Zadnji komentari

Ljevica ako gubi na izborima, ide silom

Pin It

Francuska pod opsadom dok desnica preuzima kormilo: ‘Ovo je izdaja demokracije’

U subotu je tisuće Francuza izašlo je na ulice prosvjedujući protiv imenovanja Michela Barniera za premijera, što je izazvalo bijes ljevičarskih političkih stranaka.

Predsjednik Emmanuel Macron optužen je za narušavanje demokracije i manipulaciju izborima nakon što je izabrao bivšeg pregovarača EU-a za Brexit, konzervativca iz stranke Les Républicains, umjesto kandidata ljevice koja je imala bolji rezultat na srpanjskim izborima.

Ljevičarski blokovi, predvođeni strankom France Unbowed (LFI), optužuju Macrona za ignoriranje volje birača, a ankete pokazuju da se s njima slaže velik dio javnosti – prenosi The Guardian.

Istraživanje pokazuje da čak 74% Francuza smatra kako je predsjednik zanemario rezultate izbora, dok 55% vjeruje da je prevario sustav. S obzirom na Barnierov nedostatak potpore u parlamentu, ljevičarske stranke pozvale su na niz prosvjeda širom zemlje, što uključuje više od 130 okupljanja diljem Francuske – izvijestio je Reuters.

Premijer pod pritiskom

Barnierov zadatak nije nimalo lak. Njegova stranka Les Républicains, četvrti je najveći blok u parlamentu, s manje od 50 zastupnika, dok su ljevica i krajnja desnica (Nacionalni skup) zajedno u poziciji da mu izglasaju nepovjerenje. Ovakva situacija stavlja Barniera u posebno ranjiv položaj, gdje je primoran pregovarati s različitim političkim frakcijama.

Iako Nacionalni skup, stranka krajnje desnice, još uvijek nije izravno podržala Barniera, lider stranke Jordan Bardella naglasio je da vlada ne može donositi odluke bez njihovog odobrenja, stavljajući Barniera pod njihov nadzor. “On je premijer pod našim nadzorom”, izjavio je Bardella, jasno dajući do znanja da su spremni surađivati, ali pod svojim uvjetima.

Barnier je u subotu nastavio intenzivne pregovore kako bi sastavio vladu, no pred njim su brojni izazovi. Osim pritiska u parlamentu, suočava se s masovnim nezadovoljstvom u javnosti i najavama novih prosvjeda i štrajkova, uključujući potencijalni štrajk 1. listopada – piše BBC. Njegov glavni zadatak bit će donošenje proračuna za 2025. godinu, što je izazov koji dolazi u vrijeme kada Europska komisija i financijska tržišta zahtijevaju od Francuske da smanji deficit.

geopolitika.news