Zadnji komentari

Zapadni pokreti cenzure

Pin It

Online censorship: Government's favourite pastime activity – The Leaflet

Novinar CBN-a Dale Hurd u svojem najnovijem članku (v. OVDJE) propituje internetske slobode govora u zapadnim demokracijama, a podatci do kojih je došao nisu nimalo optimistični.

„Pokret za cenzuru raste u svjetskim demokracijama – bilo da je riječ o britanskim građanima optuženim zbog objava na društvenim mrežama, francuskom uhićenju vlasnika platforme društvenih medija Telegram, brazilskom zatvaranju X-a Elona Muska zbog nepoštivanja ograničenja cenzure ili priznanju Marka Zuckerberga da je Bidenova Bijela kuća činila pritisak na Facebook i Instagram da cenzuriraju priče koje im se ne sviđaju“, piše Hurd.

U svojem se tekstu poziva i na američkoga pravnika Jonathana Turleya, autora knjige „Neizostavno pravo: sloboda govora u doba bijesa“, koji je nedavno izjavio da je najnoviji pokret protiv slobode govora „najsofisticiraniji, najveći i najrašireniji pokret s kojim smo se ikada suočili“.

Turley smatra da je problem sa slobodom govora to što ju svaki naraštaj mora braniti, „a ovaj naraštaj nikada nije bio podjeljeniji jer mu je rečeno da će mu sloboda govora naštetiti“.

Anketa koju je prošloga mjeseca provela Zaklada za prava pojedinaca i izražavanje, navodi Hurd, pokazala je da gotovo svaki treći Amerikanac sada vjeruje da Prvi amandman (koji štiti slobodu govora) „ide predaleko“ – jer su ih u to uvjerili.

Opravdanje za ograničenje slobode govora često se pronalazi u borbi protiv dezinformacija, a zapravo se pokušava kontrolirati govor i onemogućiti svaki govor koji nam se ne sviđa.

„Naprotiv“, piše Hurd, „sloboda da se kaže ono što se većini ne sviđa sam je temelj slobodnoga društva. Pa ipak, tu temeljnu slobodu napadaju vlade i politički vođe.“

Hurd dalje navodi da je istraga koju je provela američka Zaklada za internetske slobode pronašla dokumente Agencije za kibernetičku sigurnost i infrastrukturnu sigurnost Domovinske sigurnosti (CISA) koji pokazuju da je još 2021. agencija radila s platformama na cenzuriranju govora označavajući ljude koji objavljuju takozvane „dezinformacije“ kao „domaću prijetnju“.

Štoviše, navodi Hurd, preko programa State Departmenta namijenjena jačanju demokracija u inozemstvu navodno se potiče druge nacije da cenzuriraju društvene medije, a u drugim zapadnim demokracijama situacija s cenzurom zapravo je još gora.censored

„U Velikoj Britaniji, zemlji koju je većina Amerikanaca smatrala tvrđavom demokracije, policija optužuje tisuće građana svake godine zbog njihovih objava na društvenim mrežama. Jedna snimka prikazuje policajca na vratima koji čovjeku govori: 'Uhićujem te zbog nepropisnoga korištenja elektroničkim komunikacijskim mrežama'“, piše Hurd.

Prema Hurdovu mišljenju, ni Europska unija više nema slobodu govora na internetu, a to tvrdi i tehnološki stručnjak dr. Norman Lewis iz think tanka MCC Brussels.

Lewis kaže da je dopušten samo govor koji odobrava EU: „Ono što mi radimo u Europi jest ono što volim zvati 'cenzurirani operativni sustav'.“

„Zakoni EU-a prisiljavaju tehnološke tvrtke da uklone sadržaj koji se Bruxellesu ne sviđa“, zaključuje iz toga Hurd.

„Oni žele kontrolirati forum“, kaže Lewis. „Dakle, formalno govoreći postoji 'sloboda govora', ali kada imate tako nejasne definicije kao što je 'govor mržnje' ili bilo koja od ovih novih 'probuđenih' ideologija, sve se svodi na kontrolu govora. Dakle, možete formalno podržati 'slobodu govora', ali u stvarnosti to znači da obuzdavate stvari koje vam se ne sviđaju.“

„Doista postoji ono što ja zovem 'EU Ministarstvo istine'“, kaže Lewis. „George Orwell ovo bi prepoznao unutar milisekunde.“

(hkv)