Zadnji komentari

EU razmišlja o obuci vojnika unutar Ukrajine: Zemlje nisu složne oko ideje

Pin It

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je otvoren za ideju obuke trupa u Ukrajini, uz potporu zemalja poput Litve, ali druge zemlje, poput Njemačke, boje se da bi to eskaliralo napetosti s Rusijom i ugrozilo živote zapadnih instruktora koji bi bili poslani u ratom razorenu Ukrajinu

EU bi razmotrila obuku vojnika u Ukrajini “ukoliko se ispune potrebni politički i operativni uvjeti”, navodi se u dokumentu Službe za vanjsko djelovanje EU u koji je Politico imao uvid. “Bila bi potrebna daljnja i sveobuhvatnija analiza, kako bi se u potpunosti procijenili rizici i moguće mjere ublažavanja, kao i političke i operativne prednosti provođenja neke obuke” na ukrajinskom tlu, stoji u dokumentu na 34 stranice.

Datum dokumenta je 22. srpnja i naslovljen je “Strateški pregled EUMAM UKRAINE”, što je naziv misije EU za obuku ukrajinskih vojnika. O dokumentu je prvi izvijestio njemački Die Welt.

‘Nije izvediva’ zaštita instruktora ako dođu u Ukrajinu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je otvoren za ideju obuke trupa u Ukrajini, uz potporu zemalja poput Litve, ali druge ne druge zemlje, poput Njemačke, boje se da bi to eskaliralo napetosti s Rusijom i ugrozilo živote zapadnih instruktora koji bi bili poslani u ratom razorenu Ukrajinu. Te se brige odražavaju u dokumentu, “Vrlo je vjerojatno da bi Rusija vojnu nazočnost EU-a na ukrajinskom tlu shvatila kao provokaciju”, piše i dodaju da “nije izvedivo” da EU zaštiti bilo koje instruktore poslane u Ukrajinu. Rusija često govori kako su zapadni instruktori, ali i zapadni plaćenici već prisutni u Ukrajini, a tvrde da se zapadni “otisak” itekako osjeti u nedavnom upadu na rusku regiju Kursk.

Zahtjev za obuku trupa u Ukrajini dolazi iz Kijeva, a u dokumentu se navodi da ukrajinska vlada smatra da bi ovakav potez bio “brži, isplativiji i logistički lakši. Alternativno, obuka bi se mogla provoditi u susjednim zemljama Ukrajine”. Do sada se EU obuka Ukrajinaca uglavnom odvijala u Poljskoj i Njemačkoj. Do kraja ljeta obuku je prošlo oko 60 000 Ukrajinaca. EEAS preporučuje produljenje mandata EUMAM-a za dvije godine do 15. studenoga 2026. i istraživanje mogućnosti održavanja “obuke bliže ukrajinskim granicama”.

geopolitika.news