Zadnji komentari

Otkrivena nova muljaža na natječaju za europski novac

Pin It

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) srušila je odluku Ministarstva turizma koje je u golemom natječaju iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) napravilo ozbiljan propust. Krivo je, kako je utvrdio DKOM, vrednovan stručnjak koji je trebao raditi na projektu, zbog čega je zapeo cijeli natječaj.

Na propust je upozorila konkurentska tvrtka koja je i pokrenula postupak pred DKOM-om. Inače, NPOO se puni sredstvima iz europskih fondova, a premijer Andrej Plenković nedavno se pohvalio kako je Hrvatska najuspješnija članica EU-a po povlačenju tog novca. Dosad smo dobili 822 milijuna eura.

U ovom konkretnom slučaju riječ je o projektu nabave usluga poslovne analize, izrade funkcionalnih i tehničkih specifikacija te nadzora i kontrole kvalitete uspostave e-usluga. Ukupna vrijednost mu je veća od 850 tisuća eura. Projekt je podijeljen u pet grupa, te su sredinom svibnja ove godine kao najpovoljniji ponuditelji za prvu grupu odabrani Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske i Verox. Ponudili su nešto više od 160 tisuća eura za izradu poslovne analitike, funkcionalnih i tehničkih specifikacija te nadzor i kontrolu kvalitete nadogradnje aplikativnog rješenja za upravne i neupravne postupke.

Drugu ponudu koja je stigla na natječaj poslala je tvrtka Um i UM, a ona je iznosila oko 172 tisuće eura. Inače, procijenjena vrijednost posla bila je gotovo 198 tisuća eura. Prema načelu ekonomičnosti, pobijedila je povoljnija ponuda, a to je bila ona Zavoda za informatičku djelatnost Hrvatske i Veroxa.

Sukob interesa

Odluku o odabiru osobno je potpisao novi ministar turizma Tonči Glavina. Naime, odluka je donesena 20. svibnja ove godine, a on je samo nekoliko dana prije imenovan ministrom.

Glavina je na poziciju ministra došao nakon što je još 2017. postao državni tajnik u tom ministarstvu. Odmah na početku visoke dužnosti našao se na udaru zbog činjenice da se i sam bavi turizmom jer je vlasnik luksuzne vile s pet zvjezdica u Klisu. Od najma vile, prema podacima iz imovinske kartice, godišnje zaradi 59 tisuća eura.

“Dizajn Villa Clavis-Brand, nova vila s pogledom, nalazi se u Klisu i nudi klimatizirani smještaj s privatnim bazenom, pogledom na planine i popločanim dvorištem. Ovaj objekt nudi pristup balkonu, bazen za biljarskim stolom, besplatno privatno parkiralište i besplatni Wi-Fi. Smještaj nudi 24-satnu recepciju, privatnu prijavu i odjavu te mjenjačnicu za goste”, stoji u opisu Glavinine vile koja se u sezoni iznajmljuje za 510 eura po noćenju. Izvan sezone smještaj je nešto jeftiniji, iznosi 399 eura. Zadnjih dana ipak je bio prisiljen priznati da su cijene turističkih usluga u Hrvatskoj dosta visoke, ali nije priznao da bi mogle biti previsoke, već je samo pozvao turističke djelatnike da paze na omjer cijene i kvalitete.

“Apeliram na djelatnike u turizmu da obrate pozornost na svaki segment turističke ponude, na omjer cijene i kvalitete. Nema razloga da budemo jeftiniji od, recimo, Italije ili Španjolske, ali ne smijemo biti ni skuplji”, poručio je. Otišao je čak tako daleko da je tvrdio kako Hrvatska više nema prostora za rast turizma pa ne trebamo ni težiti povećanju broja turista. I dok je ovogodišnja ljetna sezona klimava, Glavini se događa novi veliki gaf s natječajima u turističkom sektoru.

Sporni bodovi

Doduše, ovaj natječaj koji je srušila tvrtka Um i UM proveden je još za mandata bivše ministrice Nikoline Brnjac – od prosinca 2023., kada je objavljen, do veljače 2024. godine, kada je provedeno otvaranje i evaluacija ponuda. Sada se ispostavilo da ponude nisu dobro provjerene odnosno nije jasno zašto je prihvaćena stručnjakinja koja surađuje sa Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske i Veroxa, dok ona Um i UM-a nije.

DKOM je utvrdio da je profesionalno iskustvo tih ključnih stručnjaka donosilo maksimalno 85 bodova, dok je kriterij cijene imao značaj u preostalih 15 posto. Um i UM u žalbi na odluku koju je donio ministar Glavina tvrdili su kako tijekom natječaja iskustvo njihove stručnjakinje nije pravedno vrednovano, odnosno da je stručnjakinji njihove konkurencije prihvaćeno iskustvo koje uopće nije imala.

U pitanju je bilo iskustvo analitičara poslovnih sustava na poslovima analize poslovnih sustava i poslovnih procesa za potrebe uspostave aplikativnih rješenja zasnovanih na web-tehnologiji. Bodovao se broj završenih projekata na kojima je ključni stručnjak radio na poslovima analize poslovnih sustava i poslovnih procesa prilikom planiranja ili razvoja poslovnih aplikativnih rješenja zasnovanih na web-tehnologiji. Pritom je razvoj aplikativnih rješenja definiran kao razvoj i implementacija novih aplikativnih rješenja ili prilagodba odnosno nadogradnja postojećih aplikativnih rješenja prilagođenih potrebama vanjskog naručitelja. Osim toga, jedinstveno aplikativno rješenje zasnovano na web-tehnologiji, prema objašnjenjima iz natječaja, podrazumijevalo je jedno poslovno aplikativno rješenje neovisno o broju modula odnosno komponenti od kojih se ono sastoji. To pak nije ovisilo o broju poslovnih procesa odnosno cjelina koje poslovno aplikativno rješenje okuplja, niti o nadogradnjama, kao ni o raširenosti primjene. Tako je radno iskustvo na poslovima planiranja i razvoja istog poslovnog aplikativnog rješenja za istog ili različite ugovaratelje računato kao radno iskustvo na jednom projektu. Sve je to bilo navedeno tijekom natječaja, a to su u žalbi istaknuli i predstavnici Um i UM-a.

Zadovoljila uvjete

“Dakle, iz navedenog proizlazi da će naručitelj bodovati jedinstveno aplikativno rješenje zasnovano na web-tehnologiji, i to jedno poslovno aplikativno rješenje neovisno o broju modula odnosno komponenti od kojih se isto sastoji, ili broju poslovnih procesa, cjelina koje poslovno aplikativno rješenje okuplja, nadogradnji ili raširenosti primjene”, zaključio je i DKOM. Za stručnjakinju koju je predložio Um i UM za ovaj natječaj Ministarstva turizma tvrtka APIS IT, za koju je radila, potvrdila je da je bila angažirana na više projekata, što znači da je zadovoljila propisane uvjete.

To tumačenje prihvatio je i DKOM, zaključivši da je osnovan žalbeni navod tvrtke koju Ministarstvo turizma nije odabralo. Oni su, što su objasnili i tijekom natječaja i u odgovoru na žalbu, smatrali da je ova stručnjakinja radila ranije na samo jednom projektu, a to, tvrde, nije bilo dovoljno.

“U žalbenom je postupku provjerom odgovora koji je APIS IT d.o.o. dostavio Ministarstvu turizma utvrđeno kako navode da se ‘projekti odnose na isti informacijski sustav, ali se radi o posebnim aplikativnim podsustavima koji pokrivaju različite poslovne procese. Na osnovi tog odgovora Ministarstvo turizma priznalo je ovoj stručnjakinji samo jedan jedinstveni projekt”, upozorio je DKOM. Nastavivši analizirati sporni natječaj, DKOM je otkrio da je Ministarstvo turizma stručnjakinji koju su predložili Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske i Verox priznali certifikate čija vrijednost nije jasna. Naime, priložena je dokumentacija iz koje DKOM nije mogao ocijeniti je li riječ o jednakovrijednim kvalifikacijama kakve su tražene u natječaju.

Javna upozorenja

“Da bi se priloženi dokaz za stručnjakinju mogao prihvatiti kao jednakovrijedan traženom certifikatu, uz prilaganje samog certifikata, valjalo je priložiti kao dokaz jednakovrijednosti potvrdu izdavatelja traženog certifikata ili neovisnog ovlaštenog stručnog tijela da je dostavljeni certifikat jednakovrijedan traženom, odnosno potvrdu koju izdaje takvo tijelo kao dokazno sredstvo sukladnosti sa zahtjevima ili kriterijima iz natječaja te prema propisanim kriterijima iz Zakona o javnoj nabavi. To je u konkretnom slučaju izostalo”, naveo je DKOM u odluci kojom je poništen odabir ponuditelja na natječaju Ministarstva turizma i sporta.

“S obzirom na to da je u žalbenom postupku utvrđeno da za predloženu stručnjakinju nije priložen traženi certifikat, a da istodobno nije u ponudi priložen dokaz jednakovrijednosti dostavljenog certifikata, žalbeni je navod ocijenjen osnovanim”, utvrdio je DKOM. Ova odluka DKOM-a kojom je natječaj praktično vraćen na početak, pa Ministarstvo turizma mora ponovno birati kome će dodijeliti unosan ugovor, dolazi nakon što smo u prošlom broju analizirali odlazak s funkcije u Ministarstvu turizma žene koja je bila glavna za trošenje novca iz europskih fondova.

Riječ je o Nataliji Havidić, koja je do srpnja ove godine bila ravnateljica Uprave za strateško planiranje, digitalizaciju, programe i fondove EU-a. Neslužbeno smo doznali da je otišla upravo zbog problema s trošenjem europskog novca. Na to su zaposlenici ministarstva nekoliko puta javno upozoravali, ukazujući da je u mandatu Natalije Havidić bilo niz problema upravo s projektima digitalizacije, kakav je bio i ovaj koji je DKOM sada srušio.

Poništena odluka

Na pitanje – je li ministarstvo raspisalo novi natječaj ili donijelo novu odluku o odabiru za “Nabavu usluge poslovne analize, izrade funkcionalnih i tehničkih specifikacija te nadzora i kontrole kvalitete uspostave e-usluga”, dobili smo sljedeći odgovor: “Ministarstvo turizma i sporta kao naručitelj u otvorenom postupku javne nabave za predmet nabave usluge analize, izrade funkcionalnih i tehničkih specifikacija te nadzora i kontrole kvalitete uspostave e-usluga u okviru investicije iz NPOO-a, Grupa 1 – Usluga poslovne analize, izrada funkcionalnih i tehničkih specifikacija te nadzor i kontrola kvalitete nadogradnje aplikativnog rješenja za upravne i neupravne postupke, postupilo je u cijelosti po rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, kojim je poništena odluka o odabiru za Grupu 1, te je predmet nabave vraćen naručitelju na ponovno postupanje. Stručno povjerenstvo u ponovnom je pregledu i ocjeni ponuda obavilo dodatnu provjeru svih žalbenih navoda te je u skladu s člankom 293. Zakona o javnoj nabavi objasnilo/upotpunilo ponude žalitelja i odabranog ponuditelja. Nakon analize ponuda i dostavljenih odgovora te u skladu s kriterijem za odabir ponude, povjerenstvo je predložilo odluku o odabiru za Grupu 1, koja je u fazi potpisivanja te će nakon potpisa biti javno objavljena u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH.”

7dnevno