Zadnji komentari

Ministarska posla

Pin It

Jučer na Dan Male Gospe bilo je hodočašće grada Zagreba na Mariju Bistricu. Tisuće vjernika slilo se u marijansko svetište Majke Božje Bistričke. Među hodočasnicima bio je i ministar unutarnjih poslova i europskih integracija Gordan Grlić-Radman. Tom gospodinu ministru izgleda ništa nije sveto. Zna li on uopće što znači hodočašće vjernika Majci Božjoj? 

Od najranije mladosti pamtim hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj. Često puta smo išli pješke mladi i djeca. sa župnikom,  od naše župe preko zagrebačke gore. Išlo se na tri dana. Drugi dan bi nam se pridružili roditelji. Danima se spremalo jelo koje će se nositi i šila odjeća u kojoj će se ići i biti tamo. Za to se živjelo cijelu godinu.Bila je to svetkovina tijela i duše. Bila je to duhovna obnova. Svi smo bili razdragani, sretni i puni ljubavi.. Nitko se ni na koga nije ljutio, a kamoli ga psovao ili vrijeđao. Cijelo selo je bilo kao jedan. Slavili smo Majku Božju. Zahvaljivali joj na datoj milosti i utjecali se da nam i dalje bude na pomoći, u školi, u radu i u životu.

 Veliki vjernik i domoljub  ministar Grlić-Radman, očito to nije doživio i nema pojma zašto se hodočasti u Mariju Bistricu. On je svoj boravak tamo iskoristio kako bi „pjevao“ hvalospjeve premijeru Plenkoviću i kako bi drvlje i kamenje bacao na predsjednika države Zorana Milanovića. Tome nijednome ni drugome nije bilo mjesto na hodočašću. 

Za sve postoji mjesto, vrijeme i način. Marija Bistrica nije mjesto za psovke i vrijeđanje. Vrijeme poslije Svete mise se ne bi smjelo koristiti za politiziranje ili bilo kakvu politiku. Ministrov način je bio krajnje neprimjeren, nediplomatski, bezobrazan i optužujući. Predsjednik države, tko god on bio, se ne može na takav način spominjati, nigdje i nikada. Predsjednik države predstavlja državu. Ako ne valja i ako ne zadovoljava treba ga smijeniti. Pljuvati po predsjedniku države je degutantno i nedopustivo, bez obzira tko to čini. Pljuvati po bilo kome je neprimjereno. Iznositi svoje osobne opservacije kao činjenice podliježe sudu i kazni.

Jučerašnji veliki događaj Hodočašće grada Zagreba u Mariju Bistricu je ovim činom osramoćeno i izgubilo na svojojvjerskoj nakani.

To  pokazuje kakvi ljudi  u nas vladaju i kakvi ljudi nas predstavljaju doma i vani.

To pokazuje  da odijelo ne čini čovjeka.To pokazuje oholost, besprizornost, jad i bijedu svakoga tko misli da je iznad drugih, da može govoriti i raditi što mu se prohtije i što hoće, gdje hoće i kako hoće. Takvima nema pomoći. Oni su rak-rana našeg društva.

Društvo neće biti zdravo dok se ta rak- rana ne odstrani. Bez zdravog društva nema zdravog i uspješnog života.

Stotine tisuća djece je danas krenulo u školu. Mnogi od njih su slušali u vijestima, što ministar Grlić-Radman govori o predsjedniku države. Kakva je to poruka mladima ? Naročito, kad je odaslana iz nacionalnog svetišta Majke Božje, nakon misnog slavlja.

O tempora, o mores!

Ankica Benček