Zadnji komentari

Stanje na bojištu sve alarmantnije: ‘Ako je invazija na Kursk bila diverzija, propala je’

Pin It

Ruske snage nastavile su svoj napredak prema gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, približivši se na svega nekoliko kilometara od cilja. Napad na selo Novohrodivku, koje se nalazi samo pet milja od Pokrovska, označava značajan pomak u gotovo jednogodišnjoj ruskoj ofenzivi.

Istovremeno, ukrajinska vojska suočava se s ozbiljnim izazovom jer nema dovoljno raspoloživih snaga za obranu Pokrovska. Mnoge rezerve, koje su prije mjesec dana bile spremne, sada su raspoređene na drugom bojištu, u pokušaju ukrajinske invazije na rusku Kursku oblast.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski ranije je priznao ozbiljnost situacije, istaknuvši kako je stanje ispred Pokrovska iznimno teško. Bitka za Pokrovsk, grad s predratnim stanovništvom od 60.000 ljudi, smatra se nastavkom bitke za Avdiivku, koja je završila povlačenjem ukrajinskih snaga u veljači ove godine. Gubitak Avdiivke izložio je zapadnu logističku infrastrukturu ruskim napadima, a Pokrovsk sada postaje ključni cilj.

Ukrajinski pokušaj diverzije u Kursku pod upitnikom

Ukrajinsko zapovjedništvo, predvođeno generalom Oleksandrom Syrskim, donijelo je neočekivanu odluku o napadu na Kursk, u kojem je sudjelovalo nekoliko tisuća vojnika raspoređenih iz više brigada. Ta odluka iznenadila je mnoge analitičare, koji se pitaju zašto te snage nisu upotrijebljene za obranu Pokrovska – piše Forbesov analitičar David Axe.

Jedno tumačenje ove strategije sugerira da je napad na Kursk bio zamišljen kao diverzija, s ciljem skretanja ruskih snaga s istočne fronte i smanjenja pritiska na Pokrovsk. Međutim, čini se da ovaj plan nije uspio. Prema izvještajima Conflict Intelligence Teama, invazija na Kursk ne samo da nije uspjela privući ruske snage s istoka, već je dodatno pogoršala nedostatak ukrajinskog osoblja u toj regiji.

Zuzimanjem grada, Rusija mogla oslabiti ukrajinsku obranu duž cijele istočne crte bojišnice, što je kritičan preduvjet za šire rusko napredovanje koje bi moglo rezultirati potpunom okupacijom Donjecke oblasti. Unatoč očekivanjima da će Rusija poslati svoje najbolje trupe u Kursk, Kremlj je odlučio upotrijebiti slabo obučene ročnike kako bi usporio ukrajinsko napredovanje, zadržavajući svoje elitne snage na istoku. To je omogućilo Rusiji da zadrži pritisak na Pokrovsk i ubrza svoju ofenzivu, žrtvujući dobitke na području Kurska.

U četvrtak se o cijeloj situaciji oglasio i Zelenski na svom X profilu: “Imao sam dva važna sastanka. Prvi je bio s vrhovnim zapovjednikom Syrskyim i načelnikom Glavnog stožera Barhylevychem kako bi razgovarali o situaciji na prvoj crti bojišnice. Svaki smjer je detaljno razmotren, a najviše pažnje posvećeno je Pokrovsku i Toretsku.”

“Jedino što mogu spomenuti je naša duboka zahvalnost svim našim programerima i proizvođačima dalekometnog oružja. Jačamo dalekometne sposobnosti Ukrajine.” – dodao je.

Bitka za Pokrovsk ulazi u kritičnu fazu

Tri tjedna nakon ukrajinske invazije na Kursk, ruska ofenziva na istoku ne samo da nije oslabila, već je dodatno dobila na zamahu. Analitičari iz CIT-a primijetili su da je napredak ruskih snaga prema Pokrovsku bio brži od očekivanog, što ukazuje na mogućnost skorog pada ovog ključnog grada.

Ukrajinske snage koje brane Pokrovsk sada se suočavaju s omjerom dva prema jedan u korist ruskih snaga. Bez dodatne pomoći, Ukrajina bi se mogla naći u situaciji da preda Pokrovsk u roku od nekoliko tjedana. Ukrajinsko zapovjedništvo ima nekoliko opcija za stabilizaciju linije, uključujući premještanje snaga iz Kurska i Harkova ili povlačenje trupa sa stabilnijih bojišnica.

Ukoliko Ukrajina uspije ojačati svoje linije obrane, postoji mogućnost da iscrpi ruske brigade do točke kada više neće moći održavati napredovanje. No, trenutni gubici ruskih snaga, iako visoki, nisu uspjeli zaustaviti njihov napad. Rusija svakodnevno gubi stotine vojnika i desetke vozila, ali nastavlja pritiskati ukrajinske linije, približavajući se ključnom raskrižju željezničkih linija u Pokrovsku, što bi moglo imati dalekosežne posljedice za ukrajinsku obranu u cijeloj Donjeckoj oblasti.

geopolitika.news