Zadnji komentari

Kijev potvrdio: Srušen je F-16

Pin It

Šok u Ukrajini: Srušio se borbeni zrakoplov F-16

Kijev je u četvrtak potvrdio ranije neslužbene izvještaje o tome da je prilikom izvršavanja borbene zadaće 26. kolovoza smrtno stradao ukrajinski potpukovnik Aleksej Mes.

U ponedjeljak je Ukrajina pretrpjela gubitak jednog od svojih najcjenjenijih pilota u nesreći u kojoj je uništen zrakoplov F-16, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na izvor iz američke administracije. CNN je također potvrdio tragičnu vijest, naglašavajući da je riječ o jednom od najboljih ukrajinskih pilota.

Zrakoplov F-16, koji je bio dio dugo očekivane flote letjelica u Kijevu, srušio se tek nekoliko tjedana nakon što su ti zrakoplovi stigli u Ukrajinu. Ukrajinske zračne snage još uvijek nisu službeno komentirale nesreću niti objavile dodatne informacije o okolnostima pada. Ipak, vojni izvor iz Ukrajine izjavio je za CNN kako je zrakoplov srušen u trenutku kada je pilot odgovarao na najveći zračni napad Rusije na Ukrajinu do sada.

Smrt heroja

Pilot koji je tragično izgubio život bio je Oleksij Mes, poznat pod nadimkom “Moonfish”. Sprovod Oleksija održan je u četvrtak, a vijest o njegovoj smrti izazvala je val tuge diljem zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je potvrdio da su zrakoplovi F-16 korišteni za obranu tijekom ruskih napada u ponedjeljak. Prema njegovim riječima, zrakoplovi su odigrali ključnu ulogu u odbijanju ruskih napada, a njihovi su rezultati ocijenjeni kao iznimno pozitivni.

Ova nesreća otvara nova pitanja o spremnosti ukrajinskih pilota i održavanju zrakoplova, posebno s obzirom na kratko vrijeme koje su prošli od dolaska F-16 u Ukrajinu. Međutim, dok se detalji nesreće još uvijek istražuju, jedno je jasno: gubitak pilota poput Oleksija Mesa predstavlja težak udarac za ukrajinske zračne snage i širu borbu za obranu zemlje.

geopolitika.news