Zadnji komentari

Zelenski korača po rubu: Kursk je možda okidač za nešto veće

Pin It

Napetosti između Rusije i Ukrajine ponovno rastu nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski iznio plan za pobjedu nad Rusijom, koji uključuje napad na rusku regiju Kursk.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je na ove riječi, napominjući da ovo nije prvi put da Moskva čuje slične izjave iz Kijeva, te da će Rusija nastaviti svoju “specijalnu vojnu operaciju” kako bi ostvarila sve svoje ciljeve – prenose ruski mediji.

U međuvremenu, američki predsjednički kandidat Donald Trump upozorio je da bi trenutni sukobi mogli dovesti do trećeg svjetskog rata, posebno zbog sve intenzivnijih napada ukrajinskih snaga. Prema Trumpu, situacija u Ukrajini opasno se približava točki s koje nema povratka – prenio je WSJ.

Ambiciozan plan

Zelenski je 27. kolovoza predstavio svoj “plan pobjede” koji će uskoro prenijeti i Sjedinjenim Državama. Plan uključuje nekoliko ključnih koraka: napad na Kursk, postavljanje Ukrajine u središte globalne sigurnosne infrastrukture, ekonomske mjere protiv Rusije, te diplomatski pritisak kako bi Moskva bila primorana na završetak rata.

Ukrajinski predsjednik istaknuo je da je njegov cilj ojačati poziciju svoje zemlje u međunarodnim odnosima i osigurati trajnu sigurnost. Međutim, unatoč njegovim ambicioznim ciljevima, SAD je nedavno odbio jednu od posljednjih inicijativa Kijeva. Prema izvješću The Guardiana, Ukrajina je tražila dopuštenje za izvedbu “demonstracijskog udara” zapadnim oružjem duboko unutar ruskog teritorija, što je Pentagon odbio.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder naglasio je da Ukrajina može koristiti američko oružje samo u svrhu samoobrane i da se trenutna politika neće mijenjati. U svjetlu rastućih napetosti, Donald Trump je 28. kolovoza upozorio da bi napadi ukrajinskih snaga na regiju Kursk mogli predstavljati potencijalnu prijetnju svjetskom miru. “Bit će trećeg svjetskog rata”, izjavio je Trump, referirajući se na intenzivne vojne operacije Ukrajine protiv Rusije.

Peskov je zaključio kako trenutne napetosti ne samo da ugrožavaju regionalnu stabilnost, već i nose rizik od globalne eskalacije. Ostaje vidjeti hoće li se retorika i akcije s obje strane dodatno pooštriti ili će ipak doći do diplomatskih napora koji bi mogli spriječiti daljnji sukob.

geopolitika.news