Zadnji komentari

Jesu li Rusi uništili prva dva ukrajinska F-16?

Pin It

Ruska vojska od rano jutros u ponedjeljak izvršila je masivne raketne i napade dronovima  na energetske i vojne ciljeve diljem Ukrajine, uključujući i njene zapadne dijelove kao i glavni grad Kijev. To su potvrdili mnogi svjetski mediji, ali i oni ukrajinski.

Međutim, pojedini ruski mediji, pozivajući se na svoje „podzemne izvore“ na tlu Ukrajine, duboko u njenom teritoriju, danas javljaju i da je u tim napadima pogođen hangar u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk u kojem su bila smještena dva nedavno pristigla zapadna zrakoplova F-16.

„Koordinator ruskog podzemlja,“ Sergej Lebedev, govorio je o tome u svom Telegram kanalu u ponedjeljak, 26. kolovoza, pozivajući se na svoje lokalne suborce. Dodao je da se u hangaru osim zrakoplova nalaze i oklopna vozila strane proizvodnje nedavno isporučena za potrebe oružanih snaga Ukrajine. Pritom je kazao kako će točni podaci biti poznati naknadno, a dodao je i da je gotovo cijeli Ivano-Frankivsk bio bez struje i vode, a da je dio grada blokirala vojska.

Prema riječima „ruskog podzemlja“, u skladišta u ovom gradu dospjeli su i kontejneri s gorivom i mazivima. Crni dim diže se iznad Ivano-Frankivska. Stanovnici strahuju od ponavljanja nedavne povijesti, kada je vojno skladište s kemikalijama proliveno i mnogo klora ispušteno u zrak.

Ove je navode nemoguće provjeriti iz neovisnih izvora.

Kremlj ponovo prijeti

Službeni Kremlj je u ponedjeljak objavio da će morati doći do ruskog odgovora na ukrajinski upad u zapadnu regiju Kursk i da ideja o prekidu vatre s Kijevom više nije relevantna.

Tisuće ukrajinskih vojnika probile su rusku granicu 6. kolovoza u iznenadnom napadu za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je bio usmjeren na poboljšanje pregovaračke pozicije Kijeva prije mogućih pregovora i usporavanje napredovanja ruskih snaga duž fronte na jugoistoku Ukrajine.

“Takve neprijateljske akcije ne mogu ostati bez odgovarajućeg protuodgovora”, rekao je danas novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Sigurno će biti odgovora”.

Peskov je odbacio medijske napise da je došlo do nekakvih pregovora o prekidu vatre između Moskve i Kijeva, poput onih u Kataru. “Nije bilo nikakvih pregovora”, rekao je Peskov. Puno je napisa o raznim kontaktima u medijima, a nisu svi točni. “Tema pregovora u ovom je trenutku prilično izgubila na važnosti,” – zaključio je Putinov glasnogovornik.

Podsjećamo da je Putin, nedugo nakon vijesti o ukrajinskoj ofenzivi na regiju Kursk, izjavio da će Ukrajina dobiti “vrijedan odgovor”, ali do sada nije javno obznanio kakav će to biti odgovor.

Danas pojedini ruski utjecajni i „prokremljovski“ analitičari gostujući na tamošnjim državnim medijima navode kako spomenuti jutarnji masivni zračni napad diljem ukrajinskog teritorija još uvijek nema veze s ruskim odgovorom na prodor ukrajinskih snaga u regiju Kursk.

geopolitika.news