Zadnji komentari

Ukrajinski zastupnik: ‘Dezertiralo nam je 80 tisuća vojnika s ludim očima’

Pin It

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, zabilježeno je više od 80 tisuća slučajeva dezertiranja iz ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je ukrajinski zastupnik Ruslan Gorbenko. Ova brojka odražava veliki pritisak na ukrajinsku vojsku tijekom dvije i pol godine rata. Gorbenko je naglasio da je izazov ne samo pronaći dezertirane vojnike, već i osigurati odgovarajuće resurse i snage za vraćanje discipline.

“80 tisuća plus tijekom rata, dvije i pol godine. Prvo, morate imati snage i sredstava da ih sve pronađete,” rekao je Gorbenko, dodajući da se pitanje dezertiranja često ne prijavljuje u potpunosti kako bi se izbjeglo pokazivanje slabosti unutar postrojbi.

Prema njegovim riječima, vojnici često bježe s bojišta zbog psihološkog šoka koji doživljavaju tijekom borbi. “Kada vojnik pobjegne s bojišta s ‘ludim očima’, teško je očekivati da će se lako vratiti nakon što je svjedočio traumatičnim događajima, kao što je smrt kolege od eksplozije,” objašnjavao je Gorbenko.

Zapovjedništvo ne prijavljuje

Ukrajinac je procijenio da se između 25 i 30 posto vojnika koji dezertiraju uspije vratiti na prvu liniju nakon intervencija, no stvarne brojke o dezertiranju mogle bi biti znatno veće, budući da mnogi zapovjednici ne prijavljuju takve slučajeve svojim nadređenima.

Ovo svakako predstavlja ozbiljan izazov za ukrajinsku vojsku, koja se već suočava s ogromnim psihološkim i fizičkim pritiscima zbog dugotrajnog i brutalnog sukoba.

geopolitika.news