde na svoj račun. Kandidirao se za predsjednika stranke i Penavi poručio da ne može biti sve onako kako si je on zamislio. Međusobno obostrana bitka za vlast i moć se razbuktava. Nitko nikoga ne štedi. Zadire se u osobnost i prošlost pojedinca. Spominju se zasluge iz Domovinskog rata i proziva one koji su taj rat izbjegli, a sad se prave velikim domoljubima i suverenima. Uz put ti i takvi su iznevjerili povjerenje svojih birača. Slizali su se s premijerom Plenkovićem i sad plešu kako on svira.

Čitam po portalima kako je gospodin Penava u pregovorima s premijerom oko nove vlade tražio da ga HDZ podrži na lokalnim izborima za gradonačelnika Vukovara. Kakve to veze ima sa sastavljanjem vlade ? Tome tu nije bilo mjesta. Međutim, to pokazuje tko je i što je  sadašnji gradonačelnik Vukovara. Misli samo na sebe. Godinama se šlepa na žrtvi i tragediji Vukovara. „Moja bi pokojna baba mogla vladati Vukovarom, uza svu pomoć koju mu dajemo.“, rekao je ne tako davno premijer Plenković. To se ne zaboravlja. To puno govori, čak i ono o čemu se ne govori.

Hoćemo „vukovarsku Hrvatsku“, rekao je nedavno Ivan Penava. Kakva i koja je to Hrvatska ? Ona gdje svaki narod hoda svojom stranom ulice, ona u kojoj djeca istog uzrasta idu u različite razrede i škole, ona gdje postoje srpski i hrvatski kafići,…ili ona gdje su svi zajedno i dijele suživot.

Bilo bi dobro da Vukovar i njegovu tragediju ne koristimo u dnevno političke svrhe. Dajmo mu pijetet koji zaslužuje. Poštujmo mrtve i žive heroje te epopeje.

Nečasno je, sramotno i žalosno na žrtvi Vukovara graditi svoju političku karijeru.

To neki zaboravljaju ili im uopće ne predstavlja problem. Dapače! Uhvatili se te tragedije i stvaraju image neprikosnovenog velikog domoljuba i poštenog političara. Poštenje koje je stavljeno na prodaju nije poštenje.  To je podlost i licemjerje.

Licemjerje je jedno govoriti u izbornoj kampanji, a onda to iznevjeriti u prvoj prigodi, posebice onoj koja ide tebi u korist.

Žalosno je kad se pojedinci u bilo čemu, posebice upolitici precijene. Groteskno je gledati njihovu potkapacitiranost, nekompetentnost šuplje obrazovanje, nesposobnost i dificijentnost u mnogo čemu. Neki političari ne znaju niti govoriti. Ne poznaju hrvatski jezik, ni u kom obliku. Muče se sa sastavljanjem prosto složene rečenice. Koriste strane izraze i riječi, a ne znaju im značenje. Takvima nije mjesto u vladi. Kad oni toga nisu svjesni to je još gore. Takvi nam popuju i prodaju mudrost, miješaju se u područja i segmente, o kojima pojma nemaju. Veleučilište u Travniku stavljaju u isti rang sa Sveučilištem u Zagrebu. Ne može obućar davati savjete o visokom školstvu i obrazovanju. Nije ovo 45. Tada su šusteri i opančari bili vlast i krojili pravdu.

Nikakve zasluge u ratu i zarobljeništvu ne mogu nadomjestiti obrazovanje. Kupljene diplome ne daju stručnost, kompetentnost i kompetitivnost.

Svakoj se žrtvi treba pokloniti. Žrtve se ne smiju iskorištavati, posebice ne u osobne svrhe i za osobnu korist.

Teško to može shvatiti „pokondirena tikva.“ Takvih ima podosta. Ti i takvi si umišljaju da su Netko. Gaze sve oko sebe i ispod sebe, dok su onima iznad sluga pokoran. To su beskičmenjaci, poltroni, licemjeri, lažljivci i protuhe. Takve nitko ne poštuje niti ne cijeni, ponajmanje onaj pred kojim gmižu. Taj će ih se prvom prilikom riješiti. 

Domovinskog pokreta bi se uskoro mogao riješiti HDZ i premijer Plenković. Ono što ostane iza njega će se raspodijeliti. Neki će napustiti stranku koja je iznevjerila načela i principe na kojima je osnovana. Sumnjam da će itko napustiti sabor. Plaće su tu velike i sigurne. O tome se pobrinuo premijer. Imati će premijer dovoljno ruku u Parlamentu štogod se dogodilo DP-u.

Bilo kako bilo prljavi veš izlazi na vidjelo. To jako smrdi i zagađuje prostor. Nijedna veš mašina to ne može oprati. U tom smradu guši se i pomalo umire treća stranka po broju mandata, nakon zadnjih izbora. To je valjda usud i prokletstvo svih onih koji s HDZ-om sklapaju političke koalicije.

Ankica Benček