Zadnji komentari

Ukrajina na ‘iglama’ dok pristižu IRIS-T: ‘Rusi imaju odgovor’

Pin It

Ukrajinska protuzračna obrana dobiva pojačanje u obliku 17 dodatnih IRIS-T sustava koje je Njemačka naručila za Kijev, no stručnjaci upozoravaju da to neće biti dovoljno za suočavanje s rastućom prijetnjom balističkih projektila.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je novi paket pomoći na konferenciji 4. rujna, istaknuvši da je Berlin predan jačanju ukrajinskih obrambenih kapaciteta. Scholz je podsjetio da Ukrajina već koristi sedam IRIS-T sustava, kojima je do sada oboreno više od 250 ruskih projektila i dronova.

Ukrajina se već mjesecima suočava s intenzivnim zračnim napadima, uključujući nedavne napade na Poltavu i Lavov – piše The Kyiv Independent. Ovi incidenti ponovno su skrenuli pozornost na nedostatke u ukrajinskoj protuzračnoj obrani. IRIS-T sustavi pružaju određenu zaštitu, no prema riječima stručnjaka, oni nisu dovoljni protiv balističkih projektila koje Rusija sve češće koristi.

Fabian Hoffmann, stručnjak za raketnu tehnologiju sa Sveučilišta u Oslu, naglasio je da su IRIS-T sustavi, iako korisni protiv zrakoplova, helikoptera i bespilotnih letjelica, neadekvatni za obranu od projektila poput ruskog Iskandera M ili Kinžala, koji dolaze s velikih visina i pri velikim brzinama.

Tehničke specifikacije i ograničenja IRIS-T-a

IRIS-T sustavi dolaze u dvije verzije: srednjeg dometa (IRIS-T SLM) i kratkog dometa (IRIS-T SLS). Do 2026. godine Ukrajina bi trebala dobiti ukupno 24 sustava, 12 srednjeg i 12 kratkog dometa. Sustavi kratkog dometa mogu doseći ciljeve na udaljenosti do 12 km, dok verzije srednjeg dometa mogu dosegnuti ciljeve na udaljenosti do 40 km.

Mobilnost IRIS-T-a omogućuje im veću otpornost na neprijateljske napade, no sustavi su dizajnirani prvenstveno za obranu od ciljeva niskog radarskog presjeka poput krstarećih projektila, a ne balističkih prijetnji. Hoffmann je posebno istaknuo radar za nadzor zraka TRML 4D, koji je vrlo učinkovit u prepoznavanju ciljeva u složenim okruženjima, ali nije optimiziran za balističke projektile.

Rusija je od početka invazije redovito koristila balističke projektile poput Iskandera i Kinžala, a prema izvješću Wall Street Journala, sada su dobili i dodatnu pomoć iz Irana u obliku balističkih projektila kratkog dometa. Američke vlasti opisale su ovaj potez kao “dramatičnu eskalaciju” podrške Teherana ruskim operacijama protiv Ukrajine.

geopolitika.news